Jet Kave Adventure

WarhawkLusztig Zsolt2021.01.28. 23:13

Nemrég felbukkant egy vicces kép a Redditen arról, hogy hogyan változott meg a játékok pontozása az évek alatt, hogyan lett a tízes skálából lényegében vagy-vagy választó a mágikus nyolcasnál, felette értékelhető címekkel, alatta olyan játékokkal, melyekhez maximum a fanboy fórumharcosok mennek katasztrófaturistáskodni, teli szájjal „game pass töltelékezni”. A poén helyességéről vagy a változás esetleges okairól hosszasan lehetne vitázni, de most nem ezért vagyunk itt, mindössze azért említettem meg, mert folyamatosan ez a kép járt a fejemben a Jet Kave Adventure-l eltöltött idő alatt. Ebből a játékból ugyanis sugárzik, hogy olyanok készítették, akik imádják a 2D side-scroller játékokat, akik szerelemből és szeretettel formálták ezt a játékot is – és akik sajnos elég messze vannak attól, hogy a stílus nagyágyúival felvegyék a versenyt. Amolyan tipikus hatpontos cucc, amivel üres percekben jól el lehet szórakozni, de nem lesz az esti kikapcsolódás főfogása.

Szóval, kétdimenziós, oldalnézetes platformer, mint mondjuk a klasszikus Mario, de még inkább a Donkey Kong, sőt annál is sokkal inkább a Prehistorik, amihez témájában is hasonlít. A sztorira nem is érdemes időt vesztegetnünk, (h)ősemberünkre valahogy felkerül egy űrből érkezett jetpack, ő meg elindul megkeresni a gazdáját, vagy valami ilyesmi. Legyünk őszinték, nem egy ilyen játéktól várunk komoly dramaturgiai mélységeket vagy fordulatos történetet.

Annál inkább várunk változatos pályákat és kihívásokat, amiket pusztán számszakilag meg is kapunk, csak eléggé sótlan módon. A játék a lehető legősibb hagyományokat követi, balról jobbra, menet közben biszbaszokat összeszedve, ellenfeleket jól megcsapdosva haladunk, a nagyjából negyven pálya tízes csoportokra bontva adagolja az újabb és újabb helyszíneket és valahogy sikerül elérnie azt, hogy egyszerre legyen túl sok és túl kevés. Ha pusztán az időt nézzük, akkor néhány óra alatt bőven végig lehet szaladni a játékon (cserébe ennek sokszorosa kell, ha maxolni akarjuk), de a pályák a változatos és helyenként határozottan kellemesen kinéző környezet ellenére is annyira repetitívek, hogy egyszerűen nem bírtam egyszerre féltucatnyinál többet letolni. És akkor még nem is beszéltem az esetenként felbukkanó különlegesebb kihívásokról, mikor valami random ősállat elkezd kergetni, vagy jetpackünk turbóját bekapcsolva törünk felfelé. Sajnos egyértelműen ezek a pályák a játék mélypontjai és itt jön ki egyrészt az, hogy az irányítás annyira nem acélos, másrészt kifejezetten nem mókás, mikor mindenféle előrejelzés nélkül kell az ismeretlenbe repülnünk...

És ha már repülés, ez, mármint a jetpack használata lenne a játék Nagy Húzása, a dolog, amitől valamivel egyedibbé válik és ez alapvetően nem is rossz ötlet. A jetpack nem kifejezetten a dupla ugrás helyi szinonimája, annál picit több és néhány különleges funkciója is van, néhány helyen, ahol éppen összejönnek a dolgok, egészen kellemes mutatványokat tudunk vele végrehajtani. A probléma az, hogy egy pont után előjön a fent említett érzés, mármint hogy a játék azért annyira nem preckíz, amennyire kellene és erre sokszor akkor döbbenünk rá, mikor kifejezetten kicentizős feladatot követel meg egyik-másik pálya és annak újra és újra neki kell futnunk, csak mert karakterünk kicsit tovább ragadt oda ahhoz az istenverte falhoz.

Hasonlóan egyszerre egyszerű és frusztráló a játék harcrendszere is. Egyszerű, mert ellenfeleink egy, de maximum két csapástól megfekszenek. Frusztráló, mert cserébe a hitboxok nem túl pontosak, a játék pedig szeret néha rémisztően apró helyen több ellenfelet is ránk ereszteni. Jó platformerhez hűen itt is kapunk néha ilyen-olyan főellenfelet, általában egyszerűen kitanulható, de pont a pontatlanság miatt elég nehezen kivédhető támadási mintákkal. Az egésznek a csúcsa mindenképp a játék utolsó pályája, ahol a fejlesztők látszólag minden maradék anyagot bele akartak még tolni, így gyors egymásutánban talán négyszer kell mindenféle menekülős és harcolós helyzetbe keverednünk.

És mégis, dacára minden nyavalyájának, mégis valahogy újra és újra visszataláltam a játékhoz, valószínűleg mert az egészet belengi egyfajta kellemes együgyűség és megfelelni akarás. Látom a hibáit, de közben érezni, hogy azok nem lustaságból ilyenek, hanem egyszerűen ennyire tellett a srácok erejéből. A fejlesztők megpróbáltak mindenfélét bepakolni, van itt time trial mód minden pályához, extra kihívások és rejtett tárgyak, lehet ilyen-olyan fejlesztéseket megnyitni (melyek bár egyszerűbbé teszik dolgunkat, egyáltalán nem kötelezőek), szóval minden adott lenne egy nagyon jó játékhoz, csak egyszerűen a lendület fogyott el valahol félúton. A Jet Kave Adventure nem rossz játék, csak épp nem is kifejezetten jó – mondom, amolyan hatpontos.

Pontosan
6
Platform: PC, X (tesztelt), NS, PS4
Kiadó: 7levels | Fejlesztő: 7levels
Megjelenés: 2021. január 15. | Ár: Kb. 5000 Ft

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

10 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9