Team Sonic Racing

mcmackoGéczy Attila2019.05.29. 21:08

Szegény Sonicra rájár a rúd, a legutóbbi filmes trailer óta legalábbis inkább beszélünk a félreszabott CG modelljéről, mint a videojátékos teljesítményéről. Pedig májusban egy korrekt megjelenést is produkált a kis kék süni. A Segánál már veteránnak számító Sumo Digital rukkolt elő egy új kartjátékkal Team Sonic Racing néven, amely egyrészt az ős-Sonic R lélektani folytatása, másrészt leplezetlenül folytatja a korábbi Sega versenyjátékok sorát, bár ezúttal a fókusz ténylegesen a sünön, valamint díszes kis társaságán van, a többi Sega sztár kizárásával.

Ebben a sztoriban (merthogy egy kart játékhoz sem árt egy kis mesemondás) Dodon-Pa körül sürög-forog a süntelep. A bölcs tanuki (nyestkutya) fajhoz tartozó új Sonic hős a Donpa Királyság vezetője, mellette a Donpa Motors elnöke is egyben. Mindene a versenyzés, és hát a technológiai fejlesztésekben is ott van a szeren - ő maga szedi össze dimenziókon, időkapukon és még ki tudja mi mindenen át a Sonic univerzum hőseit, hogy egy jó kis versengésre buzdítsa a társaságot. Többet nem akarok a sztoriból elárulni, révén a Team Sonic Racing kampánya lassacskán bontja ki a fő vonalat, versenyek előtti dialógusokra építő átvezetőkkel, menet közbeni beszólásokkal, a szokásos sajtszószos stílusban előadva. De hát a Sonicverzum már csak ilyen, kezdésként érdemes megállapítani, hogy a komolyabb Sonic címek közé történetileg, hangulatilag és stilisztikailag is simán beillik a TSR, így a Sonic rajongók már csak emiatt is készíthetik a hófehér pilótakesztyűt.

Szerencsére a játékmenet magja is kiváló - a Sumo Digital azért nem csak az iparosmunkához ért, hanem konyít valamit az innovatív megoldásokhoz is. A nagybetűs „Csapat” szó nem hiába van a játék címében is: erre épül a TSR hatékony játéka. Persze, most is vannak fegyverek, ezeket a Colors epizódból is jól ismert Wispek felszedésével tudjuk elsütni. Van feszes de tanulásigényes drift, és abból dörrenő nitró - ezek nélkül nincs is Mario Kart-klón a világon! Akad viszont három fős csapatokba rendezés is a pályán, ami újdonság lesz mindenkinek. A triót aktívan kell a versenyek közben használnunk az áhított győzelemért cserébe. Azaz, a három játékos egymást kell hogy segítse a pályán, ami több apró mechanikában is megmutatkozik. Első és legfontosabb: aki elől megy, annak a szélárnyékában (értsd, kicsit Splatoon jelleggel, a maga mögött húzott csíkjában) megnő a sebességünk. Kellő gyorsítás után pedig előre csúzlizhatjuk magunkat egy jobb pozíció reményében. (Ez működik amúgy belassult, eltalált karakter visszagyorsítására is.) A felvett tárgyakat csereberélhetjük, kérhetünk magunkhoz Wisp-et ha épp nincs nálunk semmi, és persze elöljáróként felelősségünk jó surranópályát adni a lemaradt cimbiknek. Miközben akciózunk, csapatpontokat kapunk, ha pedig betelik a mutató, akkor ellőhetünk egy ultimate-et, ami kvázi a Super Sonic effektus kartversenyre vonatkoztatott megfelelője. Gotta go fast, avagy az egész csapat zúz előre, mint az állat, és a sebezhetetlenség sem utolsó tényező ebben a szituációban. Az egyes karakterek más-más osztályba sorolt járgánnyal bírnak. A sebes vasak tépnek mint állat, a nehéztüzéreket nem akasztják meg a kisebb tereptárgyak… és így tovább.

