[Könyvajánló] Hyrule Historia

Hyrule Historia

Gamer3652013.04.07. 19:14

A Nintendóról alkotott képünk egyik alappillére a cég szűkszavúsága. Még az interjúk százat adó sztárdizájnerek is csak nagyon ritkán avatják be közönségüket mesterségük PR-on túlmenő fortélyaiba, így nem csoda, hogy minden hivatalos fejlesztői dokumentumra kincsként csapnak le a rajongók.

Hatványozottan igaz ez a Zeldára—húsz év után kezdtük azt hinni, hogy az egyes részeket állítólag következetesen összefűző titkos „idővonal” létezése csupán a sorozat gondviselőinek tréfája.

Aztán a Skyward Sword megjelenését övező marketinghadjárat zárásaként a Nintendo mindenkit meglepve ledobta a krono-bombát, méghozzá egy vaskos történelmi áttekintés / művészeti album lapjai közé rejtve. Egy évvel később megérkezett a Hyrule Historia hivatalos angol kiadása is, így végre mi is elmerülhettünk nosztalgiával átitatott lapjaiban, sosem látott-hallott titkok után kutatva.

A kifejezetten kedvező árú kiadvány a gazdag tartalomhoz méltó tálalást kapott. 270-nél is több, minőségi papírra nyomtatott, színpompás oldal kínál látványterveket, fejlesztői kommentárt, Hyrule eddigi legátfogóbb történetét, és egy exkluzív mangát. A legapróbb, kézzel írott grafikusi jegyzetekre is kiterjedő fordítás elsőrangú, a szerkesztés visszafogottan ízléses.

Hogy tartalmilag mennyire kapjuk azt, amit egy Zelda enciklopédiától (el)várnánk, rajongásunk mértékétől függ. A könyv első negyedét ugyanis a Skyward Swordnak szentelt rész uralja. Ez érthető, hiszen mégiscsak e játék bőven értelmezett reklámkampányának részével van dolgunk, és eredendően nem is baj: a Zeldákban megszokott játékos humorral kommentált karakter- és helyszínvázlatok roppant érdekesek - még ha nem is pótolják az Iwata Asks interjúsorozat dizájnfilozófiai fejtegetéseit, technikai és mechanikai elemzéseit, bepillantást nyújtanak az átfogó művészeti koncepcióba, és felvillantanak jó pár kimaradt ötletet.

A legutóbbi Zelda játéknak szentelt terjedelem inkább attól lesz inkább fájó pont, hogy a legrégebbi, ezáltal legtitokzatosabb játékok, mint például a manapság szinte elképzelhetetlen döntéseket felvonultató Link's Awakening, sokkal kevesebb, esetenként egyetlen oldalt kapnak, hogy néhány tervrajzzal és megjegyzéssel képviseltessék magukat. A későbbi nagygépes részeknek szentelt oldalszámmal csupán a Phantom Hourglass büszkélkedhet, és pimasz módon mindvégig megmarad a sorozatot körülvevő rejtélyesség, továbbra sem nézhetünk túl mélyen a kulisszák mögé. Rajongók számára persze az is komoly súllyal bíró új információ lehet, hogy az eredeti NES-es Zelda kétjátékos címnek indult, a játékosok által készített dungeonökkel, vagy hogy a Zelda nevet nem is Miyamoto találta ki, Fi karakterének pedig fontos részlete, hogy nincsenek lábujjai.

A Zelda játékok történetei bevallottan utógondolatok. Ennek ellenére a Hyrule Historia 70 oldalban taglalja az egyes epizódok történtéseit, és néhány kivételes esetben az azokat összekötő időszakokat. A kellemes, olvasmányos jelleg mellett a rajongók leginkább a különböző hivatalos Hyrule-i ABC-kbe fogják beleásni magukat, meg persze vakarhatják a fejüket az itt debütáló hivatalos idővonal láttán.

A kötetet záró manga a Zeldákat már számos alkalommal képregényre adaptáló Akira Himekawa páros munkája. A legenda kezdetéül szolgáló Skyward Swordhoz képest még egy nagyot visszalép az időben, hogy csinos rajzokkal és kevésbé elegáns szavakkal meséljen el egy epizódot Hyrule ősi történelméből. Érdekes adalék, de a Wind Waker manga vicces négykockásai jobban illettek egy olyan sorozathoz, amely legalább annyira merít a japán rakugo tömör, szellemes mesehagyományából, mint a hősi eposzokból.

A Hyrule Historia legnagyobb erénye tehát az, hogy ízig-vérig zeldás. Süt belőle a játékok humora, megtartja a jellegzetes nintendós titokzatosságot, és apró részleteiben rejlik valódi bája. Nem tökéletes: minél jobban szeretjük a sorozatot, annál inkább tudjuk, mennyi minden fért volna még bele, mégis annál jobban becsüljük majd a végén. És persze - mint minden Zelda játék - a rajongóknak kötelező darab, a többiek számára pedig jó alkalom az ismerkedésre.

Rehynn

A könyvet mi az Amazon.com oldalairól rendeltük meg, egészen pontosan INNEN. A keményfedeles kiadás jelenleg 21 dodóba kerül akciósan, ami postaköltséggel együtt körülbelül 6000 Ft-ra jön ki. A vámot könyv-csomagként elkerüli a pakkos, a szállítási idő pedig 1-3 hét között adódik a tapasztalataink alapján.

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

16 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

19 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2