Bleeding Edge

Gamer3652020.03.31. 12:00

Kevés olyan szóösszetétel van a játékiparban, amire felkapom a fejem, azok is többnyire úgy kezdődnek hogy Platinum Games + ???. De létezik más nyerő kombináció is: a Ninja Theory és az aréna brawler is egészen potens kombónak tűnt első pillantásra. A Heavenly Sword óta eltelt tíz évben a csapat folyamatosan erősítette pozícióját a nyugati bunyós címek frontján, tehát készen állnak arra, hogy valós alternatívát nyújtsanak ebben az egyre telítettebb arena-műfajban. A március végén megjelent Bleeding Edge azonban megtett mindent, hogy lecsillapítsa a kedélyeket.

Az alapokkal egyébként semmilyen probléma nem volna: adott tizenegy harcos, akikből 4v4 alapon különböző objektívákat kell teljesíteni, egyfajta Overwatch/HOTS mintára, miközben egy karakterből értelemszerűen oldalanként csak egy választható. A karakterdizájnra azt kell mondanom, hogy néhol már a túltolás határait súrolóan vad: a drogelvonóról épp kiengedett gitárostól kezdve van itt minden, vén boszorka, voodoo mágus, Diablo III-ból menekült Witch Doctor, az SFIV-es Rufus babérjaira törő hústorony, félpszichopata Jinx-klón, akinek a dizájnját a nadrághoz érve inkább elengedték... szóval vad az egész és biztos vagyok benne, hogy arra is tökéletes lesz, hogy sokan vadul sirassák a konzervatív tekintet hiányát, de hát ugye pofonokat adunk, pofonokat kapunk, Bástya elvtárs. Egy dolog azonban biztos: mivel ezekben a játékokban sokszor pillanatok alatt kell döntést hozni, ezek a diverz dizájnok arra jók, hogy a csata hevében is nagyjából képben legyünk azt illetően, hogy kit kell kerülni, és kit tudunk ledominálni másodpercek alatt. Azt azonban kétlem, hogy bárki ezek után Bleeding Edge-posztereket kezdjen vadászni.

Akármennyire is népszerű azonban az Overwatch által a mainstreambe behozott műfaj, el kell ismerni, hogy komoly buktatói is vannak. Ezek a cooldownra épülő, nagyon alaposan kiszámított képességek több nem várt hatást is magukkal hoznak. Egy: egy Counter-Strike-al vagy bármilyen kompetitív FPS-el ellentétben az egyén tudására nem nagyon építenek a konkrét csaták során, itt nem lesz fejlövés, max egy jó időben ellőtt képesség (persze ez utóbbi is tud számítani). Az azonban tény, hogy ha valamelyik csapattárs elkóborol, és a kompozíció miatt rá számítunk a leginkább, akkor akármit is csináltok ti, többiek, a vereség szinte garantált. Ugyanez igaz akkor is, ha kialakul egy rossz ütemben végrehajtott elhalálozási lánc, amiben folyamatosan fél csapatként kell küzdeni, ami főleg a pontfoglalós játékmódban lesz kifejezetten fájdalmas, és csak az előre gyártott csapatok esetében orvosolható könnyen: meg kell várni egymást. Ezeket más játékokban dinamikusan, a játék freeform módján intézik (ezért van pl a legtöbb MOBA-ban saját lane, meg mobok, hogy legyen egy folyama az ellenfelek előrehaladásának, amibe bármikor vissza tud lépni a játékos), itt azonban ilyesmiről szó sincs. Ez egy "szimpla" csapatalapú FPS szabályrendszer, amiben egy kicsit több szerepe van a pályadizájnnak és a karakterek kompozíciójának. Az eredmény? Olyan, mintha víz alatt játszanánk valamelyik jobban összehozott rivális játékot. Nem tagadom, tud szórakoztató lenni mindez még így is, főleg ismerősökkel tolva, de a világot nem fogja megváltani. Túl sok ahhoz ugyanis az üresjárat, ahol csak megyünk A-ból B-be, vagy várunk a feltámadásra: mindkét helyen több másodpercet lehetett volna vágni ezekből a várakozásokból, ami egy sokkal feszesebb játékmenetet eredményezne.

Pedig ezúttal sem a konkrét gameplay a problémás: a támadások animációi reszponzívak, és nagyon rendben vannak vizuálisan is, érzésre is, a karakterek is eléggé változatosak, és némelyikük esetében a jól időzített kombók valóban sokat hozzá tudnak tenni az élményhez. Mégis az az ember érzése, hogy néhány hónap csiszolás, pár alapvető kérdés tisztázása még elkélt volna a játéknak. És ha már a látványt dicsérem: külön pluszpont jár az egyedi zenéknek is, sokkal urbánusabb, hiphopot és nem is tudom milyen noise rock-ot idéző elemeket tartalmaz, ami miatt nem az jut egyből az ember eszébe, hogy hol lehet mindezt lehalkítani.

Verdikt? Pazar prezentáció, álmosító gameplay-jel párosítva, amit szigorúan csak kommunikációval és megbízható, aktív agysejtekkel rendelkező csapattársakkal együtt érdemes játszani. Nem rossz játék, félreértés ne essék. De nem is emelkedik ki az átlagból: pécén és konzolon is vannak komoly vetélytársak, amikkel szemben nem tud kínálni túl sokat a dizájnon kívül, hogy miért érdemesebb inkább ezt választani. Arra azonban kíváncsi leszek, hogy a megjelenés után fél évvel milyen formát ölt majd mindez, mert ha kapnak elég feedbacket a fejlesztők, akkor tudnak pörgetni egyet a játék tempóján, esetleg új karakterekkel és játékmódokkal kombinálva pedig a hosszú távú kompetitív játékra is alkalmassá válhat a csomag. De ez persze a jövő zenéje.

Oldern

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

7 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

14 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

17 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

32 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

59 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája