Hyrule Historia

Gamer3652013.04.07. 19:14

A Nintendóról alkotott képünk egyik alappillére a cég szűkszavúsága. Még az interjúk százat adó sztárdizájnerek is csak nagyon ritkán avatják be közönségüket mesterségük PR-on túlmenő fortélyaiba, így nem csoda, hogy minden hivatalos fejlesztői dokumentumra kincsként csapnak le a rajongók.

Hatványozottan igaz ez a Zeldára—húsz év után kezdtük azt hinni, hogy az egyes részeket állítólag következetesen összefűző titkos „idővonal” létezése csupán a sorozat gondviselőinek tréfája.

Aztán a Skyward Sword megjelenését övező marketinghadjárat zárásaként a Nintendo mindenkit meglepve ledobta a krono-bombát, méghozzá egy vaskos történelmi áttekintés / művészeti album lapjai közé rejtve. Egy évvel később megérkezett a Hyrule Historia hivatalos angol kiadása is, így végre mi is elmerülhettünk nosztalgiával átitatott lapjaiban, sosem látott-hallott titkok után kutatva.

A kifejezetten kedvező árú kiadvány a gazdag tartalomhoz méltó tálalást kapott. 270-nél is több, minőségi papírra nyomtatott, színpompás oldal kínál látványterveket, fejlesztői kommentárt, Hyrule eddigi legátfogóbb történetét, és egy exkluzív mangát. A legapróbb, kézzel írott grafikusi jegyzetekre is kiterjedő fordítás elsőrangú, a szerkesztés visszafogottan ízléses.

Hogy tartalmilag mennyire kapjuk azt, amit egy Zelda enciklopédiától (el)várnánk, rajongásunk mértékétől függ. A könyv első negyedét ugyanis a Skyward Swordnak szentelt rész uralja. Ez érthető, hiszen mégiscsak e játék bőven értelmezett reklámkampányának részével van dolgunk, és eredendően nem is baj: a Zeldákban megszokott játékos humorral kommentált karakter- és helyszínvázlatok roppant érdekesek - még ha nem is pótolják az Iwata Asks interjúsorozat dizájnfilozófiai fejtegetéseit, technikai és mechanikai elemzéseit, bepillantást nyújtanak az átfogó művészeti koncepcióba, és felvillantanak jó pár kimaradt ötletet.

A legutóbbi Zelda játéknak szentelt terjedelem inkább attól lesz inkább fájó pont, hogy a legrégebbi, ezáltal legtitokzatosabb játékok, mint például a manapság szinte elképzelhetetlen döntéseket felvonultató Link's Awakening, sokkal kevesebb, esetenként egyetlen oldalt kapnak, hogy néhány tervrajzzal és megjegyzéssel képviseltessék magukat. A későbbi nagygépes részeknek szentelt oldalszámmal csupán a Phantom Hourglass büszkélkedhet, és pimasz módon mindvégig megmarad a sorozatot körülvevő rejtélyesség, továbbra sem nézhetünk túl mélyen a kulisszák mögé. Rajongók számára persze az is komoly súllyal bíró új információ lehet, hogy az eredeti NES-es Zelda kétjátékos címnek indult, a játékosok által készített dungeonökkel, vagy hogy a Zelda nevet nem is Miyamoto találta ki, Fi karakterének pedig fontos részlete, hogy nincsenek lábujjai.

A Zelda játékok történetei bevallottan utógondolatok. Ennek ellenére a Hyrule Historia 70 oldalban taglalja az egyes epizódok történtéseit, és néhány kivételes esetben az azokat összekötő időszakokat. A kellemes, olvasmányos jelleg mellett a rajongók leginkább a különböző hivatalos Hyrule-i ABC-kbe fogják beleásni magukat, meg persze vakarhatják a fejüket az itt debütáló hivatalos idővonal láttán.

A kötetet záró manga a Zeldákat már számos alkalommal képregényre adaptáló Akira Himekawa páros munkája. A legenda kezdetéül szolgáló Skyward Swordhoz képest még egy nagyot visszalép az időben, hogy csinos rajzokkal és kevésbé elegáns szavakkal meséljen el egy epizódot Hyrule ősi történelméből. Érdekes adalék, de a Wind Waker manga vicces négykockásai jobban illettek egy olyan sorozathoz, amely legalább annyira merít a japán rakugo tömör, szellemes mesehagyományából, mint a hősi eposzokból.

A Hyrule Historia legnagyobb erénye tehát az, hogy ízig-vérig zeldás. Süt belőle a játékok humora, megtartja a jellegzetes nintendós titokzatosságot, és apró részleteiben rejlik valódi bája. Nem tökéletes: minél jobban szeretjük a sorozatot, annál inkább tudjuk, mennyi minden fért volna még bele, mégis annál jobban becsüljük majd a végén. És persze - mint minden Zelda játék - a rajongóknak kötelező darab, a többiek számára pedig jó alkalom az ismerkedésre.

Rehynn

A könyvet mi az Amazon.com oldalairól rendeltük meg, egészen pontosan INNEN. A keményfedeles kiadás jelenleg 21 dodóba kerül akciósan, ami postaköltséggel együtt körülbelül 6000 Ft-ra jön ki. A vámot könyv-csomagként elkerüli a pakkos, a szállítási idő pedig 1-3 hét között adódik a tapasztalataink alapján.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Xbox és Bethesda Games Showcase

26 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

28 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

4 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

15 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

15 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

15 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

19 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

20 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 napja
5