[Előzetes] Resident Evil 4 - A tökéletes tökéletesítése

Resident Evil 4 - A tökéletes tökéletesítése

dragCsető Zsolt2023.03.02. 16:00

Néhány hetet ugyan még várnunk kell arra, hogy ténylegesen is belekóstoljunk a Resident Evil 4 izgalmasnak ígérkező felújításába, egy (szigorúan hands-off) betekintésnek hála azonban már most, egy hónappal a megjelenés előtt ismerkedhettünk egy kicsit a felújítással, aminek nem lesz könnyű dolga, ha az eredeti nyomába szeretne érni.

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy Resident Evil 2 címszó alatt ne a Capcom 1998-as túlélő-horror-klasszikusára asszociáljunk, mostanra azonban ez egészen biztosan megváltozott, a néhány éve megjelent remake ugyanis sokak számára még magasabb szintre emelte az élmény – a több tucat Év Játéka-díjjal legalábbis meglehetősen nehéz vitatkozni. Azóta már a harmadik rész is megkapta a hasonló kezelést, némileg kisebb sikerrel ugyan, de még mindig rendkívül szórakoztató végeredménnyel, ezek után pedig akár azt is hihetnénk, hogy a Resident Evil 4 modernizálása már-már sétagalopp lesz innentől. Valójában azonban pont most bonyolódik a helyzet igazán, hiszen 2005-ben éppen a negyedik rész indította el azt az irányvonalat, melyet követve az elmúlt évek remake-jei is sikerrel vették a megújulás akadályát. Az egyszerű „újracsomagolás” itt tehát közel sem hoz annyi új impulzust önmagában, mint amennyit az előző két nekifutás alkalmával tapasztaltunk, a Capcomnak sokkal inkább azt az ösvényt kell követnie, amin az első Resident Evil 2002-es újragondolása is haladt. Avagy az eredeti receptúrát kell tökéletesíteni, meglepetésekkel csavarva egyet az ízeken – egy olyan bődületesen nagy videójáték-mérföldkő esetében pedig, mint a Resident Evil 4 ez bizony kihívás a javából.

Nem könnyű a feladat tehát, ugyanakkor a bő negyedórás videós betekintőből egyértelműen kiderül, hogy valóban ez az elgondolás a Resident Evil 4 remake-je mögött: szinte minden ismerős momentumra jut egy újítás vagy változtatás is. Most is naplemente után, a tóparton bóklászva bukkannak fel például az első veszedelmesebb Ganado ellenfelek, melyekből vadul kaszaboló paraziták kelnek ki, rögtön kiderült ugyanakkor, hogy a kés szerepe jelentősen megnőtt a parry-lehetőségek kibővülésével – itt is szépen kivédhetjük a támadásokat egy-egy jól időzített gombnyomással. És bár biztosan lesznek olyan helyszínek, amelyek szolgai módon követik majd az eredeti nyomvonalakat, itt láthatóan szabadjára engedték a fantáziájukat a fejlesztők, egy komplett barlangrendszert járhatunk be ugyanis kis motoros csónakunkkal, amely láthatóan tele van titkokkal. Legalábbis erre engednek következtetni a gyanús falfestések vagy éppen az egyik ajtó mellett eldugott titokzatos kapcsolók, de akadnak nyilvánvalóbb jelek is: például egy Egg Hunt feliratú cetli, amely egy egyszerű gyűjtögetős mellékküldetésre invitál bennünket.

