[Könyvajánló] Hyrule Historia

Hyrule Historia

Gamer3652013.04.07. 19:14

A Nintendóról alkotott képünk egyik alappillére a cég szűkszavúsága. Még az interjúk százat adó sztárdizájnerek is csak nagyon ritkán avatják be közönségüket mesterségük PR-on túlmenő fortélyaiba, így nem csoda, hogy minden hivatalos fejlesztői dokumentumra kincsként csapnak le a rajongók.

Hatványozottan igaz ez a Zeldára—húsz év után kezdtük azt hinni, hogy az egyes részeket állítólag következetesen összefűző titkos „idővonal” létezése csupán a sorozat gondviselőinek tréfája.

Aztán a Skyward Sword megjelenését övező marketinghadjárat zárásaként a Nintendo mindenkit meglepve ledobta a krono-bombát, méghozzá egy vaskos történelmi áttekintés / művészeti album lapjai közé rejtve. Egy évvel később megérkezett a Hyrule Historia hivatalos angol kiadása is, így végre mi is elmerülhettünk nosztalgiával átitatott lapjaiban, sosem látott-hallott titkok után kutatva.

A kifejezetten kedvező árú kiadvány a gazdag tartalomhoz méltó tálalást kapott. 270-nél is több, minőségi papírra nyomtatott, színpompás oldal kínál látványterveket, fejlesztői kommentárt, Hyrule eddigi legátfogóbb történetét, és egy exkluzív mangát. A legapróbb, kézzel írott grafikusi jegyzetekre is kiterjedő fordítás elsőrangú, a szerkesztés visszafogottan ízléses.

Hogy tartalmilag mennyire kapjuk azt, amit egy Zelda enciklopédiától (el)várnánk, rajongásunk mértékétől függ. A könyv első negyedét ugyanis a Skyward Swordnak szentelt rész uralja. Ez érthető, hiszen mégiscsak e játék bőven értelmezett reklámkampányának részével van dolgunk, és eredendően nem is baj: a Zeldákban megszokott játékos humorral kommentált karakter- és helyszínvázlatok roppant érdekesek - még ha nem is pótolják az Iwata Asks interjúsorozat dizájnfilozófiai fejtegetéseit, technikai és mechanikai elemzéseit, bepillantást nyújtanak az átfogó művészeti koncepcióba, és felvillantanak jó pár kimaradt ötletet.

A legutóbbi Zelda játéknak szentelt terjedelem inkább attól lesz inkább fájó pont, hogy a legrégebbi, ezáltal legtitokzatosabb játékok, mint például a manapság szinte elképzelhetetlen döntéseket felvonultató Link's Awakening, sokkal kevesebb, esetenként egyetlen oldalt kapnak, hogy néhány tervrajzzal és megjegyzéssel képviseltessék magukat. A későbbi nagygépes részeknek szentelt oldalszámmal csupán a Phantom Hourglass büszkélkedhet, és pimasz módon mindvégig megmarad a sorozatot körülvevő rejtélyesség, továbbra sem nézhetünk túl mélyen a kulisszák mögé. Rajongók számára persze az is komoly súllyal bíró új információ lehet, hogy az eredeti NES-es Zelda kétjátékos címnek indult, a játékosok által készített dungeonökkel, vagy hogy a Zelda nevet nem is Miyamoto találta ki, Fi karakterének pedig fontos részlete, hogy nincsenek lábujjai.

A Zelda játékok történetei bevallottan utógondolatok. Ennek ellenére a Hyrule Historia 70 oldalban taglalja az egyes epizódok történtéseit, és néhány kivételes esetben az azokat összekötő időszakokat. A kellemes, olvasmányos jelleg mellett a rajongók leginkább a különböző hivatalos Hyrule-i ABC-kbe fogják beleásni magukat, meg persze vakarhatják a fejüket az itt debütáló hivatalos idővonal láttán.

A kötetet záró manga a Zeldákat már számos alkalommal képregényre adaptáló Akira Himekawa páros munkája. A legenda kezdetéül szolgáló Skyward Swordhoz képest még egy nagyot visszalép az időben, hogy csinos rajzokkal és kevésbé elegáns szavakkal meséljen el egy epizódot Hyrule ősi történelméből. Érdekes adalék, de a Wind Waker manga vicces négykockásai jobban illettek egy olyan sorozathoz, amely legalább annyira merít a japán rakugo tömör, szellemes mesehagyományából, mint a hősi eposzokból.

A Hyrule Historia legnagyobb erénye tehát az, hogy ízig-vérig zeldás. Süt belőle a játékok humora, megtartja a jellegzetes nintendós titokzatosságot, és apró részleteiben rejlik valódi bája. Nem tökéletes: minél jobban szeretjük a sorozatot, annál inkább tudjuk, mennyi minden fért volna még bele, mégis annál jobban becsüljük majd a végén. És persze - mint minden Zelda játék - a rajongóknak kötelező darab, a többiek számára pedig jó alkalom az ismerkedésre.

Rehynn

A könyvet mi az Amazon.com oldalairól rendeltük meg, egészen pontosan INNEN. A keményfedeles kiadás jelenleg 21 dodóba kerül akciósan, ami postaköltséggel együtt körülbelül 6000 Ft-ra jön ki. A vámot könyv-csomagként elkerüli a pakkos, a szállítási idő pedig 1-3 hét között adódik a tapasztalataink alapján.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

1 órája
2

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

8 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

10 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==