Fallout 4 VR

Gamer3652017.12.28. 12:00

A Bethesda Softworks elég sok sarat kap a játékai vélt vagy valós minőség-problémái miatt, de azt nem lehet mondani, hogy ne tennének meg mindent a maximális lefedettségért. Idén három nagy franchise-ukat is harcba küldték két (illetve három) különböző feltörekvő platformon - a Skyrim remek, és a Doom (szerintem) közepes Nintendo Switch-es változata után a három “nagy” sorozat immár Virtual Reality változatban is elérhető. A VR gyakran kapja az ívet, hogy gagyi sétaszimulátorokon, illetve aréna shootereken kívül semmi sincs rá, bár ez már egy ideje abszolút nem igaz, és örömteli, hogy egy nagyobb kiadó is lát perspektívát a formátumban.

Jelen ismertető alanya talán a legösszetettebb a három cím közül, és az egyetlen, ami csak PC-n elérhető, azon belül is kifejezetten HTC Vive-ra optimalizálva. Ez nem azt jelenti, hogy Oculus Riften (vagy Windows Mixed Reality headset-en) nem fut, de a Bethesda mindent megtett, hogy nem-HTC tulajdonosoknak meg kelljen szenvedniük a mannáért. Ismerve az Oculus-Zenimax mérgezett kapcsolatát ez nem túl nagy csoda, de az ilyen kicsinyes dolgokon már túlléphetne az ipar. (/rant)

A Fallout 4-ről, mint játékról, olyan sokat talán nem kell írni, aki ezt olvassa, az valószínűleg pontosan tisztában van az eredetivel, úgyhogy csak röviden: egy posztapokaliptikus, konkrétan nukleáris háború utáni világban játszódó RPG, nagy, nyitott világgal, szabadon választható szövetségesekkel, rengeteg mellék- és főküldetéssel. A cikk írója nem különösebben nagy rajongója a stílusnak, sőt, az első Falloutokat kifejezetten nem kedveli (tudom, blaszfémia), de az egyébként erősen kritizált negyedik résszel már jól elszórakozott.

No, a kötelező körök után talán akkor nézzük, miben más, miben több (esetleg miben kevesebb) a VR verzió. Maga az “ott vagyok”, vagyis “presence” élmény abszolút fantasztikus - ezt minden VR címnél elmondhatnám, úgyhogy el is mondom: ha még nem próbáltad, próbáld ki! Se a screenshotok, se a videók, se semmi nem adja vissza, milyen egy jól működő VR élmény. A Fallout 4 elején (SPOILER! 5 PERCCEL KEZDÉS UTÁN!) az atomrobbanás kifejezetten ijesztő, a fagya.. (SPOILER! 10 PERCCEL KEZDÉS UTÁN!) szóval a fagyasztóból végignézni szerettünk halálát megrázó, a radroachok pedig sokkal nagyobbak, mint 2D-ben gondoltad volna. A grafika rendben van, nyilván nem kapaszkodik Horizon Zero Dawn-szerű magasságokba, pláne, hogy kétszer annyi pixelt kell mozgatnia háromszoros sebességgel. Sajnos játékon belüli grafikai opciók egyáltalán nincsenek, így marad az INI file kézi editálgatása. Master race skills, FTW :)

Amiben erős a Fallout 4 VR, az a testreszabhatóság. A VR nem csak a látványról, hanem a speciális interakcióról is szól,. Ebben egyrészt még kissé gyerekcipőben jár az ipar, tehát nincsenek kialakult sztenderdek (gondoljunk egy FPS gamepados irányítására), másrészt személyről személyre változik, ki mit preferál, illetve tart kényelmesnek. Mint említettem, az F4VR ebben erős - nem elég, hogy a mozgásra teleport és szabad mozgás is elérhető, utóbbit olyan szinten lehet finomhangolni, amilyenre eddig kevés példa volt. Segítő, kényelmi, illetve “antihányás” módokból is Dunát lehetne rekeszteni az options menüben, így nem hiszem, hogy kis tuningolás után bárki kényelmetlennek találná a játékot.

Amellett, hogy a teljes játék játszható, elkerülhetetlen volt néhány változtatás, főleg a felhasználói interface szintjén. A Pip-Boy 3000 természetesen jelen van, sőt, aktiválni úgy kell, ahogy a valóságban tennénk, a csukló felemelésével. Kis segítségképp a kütyü automatikusan “megnő” ha a megfelelő helyzetbe kerül, így jelentősen megkönnyítve az olvashatóságot. A navigálás sajnos elég nehézkes - a trackpad nem igazán ad erős visszajelzést, így gyakran előfordul, hogy nem egészen a szándékolt irány aktiválódik. Számomra az igazán nagy probléma viszont az, hogy VR-ben a Pip-Boy használata nem pauzálja a világot, minden megy tovább valós időben, és hát ez jól megnehezíti mondjuk a csata közbeni tápolást. Nem katasztrófa, de elsőre nagyon meglepő a 2D verzió után.

Ami viszont határozottan kellemes, az a VR VATS, ami az amúgy alapból is meglepően pontos célzást még jobban leegyszerűsíti. VATS módban minden lelassul (bullet-time), és a kontrollerrel csak úgy nagyjából a megfelelő testrészre mutatva már élesíthetjük is az automata célzórendszert. Remek móka, talán még jobb is, mint 2D-ben.

PC-s játékról lévén szó, néhány szó a gépigényről: tolj alá izompc-t. A tesztgép (lásd lent) határeset volt, egy CPU upgrade már erősen érik, és egy 1080 se árt a finomabb supersampling módhoz. A Fallout 4 VR még VR szinten is magas követelményeket támaszt, ezt azért jó tudni vásárlás előtt.

Nem mehetünk el a két lényeges kérdés mellett: jó lett? megéri? Az eredeti játék NEM megszállotjaként én abszolút IGEN / IGEN-el válaszolnék. Ha minden zugát ismered a játéknak, nem sok újdonságot találsz majd benne a nézőponttól, és a némileg megváltozott felülettől eltekintve. Ha viszont gyerekkorod óta arra vársz, hogy egy ekkora kalandban “ott legyél a közepén”, és a megfelelő hardware-el is rendelkezel hozzá, akkor eljött a te időd!

reptile

***Tesztelve: i5, 1070, HTC Vive (+ Oculus Rift)

Oculus Rift utózönge: a Doom VR-el ellentétben a Fallout 4 VR kifejezetten játszható Riften is, bár nem alapból. Amíg hivatalosan meg nem oldják (hehe!), addig javasolt az Input Emulator nevű kis software használata, amivel az analóg karokat a trackpadhez hasonló üzemmódra lehet bírni. ***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

32 perce

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

1 órája

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

6 órája
2

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

15 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

15 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

16 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

18 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

19 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

21 órája
3

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11