slickadam2008.09.11. 15:49

Tea kóstoló 01 (Bi Luo Chun)

Úgy gondoltam, hogy "blogba foglalom" mostantól az épp aktuális, vagy régebbi (de le nem jegyzett) teázási élményeimet (ha van rá igény :)). Kezdésnek nem éppen egy egyszerü teát mutatok be, ez pedig nem más, mint a Bi Luo Chun (vagy Pi Lo Chun), azaz a Tavasz Jáde Csigái aka Tavaszi Zöld Csigák.

A Bi Luo Chun egy nagyon jó minöségü kínai zöld tea. Jelenleg a kínaiak által megszavazott top10-es lista második helyét foglalják el ezek az illatos levelek (600 féle tea közül nem rossz), de volt idö, mikor az elsö helyet, azaz a zöld teák királya címet birtokolta. Meg kell mondjam teljesen jogosan!

Egy kis idézet egy ezzel foglalkozó oldalról:

*"Az itteni Bi Luo Chun, vagy a "zöld kagyló-forma tavasz" azonban különlegesség. Ezt a teát ugyanis tavasszal szedik a színe természetesen zöld és a gondosan kezelt levelek kagylóformájuak. Mindig is a császári udvar kedvenc italának számított, állítólag a nevét is Kangxi császártól (Kb.18.században Qing dinasztiában) kapta. Igaz a helybeliek inkább arra a legendára esküsznek, amely szerint egy gyönyörű lány - név szerint Biluo - szerelmesét súlyosan megsebesítette egy gonosz sárkány és a fiút csak az itteni tea-cserjék fiatal hajtásai gyógyíthatták meg. Ám éppen tél volt és a tea-cserjéket hó borította. Biluonak tehát a szájában kellett tartania néhány teaágacskát, míg azok kihajtottak. Annyi alapja mindenesetre lehet a legendának, hogy a legjobb Bi Luo Chun teát a lányok régebben valóban a szájukkal szüretelték.

Mingyuewanban jelenleg mintegy ötezer hektárt ültettek be Bi Luo Chun teával. Egy hektárról mindössze 110 kilót lehet leszüretelni. A szüret - teánál szokatlan módon - tavasszal, méghozzá március közepén kezdődik és igen fáradságos munka. Egy tapasztalt tea-szüretelő naponta fél kiló tealevelet gyűjt össze - ebből pedig csak 15 deka tea lesz.

Az is nagyon fontos, hogy a tealeveleket közvetlenül a szüretelés után fel kell dolgozni - ha csak egy napot is feldolgozatlanul állnak, máris megsárgulnak. A feldolgozás nagy szakértelmet követel, különösen a forró edényben történő szárítás nehéz feladat. Ehhez különleges serpenyőket használnak, amelyeket mindig kézzel rázogatnak, forgatnak. A szárítás-pörkölés és ezzel együtt a tealevelek kagyló-formájának kialakítása körülbelül negyvenöt percig tart - és csak kis adagokat lehet egyszerre elkészíteni."*

Egyértelmü, hogy egy igazi különlegességgel volt dolgom, amikor ma reggel elsö ízben próbáltam ki ezt a teát. A tealevelek "nyersen" rendkívül erös, édes illatot árasztanak magukból, leginkább a méz jutott róla egyböl eszembe. Leírásokban enyhe barackos illatot is említenek, de ezt én csak áztatás után véltem felfedezni.

Elkészítés ugye a minöségibb zöld teáknak megfelelöen zajlott, azaz kb. 70-75 fokos víz (forralás után 5-6 percet állni hagyom a vizet), 3 perc áztatás.

Gyönyörü, vidám zöld színü nedü lett a végeredmény. A csésze fölé hajolva rögtön felismertem a barackos, mézes illatot a zöld teák jellegzetes aromájával keveredve, és ugyanezt a tényleges kóstoláskor is érezni lehetett. Valóban egy semmihez sem hasonlító, nemes tea ez.

Gondoltam beleszippantok a lefedett teáskannába is. Meglepetésemre egy, a csészében nem tapasztalható illat is megbújt a fedö alatt, ez pedig a csalán. Méz, barack, zöld tea és csalán (cseppet sem rossz kombináció). Nem tudtam megállni, hogy ha már ennyire szagolgatok, akkor a szüröben félretett nedves tealeveleket ne tanulmányozzam kicsit. Az áztatás során a kis kagylócskák gyönyörüen kinyíltak, mintha csak friss tealevelek lennének. Illatuk pedig (na mi?): barack. Igen, a leveleken érzödik a legeröteljesebben a gyümölcs illata. Fantasztikus!

Lassan elfogyasztottam a fél liter Bi Luo Chun-omat, amit ugye újabb felöntés követett, hiszen a jó minöségü zöldeket akár 4-5 alkalommal is felhasználhatjuk, mielött kukában végeznék (persze mindíg kicsit melegebb víz és plusz 1 perc áztatás szükséges az alaphoz képest). Elégedetten tapasztaltam, hogy semmit nem vesztett erejéböl, ugyanolyan erös ízt kaptam, mint elsö alkalommal. Sajnos többször már nem volt alkalmam forrázni a leveleket, mert el kellett mennem itthonról.:(

Összességében elégedett vagyok ezzel a teával, kellemes új élmény volt ez a reggeli órákban. Ja! Mint a többi zöld tea, ez is élénkít a tein tartalmának köszönhetöen, söt, talán még eröteljesebben, mint a nagy átlag.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
9

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4