Utóbbi persze nem újdonság: már az eredetiben is voltak olyan mellékes teendők, amiket teljesíthettünk mindenféle bónuszért cserébe, a fejlesztők azonban ezeket igyekeztek most jobban kidomborítani – az itt-ott összeszedhető ereklyék kombinálása (pl. díszes maszkká) is sokkal egyértelműbb felületet kapott. Amit kicsit sajnálok, hogy a Merchant pajtás ikonikus szövegeit lecserélték, az egyéb modernizálások ellenben kifejezetten jópofának tűnnek. Az nem meglepő, hogy a fegyvereket most is fejleszthetjük, mint ahogy sokak kedvence, a külön játékként is feldolgozott attach case is megmaradt. Ez utóbbit azonban ezúttal kombinálták a klasszikus Resident Evil-játékok item box rendszerével, ami azt jelenti, hogy felesleges cuccainkat eltárolhatjuk későbbre az írógépeknél. Extraként pedig egy kis kozmetikázási lehetőséget is kapunk, vehetünk ugyanis ún. charmokat, amik aztán díszeleghetnek bőröndünkön, de akár át is színezhetjük az egészet. És ami különösen izgalmas, hogy ezek a változtatások passzív bónuszokat is biztosítanak – a csirkés fityegővel például kétszer annyit gyógyítanak a tojások, mint alapból.

Rövid időre a kastélyba is ellátogattunk, ahol szintén egyaránt láttunk centire ismerős és gyökeresen megváltoztatott szobákat is, mint ahogy a játékmenet tekintetében is felbukkant néhány apróbb finomítás. Itt már Ashley is velünk tartott, akit utasíthatunk, hogy mennyire kövessen szorosan bennünket, mint ahogy általánosságban is nagyobb szerepet szentel az interfész a védelmezendő szöszi állapotának, kicsit játékosbarátabbá téve azon szituációkat, amikor a szerzetesek megpróbálják őt elrabolni. A jellegzetes ellenféltípusok itt is mind visszatérnek, buzogányokkal, szöges pajzsokkal, kaszákkal és számszeríjakkal, és már alig várjuk, hogy belerottyantsunk egy jókorát a tömegbe egy maxra tuningolt shotgunnal – merthogy a gunplay épp olyan szórakoztatónak tűnik, mint az eredetiben. Amit viszont már kevésbé várunk, azok a Garradorok elleni összecsapások – na nem azért, mert bénák lennének, hanem mert minden eddiginél veszélyesebbnek tűnnek ezek a parazitával fertőzött, hatalmas karmokkal felvértezett szörnyetegek, akik hang alapján követnek bennünket. Még szerencse, hogy ezek a miniarénák tele vannak lelógó, csilingelő láncokkal...

Sokáig ment a találgatás arról, hogy mi lesz a Resident Evil 4 egyik (akkor még) új, a sorozat kánonjába is beleágyazódó karakterével, Jack Krauserrel, sokan arról is meg voltak győződve, hogy teljesen ki fogják hagyni őt a játékból. Nos, akik emiatt aggódtak, azok megnyugodhatnak: Krauser visszatér, mint ahogy a negyedik rész egyik emlékezetes szekvenciája, az ellene vívott késpárbaj is. Aki pedig gyűlöli a QTE-ket, az fellélegezhet, ez a jelenet ugyanis immáron hagyományos bossfightként szerepel, reflexeinkre pedig csak nagyon visszafogott mértékben lesz szükségünk. Ha tippelnünk kellene, akkor azt mondanánk, hogy más téren is ezt a filozófiát követi a remake, így az instant halállehetőségeket tartogató átvezetőkre ezúttal bizonyára nem kell számítanunk – még ha meg is volt anno ezeknek a varázsa.

Azt még mindig nem tudnánk eldönteni egyértelműen, hogy hálás vagy hálátlan feladat a Resident Evil 4 remake-elése, hiszen hiába áll a fejlesztők rendelkezésére a lehetőségek komplett tárháza, mégiscsak minden idők egyik legjobb játékát kellene még magasabb szintre emelniük. Az eddig látottak alapján abszolút megvan az okunk a bizakodásra, de hogy a komplett csomag milyen lesz, az kiderül március 24-én – addigra remélhetőleg a tesztünket is olvashatjátok már róla.

PLATFORM PC, PS5, PS4, Xbox Series
KIADÓ Capcom FEJLESZTŐ Capcom
MEGJELENÉS 2023. március 24.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

7 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

11 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

22 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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