Őszi AnimeCon 2006

Oldern2006.10.10. 23:00

Az időpont október hetedike, a helyszín valahol az Oktogon és a Széchenyi fürdő metróállomások között. A cikkíró elméjében a múltba tekint: az animés közösségek által régen szervezett conok az ország elszánt és maroknyi anime rajongóját hívták csatasorba, teljes menetpompában - a mostani con viszont egyenesen a Petőfi Csarnokban kerül megrendezésre. A helyszínnel semmi gond nincs, sőt: bármilyen kisebb hely bejelentése esetén a con maga teljes ignorálásra került volna, az elmúlt két rendezvényen jelen levő elképesztő zsúfoltság csak rossz tapasztalatokat hozott, így az írónak ezt az élményt esze ágában sem volt megismételni. Ezúttal nagy a helyszín, a szervezők szeirnt 2500 embert engednek be. Pár perc múlva kilenc, itt nem lesz semmi probléma.

A helyszín gyanúsan csendes: a gyalog megtett pár perces út során egy emberrel nem találkoztunk: vagy ENNYIRE eltévedtünk volna, vagy már mindenki ott várt a kapunyitásra. Sajnos ez utóbbi elmélet kerül beigazolódásra, amikor is egy kanyar után feltűnik egy (s mint később kiderült, kettő!) kőkeményen több száz emberből álló sor: ez lenne azok számára fenntartva, kik elővételben vásároltak jegyet. Egy óra türelem, akkor kezdődik a móka: a táskában lapuló DS szerencsére csak pár pillanat erejéig kerül elő, a díszes kompánia szerencsére nem sznob vásárlók hada, hanem hozzánk hasonló őrültek, kik szintén képesek néha egy japán dalra fakadni az utcán, a villamoson vagy bárhol: és most itt elnézzük nekik - és vica versa.

Animésnek lenni jó, most jó csak igazán. Van egy hely, ahová tartozunk, mindannyian, függetlenül attól, mi a kedvenc szériánk.

Hogy hány ember várakozott ott kilenc óra tájt? Baromi sokan, legalább ezer főre tessék gondolni - a "csak kétezerötszázan jöhetnek be" kijelentés megtette a magáét, erről senki nem akart lemaradni. A nyitás után megkezdődik a hajsza - van, aki az előadóteremben elhelyezett székeket próbálja minél előbb elfoglalni, míg van aki az itt debütáló Usagi Yojimbo, Princess Ai, Shin Angyo Oshi (Árnybíró) - Vagy épp Warcraft mangákra hajt: az utóbbi címekben pontosan annyi a közös, hogy mind ékes magyar nyelven, nevetségesen alacsony áron kapható, és ez még csak a kezdet. Természetesen nem ez volt az egyetlen kiárusított termék, rengeteg importált német, angol és természetesen japán manga, anime, artbook és figura várt arra, hogy gazdákra találjon: pár óra múlva gyakorlatilag teljesen lecsupaszították a kínálatot a rajongók. És ez így van rendjén. (Cikkírónk egy régóta áhított Bus Gamer Pilot Editionnel és természetesen két magyar kötettel lett gazdagabb).

A történések négy helyszínen folytak: a nagy teremben zajlott le többek között a cosplay vetélkedő is - s hogy mi az a cosplay? Az, kérem szépen, az igazi rajongók sajátja. Azoké, akik nem letöltik, hanem megveszik, nem csak olvassák, hanem írnak hozzá, róla, nem csak megnézik, hanem mögé néznek - azoké, akik felvállalják őrületüket, pont úgy mint a conon vörös "Nintendo rehabilitation team" feliratú pólóban rohangáló konzolos úriember. Ezek az emberek pénzt és időt nem kímélve öltöztek be kedvenc sorozatuk általuk éppen kultivált szereplőibe. És itt senki nem nézte őket hülyének (na jó, nyilván hülyének nézték őket valamilyen szinten, de ez most irreveláns: kivételesen ez a jelző nem pejoratív értelemben értendő) - a versenyen szépen egyesével (csoportosával, respektíve) vonultak fel a szereplők, akik vagy egy pár szót mondtak a karakterről, akit megszemélyesítenek, vagy pedig kőkemény monológokkal próbálták elszórakoztatni a nézőket: több-kevesebb sikerrel.