A hármas csapaton alapuló versengés adja a játék nóvumát, és valahol a mélyebben gyökerező fő erősségét is. Frissítésként bejönnek az olyan divatos elemek, mint a Sonic világra formált loot-kindertojások, amit fillérekért lehet vásárolni a játékmódok során elnyert kreditekért. Szerencsére nem érződik a játékon a pénzsóvár tempó, a tojásokból potyogó alkatrészekkel pedig tunnolhatjuk és cicomázhatjuk is a járműveket. Alapvetően pozitív a játék grafikája is, amely bár nem tud (pl. XOX-en) stabil 60 FPS-t tartani, sőt, törtképernyős multinál azért igencsak meg tudja rángatni az idegrendszert, azért csinos, vibráns, és alapvetően vidám látványt szolgáltat. Abban megegyezhetünk, hogy ez elengedhetetlen egy ilyen játéknál. Arról nem is beszélve, hogy a klasszikus, illetve a közelmúlt közkedvelt Sonic hátterei új szemszögből élednek meg. A Team Sonic Racing másik irdatlan erős prezentációs összetevője a zene. Jun Senoue és a mögötte álló zenészek hibátlan (!) gitár-jrock-elektro keveréket csatornáznak ki a hangfalakra. Arról meg csak csendben teszek említést, hogy videojátéktól szokatlan módon van keverve és masterelve a zene. A játék audioszekciója a hifid megdolgoztatására/tesztelésére is ideális alany lesz, annyira igényes stúdiómunka van a zene mögött.

És akkor a végére maradjanak azok a pontok, amelyek vissza-visszarántják a Team Sonic Racinget a célvonalhoz közelítő élbolyból. Hiába jó a csapat-mechanizmus, hiába ringat kellemes hangulatba a tálálás, valahogy idővel ellaposodik és szárazzá válik az egész. Tudjátok milyen az, amikor hullámzik egy játék iránt a vonzalom? Egyszer azt éreztem, hogy minél többet tolom a TSR-t, annál rosszabb összbenyomásom lesz a játékról. Utána pedig csak vissza-visszanéztem és mégis élvezettel tekertem le pár kört. Aztán a lelkesedés megint közönybe csúszott, majd kezdődött a kör elölről. Bár a Sumo Digital munkájában ott van a kraft, de az a sziporka, ami egy végig máriózott estét elkísér, nincs a játék mögött. Sajnos a multiplayerrel is vannak gondjaim - az online versengés az elmúlt napokban az Xbox platformon eléggé laggolt, ráadásul több meccsről is kivágott a gép, aminek nyerő pozícióban nagyon nem örültem. Hogy csak az én készülékemben, vagy az X szolgáltatásával volt-e a probléma, azt nem tudom, de gyanítom inkább valami peer-to-peer rendszer állhat a multi döcögős mivolta mögött. Amúgy a lobbi rendszernek is vannak furcsaságai; nyilván meccs közben is csatlakozhatunk pl. egy már játékban lévő bandához, de ilyenkor meg kell várni, míg azok letekerik a futamot, ez pedig a játék tempója által felgyorsult idegrendszeremnek sok volt, úgyhogy mentem a lobbiból ki, majd vissza, amíg nem találtam nulláról induló bandát. Még egy karcosabb részt ki kell hogy emeljek. A kampány bónusz pályái (sok van belőlük) irdatlan nehézségűek bírnak lenni. Nem tartom magam kezdőnek, de ide vérbeli kart-ninjákra lesz szükség, tökéletes driftelő, és kanyarban drift-irányváltó technikával az adott kihívások platinázáshoz.

Hogy a Sonic játékok közül hova sorolnám a Team Sonic Racing-et? Mindenképp valahova az élbolyba. Kellemes, ötletes, adott pillanatokban heves, de máskor ismétlődő és tompa az élmény, amit szolgáltat. A csapat-játékszabályok miatt külön jár a vállon veregetés, nem lennénk meglepve, ha ezt a módit viszontlátnánk majd más játékokban. A színpompás célszalag-fotó viszont elmarad, helyette ami marad, az a moderált ajánlásom a műfaj és a kék süni rajongói számára.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

2 perce

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

2 órája
1

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

3 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

3 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

8 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

17 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

17 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

18 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

21 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja