[Teszt] Skylanders Giants

Skylanders Giants

mcmackoGéczy Attila2012.10.20. 15:51

Az Activision mindig belenyúl a tutiba. Nem biztos, hogy érdemes most belemenni a cég üzletpolitikájának fejtegetésébe, de tény, hogy a Skylanders első részének (tengerentúli) óriási sikere megint valami midászi okosságot sejtet a háttérben. A Skylanders alapjaiban egy végtelenül egyszerű, kölyök-akciójáték. Alapjáraton szinte semmi nem szavatolná a hangos üdvrivalgást, és a boltok pénztáránál sorban álló szülőket. Ám a nagy trükk és a szemtelen ötlet nem is a játékban keresendő, hanem a játék mellé csomagolt figurákban. Bizony, a Skylanders mellé valódi, kézzel fogdosható játékfigurákat kapunk (a starter csomagban rögtön hármat), amelyeket egy dokkoló-jellegű portálra kell elhelyeznünk. A játékban így tudunk a karaktereink között váltogatni, ezzel pedig az interakció egy újabb kérgét kezdték el kapargatni a játék fejlesztői.

Sikeres volt a kísérlet? Visszatérünk a felvezetéshez: a játék első epizódjából és a külön megvásárolható játékfigurákból több mint harminc millió példány talált gazdára a világon. Durva, mi?

No, a folytatás egy ilyen franchise esetében garantált - a Spyro univerzumban játszódó Skylanders legenda most az Óriások szerepeltetésével viszi tovább a fonalat. Az óriások az alap figuráktól nagyobb karakterek (ez a kézzel fogható játékokon is tükröződik), statisztikáik alapján pedig egyfajta jolly-jokernek is tekinthetők. De mit is kell csinálnunk velük és az apró társaikkal? Félig-meddig felsőnézetes/izometrikus szemszögből kell őket különböző pályákon terelgetnünk. Ugrabugra nincs (maximum dobbantókról), a központi játékmechanika a felderítés és harc párosával van kombinálva. Persze mind a két rész szoros kapcsolatban áll a figurákkal és azok elementál-státuszával. A pályán egy tüskés indákkal benőtt kertet találunk? A “növény” státuszú figurát a portálra pattintva megnyílik az út. Arénaharc kezdődik egy szeles-felhős magaslaton? A szél-elementál karakterünket előhúzva jóval hatékonyabbak leszünk a darálásban. Zseniális az ötlet, pláne, ha hozzávesszük, hogy a hírek szerint összesen negyven karakter (8 féle elementál-státusszal) várja anyut és aput, hogy a karácsonyi hajrá előtt a kedvenceket kosarukba pakolják.

Ez persze nem minden, hiszen mit érne a sok hercehurca, ha maga a játékprogram, vagy a karakterek gagyik lennének. A mívesen kidolgozott figurákat kézbe fogva az emberből újra előbukkan a tíz éves kiskölyök, a portál fényében villogó szemű óriás pedig a szobába is mesebeli hangulatot varázsol. A játék rettentő tudatosan van összerakva, kicsit felnőttebb fejjel beláthatunk a koncepció mögé, érezzük az egyébként igen könnyed kihívás fokozatosságát, és mi is el-elmosolyodunk egy-egy jobban sikerült beszóláson. Röviden: a Skylanders Giants végtelenül profi munka, amely a sok CG-jelenetével, kibővült karaktertárával jelentősen fejlődött az első, Spyro-s epizódhoz képest.

(Apró megjegyzés: a játék a Spyro'’s Adventure játékfiguráit is ismeri, a korábbi epizód viszont egyelőre nem tud mit kezdeni az új karakterekkel.)

A következő oldalon folytatjuk!

Egy nagyobb baj van a játékkal, ez azonban inkább az idősebb játékosoknak, vagy a játékos apukáknak lesz problémája: ha nem éljük bele magunkat maximálisan a mesehős szerepbe, akkor bizony képes ránk szakadni az unalom. A pályadesignt gyakran a sok titkos szoba és alternatív útvonal sem dobja fel - a szekcionálással pedig megint túlhúzzák a pályák kényelmesnek tűnő hosszúságát. A sztori módban rejlő irgalmatlan tartalom is inkább önismétlő repetázás, hiszen egy-két kincsért újra és újra kell majd játszani a teljes szinteket. Arról nem is beszélve, hogy a játék 100%-os kipörgetéséhez teljes elementál-készletre is szükségünk lehet. A karakterek lassan cammognak (pláne az óriások), így a tempó és az újrázás sokszorozza az ásítás-faktort. Karaktereink fejlesztése és a sok csilliárd összegyűjthető mismás miatt persze nem maradunk motiválatlanok (a játékfigurákba rejtett elektronika még meg is jegyzi a karakterünk aktuális szintjét), de a játék lentebbi rétegeinek feltépkedését inkább átengedjük majd a hiperlelkes és fiatal Skylanders rajongóknak. A fenti tényeknek megfelelően a játékot leginkább a 6-12 éves korosztály fogja leginkább élvezni, bár a későbbi pályák, és egy-egy challange jellegű kihívás az ős-videojátékosok skilljeit is meg tudja tornásztatni.

Bár technológiailag eléggé gyenge színvonalat képvisel a Giants (gyakorlatilag egy újabb Wii átiratot kapunk HD grafikával), a prezentációért szintén profik feleltek. A beszélő figurák akár egy rajzfilmben is megállnák a helyüket, az angol szinkron és az animáció minősége (mind az in-game, mind pedig a CG átvezetők során) a jobb (és nyálasabb) mesefilmekkel is felveszi a versenyt. A Skylanders zenei vonala gyönyörű, filmzenés dallamokat kínál, a művészeti oldal pedig a szülőknek is elrejtett egy-két érettebb fejjel értelmezhető látványelemet, vagy hangulati kelléket. A robot-szellem távozása, vagy épp a patyomkin-falu hangulata, sugalmazott üzenete megdöbbentően drámainak tűnik a játék többi részének ismeretében. Örülünk, hogy ilyen apróságokat is bevállaltak Toys for Bob-ék.

*Jósgömb nélkül is látható: a Skylanders Giantsért ismét meg fognak őrülni a gyerkőcök. A tudatos és végletekig profi körítés miatt ez nem is csoda: igazi gyerekbolondító cucc, az év végi szezon nagy slágere lehet.

Játékos fejjel persze rázhatjuk a fejünket a technológiai elmaradottságra, régi harcosként a lassú tempó és gyakran unalomba fúló, egyszerű mechanika is kikezdheti a türelmünket, ám ettől még a Giants fő érdemei elvitathatatlanok maradnak.

Lehet tenni a téteket, hogy hány millió fog ebből is elmenni a karácsonyi szezon végéig.*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája
1

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==