slickadam2008.09.11. 15:49

Tea kóstoló 01 (Bi Luo Chun)

Úgy gondoltam, hogy "blogba foglalom" mostantól az épp aktuális, vagy régebbi (de le nem jegyzett) teázási élményeimet (ha van rá igény :)). Kezdésnek nem éppen egy egyszerü teát mutatok be, ez pedig nem más, mint a Bi Luo Chun (vagy Pi Lo Chun), azaz a Tavasz Jáde Csigái aka Tavaszi Zöld Csigák.

A Bi Luo Chun egy nagyon jó minöségü kínai zöld tea. Jelenleg a kínaiak által megszavazott top10-es lista második helyét foglalják el ezek az illatos levelek (600 féle tea közül nem rossz), de volt idö, mikor az elsö helyet, azaz a zöld teák királya címet birtokolta. Meg kell mondjam teljesen jogosan!

Egy kis idézet egy ezzel foglalkozó oldalról:

*"Az itteni Bi Luo Chun, vagy a "zöld kagyló-forma tavasz" azonban különlegesség. Ezt a teát ugyanis tavasszal szedik a színe természetesen zöld és a gondosan kezelt levelek kagylóformájuak. Mindig is a császári udvar kedvenc italának számított, állítólag a nevét is Kangxi császártól (Kb.18.században Qing dinasztiában) kapta. Igaz a helybeliek inkább arra a legendára esküsznek, amely szerint egy gyönyörű lány - név szerint Biluo - szerelmesét súlyosan megsebesítette egy gonosz sárkány és a fiút csak az itteni tea-cserjék fiatal hajtásai gyógyíthatták meg. Ám éppen tél volt és a tea-cserjéket hó borította. Biluonak tehát a szájában kellett tartania néhány teaágacskát, míg azok kihajtottak. Annyi alapja mindenesetre lehet a legendának, hogy a legjobb Bi Luo Chun teát a lányok régebben valóban a szájukkal szüretelték.

Mingyuewanban jelenleg mintegy ötezer hektárt ültettek be Bi Luo Chun teával. Egy hektárról mindössze 110 kilót lehet leszüretelni. A szüret - teánál szokatlan módon - tavasszal, méghozzá március közepén kezdődik és igen fáradságos munka. Egy tapasztalt tea-szüretelő naponta fél kiló tealevelet gyűjt össze - ebből pedig csak 15 deka tea lesz.

Az is nagyon fontos, hogy a tealeveleket közvetlenül a szüretelés után fel kell dolgozni - ha csak egy napot is feldolgozatlanul állnak, máris megsárgulnak. A feldolgozás nagy szakértelmet követel, különösen a forró edényben történő szárítás nehéz feladat. Ehhez különleges serpenyőket használnak, amelyeket mindig kézzel rázogatnak, forgatnak. A szárítás-pörkölés és ezzel együtt a tealevelek kagyló-formájának kialakítása körülbelül negyvenöt percig tart - és csak kis adagokat lehet egyszerre elkészíteni."*

Egyértelmü, hogy egy igazi különlegességgel volt dolgom, amikor ma reggel elsö ízben próbáltam ki ezt a teát. A tealevelek "nyersen" rendkívül erös, édes illatot árasztanak magukból, leginkább a méz jutott róla egyböl eszembe. Leírásokban enyhe barackos illatot is említenek, de ezt én csak áztatás után véltem felfedezni.

Elkészítés ugye a minöségibb zöld teáknak megfelelöen zajlott, azaz kb. 70-75 fokos víz (forralás után 5-6 percet állni hagyom a vizet), 3 perc áztatás.

Gyönyörü, vidám zöld színü nedü lett a végeredmény. A csésze fölé hajolva rögtön felismertem a barackos, mézes illatot a zöld teák jellegzetes aromájával keveredve, és ugyanezt a tényleges kóstoláskor is érezni lehetett. Valóban egy semmihez sem hasonlító, nemes tea ez.

Gondoltam beleszippantok a lefedett teáskannába is. Meglepetésemre egy, a csészében nem tapasztalható illat is megbújt a fedö alatt, ez pedig a csalán. Méz, barack, zöld tea és csalán (cseppet sem rossz kombináció). Nem tudtam megállni, hogy ha már ennyire szagolgatok, akkor a szüröben félretett nedves tealeveleket ne tanulmányozzam kicsit. Az áztatás során a kis kagylócskák gyönyörüen kinyíltak, mintha csak friss tealevelek lennének. Illatuk pedig (na mi?): barack. Igen, a leveleken érzödik a legeröteljesebben a gyümölcs illata. Fantasztikus!

Lassan elfogyasztottam a fél liter Bi Luo Chun-omat, amit ugye újabb felöntés követett, hiszen a jó minöségü zöldeket akár 4-5 alkalommal is felhasználhatjuk, mielött kukában végeznék (persze mindíg kicsit melegebb víz és plusz 1 perc áztatás szükséges az alaphoz képest). Elégedetten tapasztaltam, hogy semmit nem vesztett erejéböl, ugyanolyan erös ízt kaptam, mint elsö alkalommal. Sajnos többször már nem volt alkalmam forrázni a leveleket, mert el kellett mennem itthonról.:(

Összességében elégedett vagyok ezzel a teával, kellemes új élmény volt ez a reggeli órákban. Ja! Mint a többi zöld tea, ez is élénkít a tein tartalmának köszönhetöen, söt, talán még eröteljesebben, mint a nagy átlag.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

p34c3
Maestro PSVR2

17 órája

Comedian
Superman halála

7 napja
3

Necroman Mk2
The Swapper

2025.06.25.

Fabri
Japán gamer szemmel

2025.06.21.
11

p34c3
VR Kukkolda 2025

2025.06.09.
5

Necroman Mk2
Suicide Rachel Foster

2025.06.03.
4

Comedian
Pókember: Kék

2025.05.31.

Necroman Mk2
Mixed-Up Mother Goose

2025.05.26.

p34c3
Commandos: Origins

2025.05.20.
7

Necroman Mk2
Diablo III

2025.05.13.
5

Malleus
Realm of Ink (墨境)

2025.05.09.
4

Necroman Mk2
WVG Hall of Fame 2025 nyertesek

2025.05.08.
3

Comedian
Fenegyerek: Újjászületés

2025.04.18.
2

p34c3
HITMAN PSVR2

2025.04.11.
8

Necroman Mk2
Remains of Edith Finch

2025.04.10.

Comedian
Pearl

2025.03.12.
5

Necroman Mk2
Mythwrecked

2025.03.12.
2

Comedian
X

2025.03.08.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2025 - az idei döntősök

2025.03.07.
10

Necroman Mk2
Vanishing of Ethan Carter

2025.02.28.