Super Meat Boy Forever

mcmackoGéczy Attila2021.01.09. 23:00

Van valami furcsa abban, hogy a Flash megszűnése után pár nappal kezdek körmölni a Super Meat Boy Foreverről. Az első Meat Boy még böngészős játékként indította pályafutását, de a második, Super Meat Boy-nak is megvolt a maga játéktörténeti szerepe.

Például az, hogy konzolon is legitimálja a letölthető indie címek megjelenését. A Super Meat Boy az XBLA platform felpörgetésében fontos szerepet vállalt, és játékosok sokasága kapott rá a retróból gyökerező, precíz játékmechanikákra, amelyek addigra kikoptak a köztudatból. A többi már tényleg történelem - a Super Meat Boy utoljára 2018-ban jött ki Switchre, érdemei pedig eltörölhetetlenek, mind az egyetemes krónikában betöltött szerepe, mind pedig a máig piszkosul szórakoztató játékmenete miatt.

A most tárgyalt Super Meat Boy Forever pedig úgy csatlakozik rá erre a fényes, kiemelkedő múltra, hogy gyakorlatilag semmilyen jelentőséget vagy aktualitást nem tud magának kiharcolni.

Az évek óta fejlesztett, mi több, majdnem hogy fejlesztői pokolból kikászálódott projekt ugyanis koncepciót vált, és bár ezzel nem lenne nagyobb probléma, sajnos ez a merész vállalás nem áll erős lábakon.

A játékmenet a "runner" mechanikára lett áthuzalozva, azaz husifiút és bandázsasszonyt csak ugrás, és becsúszás szempontjából tudjuk irányítani, miközben azok meghatározott tempóban haladnak. Persze a pályákon van elég trükk ahhoz, hogy az akció irányt váltson, és feje tetejére állítsa az elképzeléseinket. De alapvetően egyszerű vesszőfutás minden pálya, az eredeti játék véres-fröcsögős szellemében, csak épp fél-random elhelyezett terepelemekkel.

Ezt a véletlenszerűséget nyilván nem lehet 100%-ig fenntartani egy ilyen pontosságot igénylő játéknál, így (csak feltételezem) kész blokkokból építkezik a játék, viszont azokból rengeteg van, így ritka az ismétlődés. A kampány indításával a világok és a pályák is újragenerálódnak, persze egy végigjátszás során 6-7 órán keresztül egy "világtérképet" fogunk végiglépdelni, az nem alakul át idő közben. A sztori alapjai persze mindig változatlanok lesznek. Dr. Fetus által elrabolt csemeténk után iramodunk, miközben csetlős-botlós humorba és rajzfilmesen brutalitásba mártott átvezetőkön követjük hőseink útját.

Egy jó váltás tényleg újra felpezsdíthet egy elcsépelt témát - itt azonban nem elég, hogy mobiljátékszerű lett a Meat Boy veleje. Az irányítás szabadsági fokait alaposan megnyirbálta a csapat, amitől butábbnak, egyszerűbbnek tűnik a koncepció. Ezzel, és a random világalkotással pedig elveszik a kézműves jelleg, az emberi pepecseléssel összerakott egyedi pályák bája, ami véleményem szerint elengedhetetlen egy jó platformernél. Ami marad, az a flow és a reflexjátékból származó sikerélmény. Ez a tény tud szép pillanatokat okozni, mi több, létjogosultságot is ad a Super Meat Boy Forevernek, de a mai felhozatalban ez már csak egy soványka rétegnek fog tetszeni.

Mondjuk ki ismét, a Super Meat Boy Forevernek nincs semmilyen komolyabb jelentősége - ez a legnagyobb probléma a hősies eredményeket elért előd után. Egy olyan folytatásról van szó, amely megpróbál újítani, de az előd azóta sokszor ismételt trükkjeit nem tudja felülmúlni. Az ipar elhaladt a Super Meat Boy felett és kicsit el is csépelte a stílusjegyeket. Ma már azon sem csodálkozunk, hogy egy maroknyi tejfelesszájú leiskolázza a régi iskola nagyjait. Bárcsak ennek az igénye egy kicsit is látszódna ezen a folytatáson...

Pontosan
6
Platform: PC, Switch (tesztelt)
Kiadó: Team Meat | Fejlesztő: Team Meat
Megjelenés: 2020. december 23. | Ár: kb. 6.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

51 perce

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

1 órája

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

6 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

15 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

16 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

18 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

19 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

21 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11