[Teszt] Genesis Radium 600

Genesis Radium 600

mcmackoGéczy Attila2021.05.02. 23:33

Imádom a hangszereket, de annyira nem rajongok a stúdiózás köré felhúzott hardveres és szoftveres mizériáért. No, nem arról van szó, hogy nem kütyüzök szívesen, hanem sokkal inkább azzal a hájppal és túltolt marketinggel van a bajom, ami ezt a világot is ellepte. A Genesistől egy újabb hardver érkezett, ami mind pécés felhasználóként, mind pedig zenészként használható, ráadásul sok fakszni nincs is a Radium 600 mikrofon körül. A Radium 600 nem akar forradalmat csinálni, de amit promó anyagaiban felvállal, azt simán hozza is.

Egy tisztességes kinézetű kondenzátor-mikrofonról van szó, amely 2.0-ás USB-vel, és kicsit benga, régivágású Type-B felülettel csatlakozik. Az USB a zenészek egy részét elriaszthatja, de ugye itt a kezdő vonalra lövünk, az ember bedugja a gépbe a kábelt, és nincs macera előfokkal, meg XLR-képes, esetleg fantomtápot is kiadó hangkártyával. A mikrofon csatlakoztatás után már működik és kész. A 48 kHz-es, rögzítéshez használható maximális mintavételi freki (amit a hivatalos weboldal hibásan 48 Hz-nek tüntet fel), korrekt, első körben alacsonynak is tűnhet az érték. De érdemes megnézni a frekvenciaválaszt is ami 30 és 18.000 Hz közé lett belőve. Persze a 48 kHz-es rögzítés standard formátum, és az is igaz, hogy a 30-18.000-es spektrum mellé felesleges lett volna nagyobb mintavétellel vagánykodni.

A mikrofon elején a kis logo is mutatja - a kapszula kardioid, azaz vese-szív karakterisztikával rendelkezik. Magyarul a Radium 600-at szemből kell támadni, a mikrofon nem alkalmas körasztalos podcast felvételre, vagy gitárral körbeülős "kumbájjá" zenélésre. Ez egy perszonális darab, amit az ember az asztalon maga elé pakol, és szemből igyekszik beleduruzsolni. Ehhez pedig van segítség a tervezők részéről - ugyanis a mikrofon állványa és extra felszereltsége meglepően jó. Egy masszív, közel egy kilós talpat kapunk, aminek a tőkesúlya ellenpontozza a 400 g feletti mikrofontömeget. A vaskos talpazat ráadásul kis filcszerű gyűrűt kapott, amivel az asztalon keletkező akusztikus zajokat tompíthatjuk, így azok kevésbé csatolódnak fel az erre érzékeny kapszulába. A mikrofon oldalán gain és hangerő állítható, valamint kis jackkel csatlakoztathatjuk hozzá a fejhallgatónkat. A mute gomb azonnali némítást tesz lehetővé, a potik lötyögős mivolta az olcsóbb hang- hardverekre jellemző megoldásként hirdeti a Radium 600 lakossági pozícióját.

Ezzel szemben a Radium 600 brutális táskával érkezik, ami a szállítást és tárolást is nagyban megkönnyíti. A tok inkább szép, mint mondjuk klasszikus zenekari pakolást tűrő profi szerkezet. De nem is ezért van. A mikrofont saját táskájában így könnyedén vihetjük A pontból B-be, valószínű az se fáj majd a Radiumnak, ha a villamoson hozzákoccantjuk az éppen záródó ajtóhoz. Ettől többet azonban nem szabad várni a doboztól - konkrétan egy szegecs ki is esett a pántból az első kicsomagolás után. Van egy pop-filter is a doboz alsó rekeszében, ami arra jó, hogy a pöffögős-pöccögős hangjainkat letompítsa. Egy ekkora kondimikrofon-kapszula mellé ez a fortély el is kél, de a saját rácsozat, valamint a plusz felpakolható, szél- és susogásbiztos szivacsborítás mellett nem éreztem szükségét a popszűrő felhelyezésének. Énekléshez persze jól fog jönni a popfilter, ahol általában jóval dinamikusabb dolgok hagyják el a szánkat, mint mondjuk egy podcast során. Amúgy a képeken fura helyre van felrakva ez a kellék. Nem mértem ki profi eszközökkel a mikrofon térbeli karakterét, de azért ez nem egy Shure SM7B, ami dinamikus kapszulával pont a készülék hossztengelyére néz. Ez a mikrofon főleg álló formában, szemből várja a hangokat, így fogja át leginkább a vállalt frekvenciatartományát...

És hogy milyen volt használni a Radium 600-at? A hangja száz százalékos minőséget hoz podcastben, minimális utómunka-igénnyel. A saját zajszintje ilyen körülmények között szinte nem is létezik, ezt ReaFIR pluginnal, és annak automatikus zajkarakter-építő funkciójával gyorsan meg is lehetett mérni. Persze a kondimikrofon jellegéből fakadóan mondjuk a laptop vagy az asztali PC szuszogását is fel tudja venni, ha az épp rákapcsol valahol a környéken. De ezért is jó, a már említett előre irányított vesekarakterisztika. A beszéd-használat mellett mellett a mikrofon simán jó lehet kezdő énekelgetésre - viszont stúdiómunkához maximum csak nagyon kezdőknek, vagy demózó zenészeknek ajánlanám. Egyszerűen nem elég szofisztikált a felvett hang ahhoz, hogy egy profi mixben is jól szólaljon meg az ének. Streaming-zenészeknek viszont megint csak jó választás lehet ár-érték aránya miatt.

Azt szeretem legjobban amúgy a Radium 600-ban, hogy személyi használatra egy stramm, sallangmentes, és árának megfelelő minőséget képviselő hardver. Nincs benne többirányú hókusz pókusz, RGB, sem különösen nagyfelbontású DSP chip, vagy brutális analóg-digitál átalakító. Kb. 100 Eurónyi áráért kapunk egy sokoldalú kondimikrofont, amit hozhatunk-vihetünk magunkkal, ha mobil podcast-irodát tartunk fenn, vagy munkahelyen is elő-elő kell venni meetingeléshez. Nekem társam volt egy podcast, sok egyetemi táv-előadás, egy doktori védés, és számolatlan értekezlet során az elmúlt hónapban. És annyira hozzám is nőtt az elegáns piros fényével, hogy azt hiszem marad még az asztalomon egy jó darabig...

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

22 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==