Hyrule Historia

Gamer3652013.04.07. 19:14

A Nintendóról alkotott képünk egyik alappillére a cég szűkszavúsága. Még az interjúk százat adó sztárdizájnerek is csak nagyon ritkán avatják be közönségüket mesterségük PR-on túlmenő fortélyaiba, így nem csoda, hogy minden hivatalos fejlesztői dokumentumra kincsként csapnak le a rajongók.

Hatványozottan igaz ez a Zeldára—húsz év után kezdtük azt hinni, hogy az egyes részeket állítólag következetesen összefűző titkos „idővonal” létezése csupán a sorozat gondviselőinek tréfája.

Aztán a Skyward Sword megjelenését övező marketinghadjárat zárásaként a Nintendo mindenkit meglepve ledobta a krono-bombát, méghozzá egy vaskos történelmi áttekintés / művészeti album lapjai közé rejtve. Egy évvel később megérkezett a Hyrule Historia hivatalos angol kiadása is, így végre mi is elmerülhettünk nosztalgiával átitatott lapjaiban, sosem látott-hallott titkok után kutatva.

A kifejezetten kedvező árú kiadvány a gazdag tartalomhoz méltó tálalást kapott. 270-nél is több, minőségi papírra nyomtatott, színpompás oldal kínál látványterveket, fejlesztői kommentárt, Hyrule eddigi legátfogóbb történetét, és egy exkluzív mangát. A legapróbb, kézzel írott grafikusi jegyzetekre is kiterjedő fordítás elsőrangú, a szerkesztés visszafogottan ízléses.

Hogy tartalmilag mennyire kapjuk azt, amit egy Zelda enciklopédiától (el)várnánk, rajongásunk mértékétől függ. A könyv első negyedét ugyanis a Skyward Swordnak szentelt rész uralja. Ez érthető, hiszen mégiscsak e játék bőven értelmezett reklámkampányának részével van dolgunk, és eredendően nem is baj: a Zeldákban megszokott játékos humorral kommentált karakter- és helyszínvázlatok roppant érdekesek - még ha nem is pótolják az Iwata Asks interjúsorozat dizájnfilozófiai fejtegetéseit, technikai és mechanikai elemzéseit, bepillantást nyújtanak az átfogó művészeti koncepcióba, és felvillantanak jó pár kimaradt ötletet.

A legutóbbi Zelda játéknak szentelt terjedelem inkább attól lesz inkább fájó pont, hogy a legrégebbi, ezáltal legtitokzatosabb játékok, mint például a manapság szinte elképzelhetetlen döntéseket felvonultató Link's Awakening, sokkal kevesebb, esetenként egyetlen oldalt kapnak, hogy néhány tervrajzzal és megjegyzéssel képviseltessék magukat. A későbbi nagygépes részeknek szentelt oldalszámmal csupán a Phantom Hourglass büszkélkedhet, és pimasz módon mindvégig megmarad a sorozatot körülvevő rejtélyesség, továbbra sem nézhetünk túl mélyen a kulisszák mögé. Rajongók számára persze az is komoly súllyal bíró új információ lehet, hogy az eredeti NES-es Zelda kétjátékos címnek indult, a játékosok által készített dungeonökkel, vagy hogy a Zelda nevet nem is Miyamoto találta ki, Fi karakterének pedig fontos részlete, hogy nincsenek lábujjai.

A Zelda játékok történetei bevallottan utógondolatok. Ennek ellenére a Hyrule Historia 70 oldalban taglalja az egyes epizódok történtéseit, és néhány kivételes esetben az azokat összekötő időszakokat. A kellemes, olvasmányos jelleg mellett a rajongók leginkább a különböző hivatalos Hyrule-i ABC-kbe fogják beleásni magukat, meg persze vakarhatják a fejüket az itt debütáló hivatalos idővonal láttán.

A kötetet záró manga a Zeldákat már számos alkalommal képregényre adaptáló Akira Himekawa páros munkája. A legenda kezdetéül szolgáló Skyward Swordhoz képest még egy nagyot visszalép az időben, hogy csinos rajzokkal és kevésbé elegáns szavakkal meséljen el egy epizódot Hyrule ősi történelméből. Érdekes adalék, de a Wind Waker manga vicces négykockásai jobban illettek egy olyan sorozathoz, amely legalább annyira merít a japán rakugo tömör, szellemes mesehagyományából, mint a hősi eposzokból.

A Hyrule Historia legnagyobb erénye tehát az, hogy ízig-vérig zeldás. Süt belőle a játékok humora, megtartja a jellegzetes nintendós titokzatosságot, és apró részleteiben rejlik valódi bája. Nem tökéletes: minél jobban szeretjük a sorozatot, annál inkább tudjuk, mennyi minden fért volna még bele, mégis annál jobban becsüljük majd a végén. És persze - mint minden Zelda játék - a rajongóknak kötelező darab, a többiek számára pedig jó alkalom az ismerkedésre.

Rehynn

A könyvet mi az Amazon.com oldalairól rendeltük meg, egészen pontosan INNEN. A keményfedeles kiadás jelenleg 21 dodóba kerül akciósan, ami postaköltséggel együtt körülbelül 6000 Ft-ra jön ki. A vámot könyv-csomagként elkerüli a pakkos, a szállítási idő pedig 1-3 hét között adódik a tapasztalataink alapján.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

10 órája
8

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

16 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

16 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

17 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

18 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11