Chronos: Before the Ashes

ne5hVáradi Dániel2020.12.09. 17:00

A Vigil Games-ből verbuválódott Gunfire Games csapatát kellően megihlette a soulsike műfaj, hiszen zsinórban a harmadik játékuk kapcsán érhetőek tetten a zsáner sajátosságai. Míg azonban a Darksiders III és a Remnant: From the Ashes némileg érintőlegesen közelített az ötletadó címekhez és inkább csak bizonyos elemeket emelt át, addig a Remnant előzményeként szolgáló Chronos már jóval egyértelműbb párhuzamot állít a Souls játékokkal.

Amivel még önmagában nem lenne különösebben probléma, elvégre a klasszikus iparági mondás szerint “jótól lopni nem bűn,” a Chronos azonban vét egy komoly hibát az alapkoncepció során, ami alapjaiban ássa alá a játékkal eltöltött időt. Ez pedig a fejlődési rendszerhez köthető. A műfaj népszerű képviselői az előrehaladás során történő elhalálozást nem tekintik komoly tényezőnek, hiszen ha valaki könnyebben ráérez a harcok dinamikájára, annak nem kell fölöslegesen ellenőrzőpontoknál újraélednie, míg aki nehezebben rázódik bele, az a tanulási idő alatt extra szinteket gyűjthet össze, míg egy területen gyakorol a mobokkal.

Na, a Chronos ezt az egyszerű mechanikát rúgja fel, méghozzá páros lábbal. Teszi mindezt úgy, hogy a hagyományos tapasztalati ponton alapuló fejlődést meghagyja, ugyanakkor végletesen leegyszerűsíti.

4 tulajdonságunkat tudjuk növelni, ráadásul ezek között olyan szintű átfedések vannak, hogy akkor is növelhetjük az életerőnket, ha a sebzésünket növeljük. Az igazi nagy dobást a speciális képességek megszerzése jelentené, ehhez azonban meg kell halnunk. Sokszor. A Chronos ugyanis annyival megfűszerezi az elhalálozásainkat, hogy ilyenkor a karakterünk minden egyes alkalommal egy évet öregedik. Tíz éveként pedig lehetőségünk nyílik választani egyet az éppen megnyíló 3 passzív képesség közül, amivel könnyebb lehet az előrejutásunk.

Ez még jól is hangzana, az azonban már kevésbé, hogy erre kicsit olcsó megoldásokkal kényszerít minket a játék, vagyis sokszor azért fogunk meghalni, mert a körülmények terelnek minket ehhez. Kezdődik az egész ott, a nálunk lévő élettöltők száma rendkívül korlátolt és visszatölteni csak úgy tudjuk őket, ha meghalunk. Nincs tábortűznél pihenéssel regenerálódó készlet, nincs árus, akinél alternatív gyógyeszközt vehetünk, nincs semmi. Az egyetlen kiskaput az jelenti, ha szintet lépünk, ekkor ugyanis az életünk automatikusan feltölt a maximumra.

A fentiek után felvetődhet a gondolat, hogy a harcok után is tudunk eképpen gyógyulni, akkor csak kellő számú ellenfelet kell megölni és mindig tele leszünk élettel. Igen ám, de ez sem működik, ugyanis a legyőzött ellenfelek nem termelődnek újra, kivéve, ha... igen, eltaláltátok, ha meghalunk. Ez pedig azt jelenti, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk feldobni a papucsot, hogy aztán feltöltött készletekkel indulhassunk neki újra. De hé, ezzel végülis nyerünk, hiszen újratöltődnek a készleteink, újra jönnek ellenfelek, akikkel szintet léphetünk és még a passzív képességekhez is közelebb kerülni. Vagyis win-win szituáció. És ez sem igaz, ugyanis minél idősebb a karakterünk, annál kevésbé profitál az olyan tulajdonságokból, melyek fiatalon jelentenek előnyt, mint a gyorsaság vagy az erő, sőt, adott életkor fölött ezeket az értékeket már nem is növelhetjük. Tehát meg is kéne halnunk, meg nem is. Enyhén kontraproduktív megoldás.

Ha nem lenne ez az önmagát lábon lövő rendszer, akkor a Chronos egy egészen kellemes játék lenne, ugyanis a staminára épülő harcrendszer elég megengedő (csak a sprint és a védekezés csökkenti a naftánkat), akadnak a harcokat megtörő egyszerű logikai feladatok és a felfedezőket is jutalmazza a játék új fegyver vagy néhány apró küldetés, esetleg háttér-információ ellenében. Sajnálatos módon a fejlődési rendszer ellentmondásossága mellé a harcrendszer sem éppen a legkiforrottabb, a meglehetősen egysíkú támadási mozdulatok mellé az ellenfelek sem kimondottan változatosak, ráadásul a gyógyítás is ellenünk dolgozik, ugyanis ilyenkor nem csak azzal kell számolnunk, hogy a karakterünk mozdulatlanná dermed, hanem még vele járó animációt is mindig végig kell néznünk. Amit az ellenfelek néha kivárnak, néha nem, tehát könnyen meglehet, hogy éppen aközben vágnak le minket, amikor éppen az életünket mentenénk.

A Chronos: Before thew Ashes a Gunfire Games eddigi leginkább soulslike ihletésű címe, egyben ékes bizonyítéka, hogy a csapatnak nem feltétlenül kell ennyire igazodnia a műfaj kereteihez, hogy élvezetes játékot alkosson. Hiába próbáltak a lehető legtöbb párhuzamot állítani az ihletadó zsánerrel, az egyedi ötleteik itt éppen visszás hatást váltottak ki, amivel még az egyébként rövid játékidő is tud kellemetlen perceket tartogatni.

Pontosan
5
Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch
Kiadó: THQNordic | Fejlesztő: Gunfire Games
Megjelenés: 2020. december 1. | Ár: 10.590 Ft

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

2 órája
3

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

8 órája
2

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

8 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

8 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

9 órája
12

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

23 órája
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

2 napja
17

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

2 napja
7