Paradise Killer

WarhawkLusztig Zsolt2020.12.06. 23:45

Lady Love Dies hárommillió napja tölti száműzetését a mérföldekkel a tenger felett magasodó menedékében, alatta pedig sorra épülnek fel és pusztulnak egy a Paradicsomok. Azok a Paradicsomok, melyeket a Tanács vezetésével terveznek, ahova a Földről elragadott embereket áldoznak fel, hogy azzal földönkívüli isteneket idézhessenek meg, de újra és újra démonok jönnek el helyettük. Huszonnégy Paradicsom épült, huszonnégy bukott el, de mindegyik kicsit közelebb került a tökéletességhez, mely úgy tűnik a következőben, a huszonötödikben tényleg elérkezik. Azonban az átkelés előtti éjszakán váratlanul a teljes Tanácsot lemészárolják és bár egy gyanúsított van, de kell valaki, aki felderíti az ügyet, megtalálja a tettest és a Bíró elé viszi az ügyet. Egy „megszállott nyomozó”, aki egy személyben detektív, ügyész és ha kell hóhér is. Egy ilyen ember létezik – igen, kitaláltátok: Lady Love Dies.

Nagyjából ezzel a helyzettel indít az év egyik legfurább játéka, a Paradise Killer és később se lesz kevésbé fura, maximum annyira bevonz minket is, hogy elkezdjük megérteni, hogy épül fel és hogyan működik ez a rémisztően különleges világ. Erre pedig szükség is lesz, hiszen a rendkívül rövid bemutatkozó után (szinte) teljesen magunkra maradunk, nyakunkban a világmindenség talán legkomolyabb ügyével és egy rakás különös figurával, akik legtöbbjének igazából jó oka lett volna a fent említett bűntettet elkövetni.

A Paradise Killer ugyanis egy detektív játék, abból is egy nyílt világú és „nyílt végű” fajta, stílusának első és minden bizonnyal egyetlen tagja. Egyfajta kalandjáték, ahol nem egy, a készítők által elkészített történetszálat követünk végig, hanem csakis rajtunk múlik, hogy amikor a Bíró elé visszük az ügyet (aminek időpontja szintén tőlünk függ), akkor mennyi ténnyel és bizonyítékkal támogatjuk meg álláspontunkat.

Szerencsére azért teljesen nem maradunk egyedül, hű „társunk” a Starlight névre hallgató számítógép / jegyzettömb / kódfeltörő eszköz nem csak a nyomokat rögzítik, de amikor kapcsolódási pontokat talál, akkor azt jelzi is, így a cselekedetek, indokok, vallomások és esetleges alibik hálóját valamennyire vizuális formában is átláthatjuk és ennek tudatában mehetünk vissza akár egy korábban már kihallgatott szereplőhöz, hogy Columboként még egy utolsó kérdést feltegyünk.

Mindezt pedig, mint azt már említettem, egy méretes, javában kihalt és a játék témájához illően már-már kényelmetlenül fura szigeten játszhatjuk végig. Bár a technikai megvalósítás néha hagy kívánnivalót maga után, egy kétségkívül egyedi látványvilágot kapunk, fülbemászó dallamokkal, kitűnő írással és dialógusokkal. Azt mondanom se kell, hogy az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, a visual novelként elénk tolt beszélgetések megértése kulcsfontosságú abban, hogy kitaláljuk, ki, mit és miért tett.

Ahogy azt is ki kellene találni, hogy mindezen rendszerek mögött egy jó játékot kaptunk-e? A válasz: ha nyitott vagy az efféle nagyon nyitott kalandokra (például nem menekültél el sikítva tavaly az Outer Wilds láttán) és nem probléma, hogy nem egy láthatatlan rendező mondja meg, hogy mikor, mit fejthet meg a főszereplő, akkor egy nagyon lelkes igen a válasz. A Paradise Killer nem fogja a kezünket, cserébe viszont hihetetlen élmény teljesen saját erőből felépíteni az ügyet, megfejteni a titkokat – olyan, amit nagyon kevés másik játékban élhetünk át.

Paradise Killer | Platform: PC, Switch | Kiadó: Fellow Traveller| Fejlesztő: Kaizen Game World | Megjelenés: 2020. szeptember 04. | ár: 17 EUR

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

8 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

11 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

16 órája
6

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

1 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2