Kingdom Hearts III - a PC változat

mcmackoGéczy Attila2021.05.02. 11:36

Régebbi konzolgenerációk esetében kisebb csoda volt, ha egy játék ezekről a gépekről kapott PC átiratot. Ez volt a módi még a PS2-es korban is, amikor a Kingdom Hearts magabiztos tagja volt az akkor még főként konzol fókuszú, eredeti Squaresoft felhozatalának. Azóta történt egy nagy váltás, a Square klasszikusok java elérhető szinte minden platformon, így előbb-utóbb adta magát, hogy a KH-sorozat is ellátogasson Xboxra, és most áprilisban PC-re is.

Az eredeti PS4 változatról készült tesztünket itt olvashatjátok: Katt!

Sajnos a PS2-es korszakból átemelt részeket nem tudtuk megnézni magunknak, de a harmadik epizódhoz kaptunk hozzáférést, ami feltételezhetően az Unreal-alapok miatt először Epic Store-on jelenik meg. És ahogy azt elképzelitek, a PC-s kiadás a motor rugalmasságának és skálázhatóságának köszönhetően technikailag kiváló átirat lett!

Messze van már az a kor, amikor a konzolos átiratoknál mindössze a felbontást lehetett kiválasztani - a Kingdom Hearts III PC kiadása mindenféle opciót bevezet, hogy finomítani tudd a játék futtatását a saját vasadon. Sajnos, vagy gépigény szempontjából szerencsére, a KH3 nem hoz semmiféle next-gen opciót, gyakorlatilag a korábbi konzolos kiadásokat kapjuk skálázható formában. Ennek viszont van egy nagy előnye - mégpedig az, hogy 2060-as Nvidia GPU-val simán hozható a 4K30FPS, mégpedig közel maximális beállítások mellett! A teszt során V-Syncet beállítva közel tökéletesen tartja a cím a 30-as képkocka-frissítést. Azt kikapcsolva pedig olyan 29 és 50 között mindenféle értéket mértünk jelenettől függetlenül. 1080p-s felbontással garantált a 60, sőt, még a magasabb értékek is az FPS mutatóban.

Érdemes megjegyezni, hogy DLSS, RTX vagy hasonló úri mókák nincsenek a Kingdom Hearts III PC átiratában, de valami AA-szűrést érdemes rákapcsolni a képre, mert a natúr 4K-s megjelenítés (még a nagy PPI értékkel bíró Alienware laptopom kijelzőjén is) eléggé recés tud lenni - a CG-mesefilm stílushoz egyszerűen elengedhetetlen az aliasing jelenséget elmaszatoló beállítás használata. A játék töltési átmeneteit ugye átvezetők maszkolják, de ezek elnyomkodásával még SSD-ről is marad némi várakozási idő. Semmi komolyra nem kell számítani, de ilyenkor érezni, hogy a frissen elinduló gameplay pillanatokban esetleg még döccen egy picit a kép - ezek feltételezhetően puffer-jellegű jelenségek. Ha mindenképp keresni kell a kompromisszumokat, akkor javasolt a volumetrikus effektek (pl. ködfelhők) visszahúzása közepes vagy akár alacsony szintre. Apropó, az ultra-szélesvásznú PC játékosokat most cserben hagyta a Square Enix - a játék ugyanis a művészeti koncepció megtartása érdekében csak 16:9-es képarányt támogat. Fontos megemlíteni a billentyűzetes irányítás nyegleségét is. Baromira macera nekem például a WASD+egér mellett kinyúkálni a nyílgombokra - a Kingdom Hearts 3 PC kiadása egész egyszerűen megkívánja és meghálálja a gamepad-es irányítást.

Van még a csomagban egy Re Mind kiegészítő, annak minden hozadékával (ezek egy része organikusan be is épül az alapkampányba), és egy bombasztikus, de mégis régisulis Square Enix produkció, ami a JRPG-k hőskorát idézi. A Kingdom Hearts III sok szempontból öreges, lassú. Baromi sok átvezetőt tartalmaz, nincs gyorsmentés, vagy Quick Resume jellegű funkció, ami azért tud necces lenni, mert van hogy fél-egy óra is eltelik mire mentési ponthoz érsz. A sztori is baromira oktondi - az egész Disney X Square történet akkor működik jól, amikor az amcsi mesékhez igazodik a narráció, nem akkor, amikor Organization XIII anime-szappanoperát nézzük. Viszont amikor betalál az akció, amikor megszólalnak a nagyzenekari fúvósok és egy epikus boss-harc kezd kirajzolódni előttünk, akkor jön a libabőr. Jön a nosztalgia. Jön a fokozódó pulzus. Amikor pedig a jól ismert Disney világok szinte CG szinten elevenednek meg... Na ez a Kingdom Hearts III varázs, ami PC-n, most gyorsabb, élesebb, és látványosabb, mint valaha volt.

Platform: PC Kiadó-fejlesztő: Square Enix * Megjelenés: 2021. március 30. Ár: 18,000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

36 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

18 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11