Space Otter Charlie

dracoo2021.03.26. 12:57

Ki ne szeretne egy asztronauta vidra bőrébe bújva titokzatos planétákat, aszteroidákat és elhagyatott űrállomásokat átfésülni, üzemanyagot és egyéb kacatokat gyűjtögetve új otthonra (vagy legalábbis egy nyugalmasabb, a túlélés szempontjából ideálisabb helyre) lelni? A Wayward Distractions puzzle-platformere könnyedén eltereli a figyelmet a Föld sanyarú sorsáról. Színes, harsány (és képtelen) körítése ügyesen vezeti végig a játékost a szándékosan hangsúlytalan sztorin, hiszen a fókusz a játékmeneten van. És igen, a fiatalabb korosztályt célozza meg, mind küllemében (erős kontúrok, vibráló színek), mind pedig kihívásait tekintve. Viszonylag rövid, példásan változatos és a gondolkodásra késztető elemek sem megterhelőek, szinte sohasem állják utunkat legyűrhetetlen akadályok, mindig megkapjuk a megfelelő eszközt a továbbjutáshoz.

Alapvetően a klasszikus platformer zsáner vízalatti pályáira emlékeztet az egész, hiszen az űrben ugye a zéró gravitáció jellemző. Állatkánk éppen ezért mágneses talpú csizmával ellátott szkafanderben lebeg, hogy a falakról / tereptárgyakról elrugaszkodva haladjon a légüres térben. Szerencsére elég korán megkapjuk ehhez a jetpack-et, ideálisabbá téve mozgásunkat. Aztán a pisztolyt. Később pedig ezeket fejlesztjük a többi kütyüvel együtt: tovább kitartó manőverezés, különböző, akár falakról lepattogó lövedékek ésatöbbi. A nehézségi görbét ügyesen belőtték a készítők, az egyéb könnyítésekről nem is szólva, például lépten-nyomon mentőpontokba botlunk, elvéve az esetleges újrakezdések élét - elvégre gyerekeknek szánt állatkás platformjátékról beszélünk. Természetesen azért nem kell aggódnunk amiatt, hogy túl könnyű lenne a Space Otter, éppen megfelelő. Viszont.

Az alapséma velejárója, és nem megyek el szó nélkül mellette: érzésre minden részlete picit elnagyolt, esetleges pontosságú, éppúgy Charlie lavírozását a terepen, mint a lövedékek, illetve az ellenfelek mozgását tekintve. Ez pedig maga után vonja, hogy egy-egy ponton türelmesebbnek kell lenni, és igenis többször kell próbálkozni, még akkor is, ha tudjuk, mi a célravezető megoldás. Mégis, a Space Otter megvalósítása példás, minden eleme a helyén van, remekül működik. Csak egy kicsit olyan... Semmilyen. Bár az abszurd felütés magában hordozza a lehetőséget, hiszen láttunk már példát rá számtalanszor, hogy egy gyerekeknek szánt történet ad valami pluszt a nagyobbaknak is, itt nem fogunk ilyesmivel találkozni, nincsen extra réteg, amin apu-anyu elmosolyodik. A főbb pályák végén lévő boss-harcok is teljesen vállalható minőségűek, sőt, mérsékelten ötletesek. Kiválóan alkalmazhatjuk az épp megtanult képességet, megkaparintott fegyvert, illetve fejlesztést ellenük, de egyszer sem csillant fel a szemem, hogy na, ez! Ez zseniális! Talán csak túlkoros vagyok hozzá.

És ez a konklúzióm is: Charlie kalandja egész korrekt, de semmi több. Tisztességesen összehozott játékmenet, gyűjtögetéssel, kulcskereséssel, fejlesztésekkel, ahogy kell. Az egész háttérsztori viszont harmatos, nem is baj tehát, hogy a kelleténél jobban háttér, mint nagybetűs sztori. Remek kikapcsolódás tehát egy csendes délutánra, akár kettőre (cirka öt-hat óra kényelmesen végigjátszani) kicsiknek és... Ennyi.

Pontosan
7
Platform: Pc (Steam), PS, X, Switch
Kiadó / Fejlesztő: The Quantum Astrophysicists Guild / Wayward Distractions
Megjelenés: 2021. március 18. | Ár: Kb. 4610 Ft
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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

10 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

10 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21