El Hijo

dracoo2021.01.02. 09:01

Ha tudnék spanyolul, valószínűleg könnyebben ejteném ki az eddig inkább mobilos fejlesztéseiről ismert (?) német Honig Studios első nagyobb kaliberű játékának címét, mely szabad fordításban ennyi: a fiúgyermek. Már az első percekben rájövünk, miféle stílussal van dolgunk. Agytekervényeinket megmozgató puzzle az El Hijo, izometrikus nézetből mutatva, ahogy a címszereplő gyermeket terelgetjük a fiktív vadnyugati helyszín kisebb-nagyobb pályáin, keresve a továbbvezető utat, furfangosan kerülve az őrszemeket (legyenek akár banditák, szerzetesek, vagy katonák).

A történet persze vázlatos és minden fordulatot nélkülöző, igaz, nem is kell sokkal többet nyújtania. Valahol az elképzelt vadnyugaton egy anya és fia házát felgyújtják a banditák, menekülniük kell. Az anya, hogy biztonságban tudja, egy közeli kolostor szerzeteseire bízza gyermekét, míg őt egyre távolabb kergetik a gonoszok. Természetesen a fiú (hathatós segítségünkkel) megszökik, hogy újra láthassa szerettét, nem is sejtve, hogy milyen hosszú útra vállalkozott. Majdhogynem egymaga.

A bevezető fejezetek remek ütemben tanítanak meg a játék alap-mechanikáira, és szerencsére a nehézségi görbe is remekül eltalált. Nem rovom fel neki azt sem, hogy a későbbiekben lesznek a várttól egyszerűbben megoldható rejtvények, mert agyi kapacitásom véges, és nehezen viselem a megszakítások nélküli erőltetett menetet. Kiskoromban emlékszem, arról álmodoztam, hogy (talán egy inspiráló tévéműsor, vagy fényesen csillogó Playmobil prospektus miatt) olyan homokvárat építsek, ami nemcsak szép, de rengeteg apró funkcionalitással bír. Az El Hijo hasonló érzéseket ébreszt bennem: kisebb-nagyobb sandbox terepasztalon vezetem végig a fiút (néhány fejezet erejéig pedig az anyát), ahol ötletes feladványokat kínál a környezet és a benne elhelyezett figurák.

Alapvetően át kell osonnunk a figyelő tekintetek között, ügyelve a fényekre, árnyékokra, nomeg a terep adottságaira. Eszközeink szegényesek, de bőven elegendőek. Eleinte csak kavicsokat dobálunk, elterelő cselként, akár fényforrásokat kioltva, később visszaszerezzük a csúzlinkat, de kapunk felhúzhatós bádogkatonát, színpompás port, mellyel elrejtőzhetünk, kalandjaink vége felé pedig tüzijátékot. Mindezek azonban alig befolyásolják, hogyan közelítünk a továbbjutáshoz, hiszen hasonló a céljuk, ráadásul a köveket (csúzlival vagy anélkül) leszámítva véges mennyiség áll rendelkezésünkre és egy-egy alkalomtól eltekintve megkérdőjelezhető hasznosságuk. Anyut pedig olyan kevésszer irányítjuk, hogy az eltérő arzenálja szintén lényegtelen. Viszont! Az egyéb mozdulatok talán még fontosabbak: a játéktéren többféle akadály, asztal vagy koporsó mögött a fiú ügyesen elbújik, bemászik a cserépedényekbe, kisebb sötét beszögellésekbe.

Majdhogynem egymaga, említettem, ám van egy társa, a madár (galamb?). A szárnyas jószágot szabadjára eresztve, egy magasabb nézőpontból jobban be tudjuk látni a terepet, sőt, az ellenség látómezejét is ilyenkor mutatja a program. Nagy hátulütője a dolognak, hogy ezalatt nem mozdulhatunk, illetve én a mutatott terület méretével sem vagyok kibékülve - igazán szállhatna magasabbra is az a madár! A mozdulatlanság egyfelől érthető, másfelől érezhetően megakasztja a játékmenet folyamatosságát. Ráadásul percenként többször is szükséges lesz használni: sok esetben elég pontatlan(nak tűnik), mikor és hogyan vesznek észre minket. Könnyítés, hogy kifejezetten sűrűn találunk checkpointokat.

Mindez gyönyörű, nem tolakodó vagy túlzsúfolt, ízléses képregényes látvánnyal párosul. A pályatervezés, noha nem zseniális, de nagyon gondosan kimunkált. Minden eleme a helyén van, néhol egész leleményes megoldásokat láthatunk. Örültem, hogy sok feladvány akár többféleképpen is megoldható, különböző útvonalak állnak rendelkezésünkre a szabadság érzetét keltve, de nem annyira, hogy a játszótér határait kedvünk támadjon feszegetni. Szép, alapos munkát végeztek a Honig Studios fejlesztői, sikeresen eltalálva a mértékeket is: az El Hijo pont elég hosszú és tartalmas időtöltés ahhoz, hogy mielőtt belefáradnánk az egészbe, véget is ér.

Pontosan
7
Platform: PC Steam (tesztelt), GOG, Stadia
Kiadó: HandyGames | Fejlesztő: Honig Studios
Megjelenés: 2020. december 03. | Ár: kb. 6.000 Ft

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

10 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

13 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

18 órája
6

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

1 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2