Joo T2008.04.01. 15:42

Ir összesítő ( S01 E02 )

Nos tegnap már csináltam egy blog bejegyzést, hogy mi is kell itt kintre. Ime a következő rész, melyben további jótanácsokat szeretnék megosztan veletek...

Nos hát mivel is kezdjem. Oh, igen. Tegnap írtam a pénzről, hogy bizony idulásnak kell, nem is kevés. Azt azonban elfelejtettem említeni, hogy nem mindegy, milyen címleteket hozol ki. Én sajnos 500-asokat hoztam, ami nem volt nyerő ötlet. Bementem vele a bankba, nem váltották fel. Elmentem vele a postára, nem váltották fel. Most nem azt mondom, hogy lehetetlen felváltani, de nehéz. A legnagyobb címlet, amit használnak az az 50es. Ha kiveszel az automatából 500 eurót, akkor valószínűleg 10db 50est fogsz kapni. Már 100assal is nehéz itt kint fizetni, szóval csak kis címlet, max 50es.

Na de most térjünk rá, a kinti létre. Mit is kell itt kint csinálni. Na hát ha nem ismersz senkit, akkor nagyon nehéz dolgod van. Először is találnod kell egy szállást, ami valószínűleg hostel lesz. Ezt érdemes már otthon kiválasztani, neten utána nézni, hogy amikor leszállsz a gépről, akkor tudj mit mondani a taxisnak, hova vigyen. A központ reptér távolság olyan 30-40 euro körül mozog, de busszal is be lehet menni. Van rendes helyijárat, ami 2 euro, bár nem tudom, hogy az bemegy a reptérre, vagy csak a reptér előtti főúton áll e meg, de van reptéri buszok, ami viszont 6 euro. Persze még így is jobb, mint a taxi, de fent áll a veszélye, hogy leszállsz a központban, és nem tudod merre kell menni. Szóval jön az ötlet, hogy kell egy térkép, és minden meg van oldva. Nos ez azért nem ilyen egyszerű. Nincsenek itt az utcák úgy feltáblázva, mint otthon, szóval ha van is egy jó, és részletes térképed, és kitűnő tájékozódási képességed, akkor sem biztos, hogy elsőre odatalálsz, ahova menned kell. Szóval elsőre ajánlom a taxit, az mégiscsak az ajtóban fog letenni. :)

Na akkor megvan a szállás. A következő, amit tenned kell, hogy találsz valakit, aki ír egy igazolást, hogy ott laksz, és ad neked két számlát. Természetesen nem egy nadrágról, hanem elektromos művek, meg mondjuk gáz számlát, ami bizonyítja, hogy aki igazol téged, tényleg ott lakik, és fizeti a számlákat. Na szerintem ez lesz a legnehezebb. Persze ha eleve valakihez, valakikhez érkezel, akkor nem probléme, de ha nem... Állítólag vannak kint, akik némi anyagi támogatás cserébe adnak igazolást. Hogy hogyan lehet őket elérni? Nem tudom. Talán próbálkozni kell iwiw-en, mielőtt kijöttök. Meg kell keresni magyarokat akik tudjátok, hogy itt kint van, és valahogy el tudjátok érni. Próbálkozni kell mindennel, ha kell pofátlanul, persze nem túl pofátlanul. Nos ha megvan az igazolás, akkor meg kell csináltatni a PPS-t, amiről már beszéltem. Ez mindenképpen kell, hogy melót vállalhass. Ezek az irodák különböző helyen vannak, attól függ, hogy hol "laksz", de ezt úgy is megmondja, aki adja a papírokat, hogy hova kell menned. Nos ha megvan a PPS, ami egy hét, akkor el kell intézni a bankszámlát. Ehhez szintén kell a PPS, az útlevél, és azt hiszem más nem. Ez az egész kb. 2 hét, mert 1 hét a PPS, és kb. egy hét a bankszámla. Persze ez alatt nem szabad tétlenül ülni. Minden nap be a városba, csináltatni cv (önéletrajz), és járni a várost. Egy csomó helyen kint van, hogy staff wanted. Na ilyen helyekre be, megkérdezni, hogy bent van e a menedzser, beszélni vele, otthagyni a cv-t, és így tovább. Internet kávézóba menni, és neten is jelentkezni ezerrel mindehova.

Ja igen, majdnem elfelejtettem a telefonszámot. Hát mindenképpen kell venned kint egy kártyát. Érdemes vodafone-t, mert ezen kívül van az O2, meg még valami azt hiszem, de tudtommal nincs Tmobil. Meg a vodafone-nál itt kint szoktak akciók lenni, mint például befizetsz 20 eurot, és a free szót elküldöd a nemtudom már milyen számra, és egy hónapig ingyen beszélsz az ír vodafone-osokkal. Aztán regisztrálod magad a neten, és 300 sms-t küldhetsz neten ingyen. Valamint 10 euro egy kártya, amit teljes egészében le lehet beszélni. Vezetékest 9 cent hívni, mobilt 25 cent/ perc hívni. És mindegy, hogy ír, vagy külföldi szám.

Nos ha ezt mind megcsináltad, vagyis laksz valahol, el tudnak telefonon érni, megvan a PPS, meg a bankszámla, akkor már csak egy meló kell. Ha ez is megvan, akkor el lehet kezdeni keresni albit, mert hát az albihoz meg kell igazolás, hogy dolgozol. Mondhatjátok, hogy ez amúgy egy ördögi kör, mert nincs albi, nincs számla, akkor nincs PPS, ha nincs PPS, nincs bankszámla, valamint nincs meló, ha viszont nincs meló, akkor meg nincs albi, nincs számla. Hát igen, ez ilyen.

És még egy jó tanács. Elsőre szinte tök mindegy hogy milyen melót ajánlanak, fogadd el. Majd később válogathatsz, de addig... Örülj, ha van meló.

Na hát ennyi...

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15