De nem a cosplay volt az egyetlen szórakozás: lehetett konzoljátékokkal játszani ( igen: konzoljátékok. Egy ősrégi, nem szuperáló NES, egy Mario All-Starst meghajtó SNES, egy Sonic-al duruzsoló MEGADRIVE - és három darab Naruto Narutimate Hero-val küzdő PlayStation 2), érdekes élmény volt, s bár mindig akadt valaki, aki a Sonic-ot nyüstölte, szegény ősi NES-t (kurrensgen? :) senki nem méltatta figyelemre, az extrém alacsony színválaszték megtéveszthette a népet. Félre a tréfával: rengeteg magát animésnek valló egyed vállalkozott arra, hogy videójátékozásra adja a fejét: ez remek dolog, mindenképpen az. A másik szoba érdekesebb volt: karaokezni lehetett. Japán számokat (többnyire) - a cikk írójának régóta dédelgetett álma hogy egy Buck-Tick féle Dress előadását csodálhassa (?) meg a világ , de ezúttal eme dal hiányában inkább csak szemlélőként vett részt a mókában: egyik pillanatban még békésen énekelte a csodálatos Motherland (Fullmetal Alchemist harmadik ending, ha valakinek nem ugrana be) feldolgozást a bátor vállalkozóval, míg két perccel később sikítva menekült a POKÉMON főcímdalt éneklők zajai elől. Nem, nem a Nintendo aranybányájával van a gond: egyszerűen túl kontrasztos volt a váltás. A vetítőteremben, amikor éppen nem cosplay vagy beszéd volt, változó minőségű amv-ket (Anime music Video: egy tetszőlegesen választott zene ritmusára megszerkesztett videófilmről van szó, melyhez a képanyagot természetesen egy anime szolgáltatja.) mutattak, volt köztük pár nagyon szép és jó - egy Bikini féle Közeli helyeken előadás Wonderful Days módjára például mindig izgalmas élmény -, de volt néhány gyengébb eresztés is. Mindenesetre érdekes volt hallani, milyen elképesztő hangerővel üvöltött fel örömében az az ezernyi ember, mikor Dragon Ball, Pokémon, Sailor Moon vagy épp Inuyasha került terítékre. Nosztalgia mindenek felett, és szerencsére itt sokan nem feledkeztek meg a kezdetekről, délután három órai idősávban (respektíve hétvégén délelőtt) sugárzott klasszikusokról.

Animésnek lenni jó: jó cosplayezni, jó karaokezni, jó őrült sikolyokkal a pulthoz vetni magunkat, ha kedvencünket látjuk megvásárolható formában.

És mi volt még? Elképesztő tömeg, cosplay, mosolygó emberek hada, go-partik, cosplay, testfestés, japán írásoktatás, cosplay. Jah, és elképesztő tömeg.

"Jó volt a con. Lesz még rengeteg, Egyre többen leszünk - nem tudom, hogy növekedhet még ez a létszám, de fog. A lényeg, hogy évente háromszor lesz lehetőségünk arra, hogy egy egész napon keresztül önfeledtül mosolyogjunk a most már több ezer hozzánk hasonló őrülttel - elszánt, elkötelezett és végletekig hűséges, de őrült barátainkkal. Van még mit tanulni nekünk, konzoljátékosoknak, kik ilyen elképesztő dühhel, felizgatott harcikutyák módjára ugrunk egymásra a fórumokon. Nekünk is kellene egy con. Mikor lesz részünk benne?”

Az időpont október hatodika, valamikor este tájt, a helyszín a cikkíró lakása. Bár az izgalmasnak igérkező afterpartyt kihagyta, ettől függetlenül lelkesen várja az első fotókat, az első beszámolókat, miközben olvasgat a fellángolásnak köszönhetően ismét szimpatikusnak tűnő sorozatokról. Ez a con kifejezetten jóra sikeredett, a mangakiadás pedig reményteli helyzet: már csak egy dolog van hátra, hogy anyagi úton adózzanak a rajongók kedvenceik előtt. Ha ez megtörténik, nyert ügyünk van, hátradőlhetünk.

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

2 órája

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

2 órája

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

2 órája

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

2 órája

Fantasian: egy darab screenshot

De nem akárkitől - magától Hironobu Sakaguchi mestertől!

2 órája

Samurai Shodown: tavaszi szamurájok

Tavaszi szél katanát áraszt - márciusban jön a következő generációs Samurai Shodown kiadás.

9 órája
2

Persona 5 Strikers

Rövid időre betekintést kaptunk a hamarosan megjelenő új Persona felvonásba, a Persona 5 Strikers-be. Első tapasztalatainkról pedig be is számolunk.

9 órája
3

Quixotic - Highway Violence

A Quixotic a hazai synthwave szcéna leígéretesebb előadója, így ő lesz az, akivel búcsúztatjuk a közepesen izgalmas csütörtök estét.

1 napja
11

Gamer365 Ünnep (Spellbreak - Chapter Pass (multi))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
370

Sunlight: napsütéses kerek erdő

Sétaszim Edvard Munch norvég festőművész ihletésével.

1 napja
2

New Pokémon Snap: megjelenési dátum

Április végén vehetjük magunkhoz a fényképezőgépet és indulhatunk a Lental régió felfedezésére. A virtuális szafari azonban nem lesz olcsó mulatság.

1 napja
3

Riders Republic: csak 2021 végén

Az utolsó kanyarnál végül kicsúszik a februárra tervezett Ubisoft extrémsport őrület. Valamikor az év végére állhat majd talpra.

1 napja
3

Resident Evil Showcase: egy hét múlva

A Capcom új mozgóképes anyagokkal készül a Resident Evil Village projektjéből, de további híreket is belengetett azért a sorozattal kapcsolatban.

1 napja
2

Nioh 2: bemutatkozik a PC változat

Hamarosan PC-re is megérkezik a Team Ninja nagyszerű akciójátéka. A The Complete Edition ráadásul már minden DLC-t tartalmaz!

1 napja

The Medium: élőszereplős trailer

Díjnyertes lengyel stúdió és rendező segített életre kelteni a játék hátborzongató, dimenziókon átívelő atmoszféráját. Lássuk hogyan sikerült!

1 napja
3

CD Projekt RED: a minőség elkötelezettje

Hivatalos videóban kér bocsánatot a vezetőség, betekintést nyújtanak a háttérben történtekbe és felvázolják az idei év terveit.

1 napja
53

Twin Mirror

Beragadt tesztek rovatunk legújabb alanya a Dontnod még decemberben megjelent kalandja, a Twin Mirror, amelynek végigjátszása után érthetővé vált a játék körüli csend. Sajnos ez most nem igazán sikerült.

2 napja
7

Hogwarts Legacy: csak 2022-ben!

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a kiadó több időt adott az ambíciózus Harry Potter szerepjáték fejlesztésére. Jövőre nyithat ki a Roxfort kapuja!

2 napja
3

Returnal: információ-morzsák

A Housemarque ezúttal szintén egy külső nézetű akciójátékot készít. De az arcade gyökereket és a töltény-poklot azért nem felejtette el!

2 napja
1

Lucasfilm Games x Ubisoft

Nyílt világú Star Wars játék készül a francia kiadónál! Az Electronic Arts továbbra is fontos stratégiai partner, de van hely másoknak is...

2 napja
38