Genesis Radium 600

mcmackoGéczy Attila2021.05.02. 23:33

Imádom a hangszereket, de annyira nem rajongok a stúdiózás köré felhúzott hardveres és szoftveres mizériáért. No, nem arról van szó, hogy nem kütyüzök szívesen, hanem sokkal inkább azzal a hájppal és túltolt marketinggel van a bajom, ami ezt a világot is ellepte. A Genesistől egy újabb hardver érkezett, ami mind pécés felhasználóként, mind pedig zenészként használható, ráadásul sok fakszni nincs is a Radium 600 mikrofon körül. A Radium 600 nem akar forradalmat csinálni, de amit promó anyagaiban felvállal, azt simán hozza is.

Egy tisztességes kinézetű kondenzátor-mikrofonról van szó, amely 2.0-ás USB-vel, és kicsit benga, régivágású Type-B felülettel csatlakozik. Az USB a zenészek egy részét elriaszthatja, de ugye itt a kezdő vonalra lövünk, az ember bedugja a gépbe a kábelt, és nincs macera előfokkal, meg XLR-képes, esetleg fantomtápot is kiadó hangkártyával. A mikrofon csatlakoztatás után már működik és kész. A 48 kHz-es, rögzítéshez használható maximális mintavételi freki (amit a hivatalos weboldal hibásan 48 Hz-nek tüntet fel), korrekt, első körben alacsonynak is tűnhet az érték. De érdemes megnézni a frekvenciaválaszt is ami 30 és 18.000 Hz közé lett belőve. Persze a 48 kHz-es rögzítés standard formátum, és az is igaz, hogy a 30-18.000-es spektrum mellé felesleges lett volna nagyobb mintavétellel vagánykodni.

A mikrofon elején a kis logo is mutatja - a kapszula kardioid, azaz vese-szív karakterisztikával rendelkezik. Magyarul a Radium 600-at szemből kell támadni, a mikrofon nem alkalmas körasztalos podcast felvételre, vagy gitárral körbeülős "kumbájjá" zenélésre. Ez egy perszonális darab, amit az ember az asztalon maga elé pakol, és szemből igyekszik beleduruzsolni. Ehhez pedig van segítség a tervezők részéről - ugyanis a mikrofon állványa és extra felszereltsége meglepően jó. Egy masszív, közel egy kilós talpat kapunk, aminek a tőkesúlya ellenpontozza a 400 g feletti mikrofontömeget. A vaskos talpazat ráadásul kis filcszerű gyűrűt kapott, amivel az asztalon keletkező akusztikus zajokat tompíthatjuk, így azok kevésbé csatolódnak fel az erre érzékeny kapszulába. A mikrofon oldalán gain és hangerő állítható, valamint kis jackkel csatlakoztathatjuk hozzá a fejhallgatónkat. A mute gomb azonnali némítást tesz lehetővé, a potik lötyögős mivolta az olcsóbb hang- hardverekre jellemző megoldásként hirdeti a Radium 600 lakossági pozícióját.

Ezzel szemben a Radium 600 brutális táskával érkezik, ami a szállítást és tárolást is nagyban megkönnyíti. A tok inkább szép, mint mondjuk klasszikus zenekari pakolást tűrő profi szerkezet. De nem is ezért van. A mikrofont saját táskájában így könnyedén vihetjük A pontból B-be, valószínű az se fáj majd a Radiumnak, ha a villamoson hozzákoccantjuk az éppen záródó ajtóhoz. Ettől többet azonban nem szabad várni a doboztól - konkrétan egy szegecs ki is esett a pántból az első kicsomagolás után. Van egy pop-filter is a doboz alsó rekeszében, ami arra jó, hogy a pöffögős-pöccögős hangjainkat letompítsa. Egy ekkora kondimikrofon-kapszula mellé ez a fortély el is kél, de a saját rácsozat, valamint a plusz felpakolható, szél- és susogásbiztos szivacsborítás mellett nem éreztem szükségét a popszűrő felhelyezésének. Énekléshez persze jól fog jönni a popfilter, ahol általában jóval dinamikusabb dolgok hagyják el a szánkat, mint mondjuk egy podcast során. Amúgy a képeken fura helyre van felrakva ez a kellék. Nem mértem ki profi eszközökkel a mikrofon térbeli karakterét, de azért ez nem egy Shure SM7B, ami dinamikus kapszulával pont a készülék hossztengelyére néz. Ez a mikrofon főleg álló formában, szemből várja a hangokat, így fogja át leginkább a vállalt frekvenciatartományát...

És hogy milyen volt használni a Radium 600-at? A hangja száz százalékos minőséget hoz podcastben, minimális utómunka-igénnyel. A saját zajszintje ilyen körülmények között szinte nem is létezik, ezt ReaFIR pluginnal, és annak automatikus zajkarakter-építő funkciójával gyorsan meg is lehetett mérni. Persze a kondimikrofon jellegéből fakadóan mondjuk a laptop vagy az asztali PC szuszogását is fel tudja venni, ha az épp rákapcsol valahol a környéken. De ezért is jó, a már említett előre irányított vesekarakterisztika. A beszéd-használat mellett mellett a mikrofon simán jó lehet kezdő énekelgetésre - viszont stúdiómunkához maximum csak nagyon kezdőknek, vagy demózó zenészeknek ajánlanám. Egyszerűen nem elég szofisztikált a felvett hang ahhoz, hogy egy profi mixben is jól szólaljon meg az ének. Streaming-zenészeknek viszont megint csak jó választás lehet ár-érték aránya miatt.

Azt szeretem legjobban amúgy a Radium 600-ban, hogy személyi használatra egy stramm, sallangmentes, és árának megfelelő minőséget képviselő hardver. Nincs benne többirányú hókusz pókusz, RGB, sem különösen nagyfelbontású DSP chip, vagy brutális analóg-digitál átalakító. Kb. 100 Eurónyi áráért kapunk egy sokoldalú kondimikrofont, amit hozhatunk-vihetünk magunkkal, ha mobil podcast-irodát tartunk fenn, vagy munkahelyen is elő-elő kell venni meetingeléshez. Nekem társam volt egy podcast, sok egyetemi táv-előadás, egy doktori védés, és számolatlan értekezlet során az elmúlt hónapban. És annyira hozzám is nőtt az elegáns piros fényével, hogy azt hiszem marad még az asztalomon egy jó darabig...

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11