Tea kóstolóm elsö epizódját óriási érdeklödés övezte, ezért a mai napon bemutatok egy újabb kínai zöldet, ez pedig nem más, mint a toplista elsö helyezettje, azaz a Lung Ching (Long Jing), szabad fordításban: "Sárkány kút".
Elöre leszögezném, hogy sajnos nem a legjobb minöségü Lung Ching-et sikerült beszereznem. Ez nem jelenti azt, hogy egy rossz tea lenne, vagy hogy nem méltó a nevére. Csupán arról van szó, hogy mint minden fajtánál, itt is különbözö minösítési besorolások léteznek, és az ára alapján úgy ítéltem meg, hogy ez amolyan alap-közép minöség lehet (ellenben a múltkori Bi Luo Chun-om nagyon magas szintet képviselt).
De sebaj, egy Lung Ching sose lehet rossz!
*"A Lung Ching tea (egyszerűsített kínai:龙井茶, tradicionális kínai: 龍井茶, pinyin:lóngjǐng chá) egy híres zöld tea fajta Kína Zhejiang tartományaiból. Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert.
A többi kínai zöld teához hasonlóan a Lung Ching leveleit is serpenyőkben szárítják, hogy megállítsák a fermentáció folyamatát. A tea előállításánál a fermentáció a frissen szedett levelek száradása, ami oxidációval jár. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan. Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel. A tea C-vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik.
A tea neve szó szerinti jelentése sárkány kút, egy olyan kút, amely viszonylag sűrűbb vizű, így felszínén eső után a könnyebb csapadékvíz mozgása a hagyományos kínai sárkányra emlékeztet.
Széles körben elterjedt nézet szerint a legjobb Lung Ching elkészítéséhez a „Hu Pao Quan” forrásvizét kell használni. A vizet először felforralják, majd körülbelül 70 °C-ra visszahűtve öntik a levelekre. A legtöbb teafajtától eltérően a jóminőségű Lung Ching többször is forrázható."*
Legendák és tények a Lung Chingröl:
Sok mindent nem írnék most a kóstolásról. Az elöírt elkészítés után ezúttal többed magammal "estem" neki a teának. Sajnos a teljesen relaxált állapot -mely rendkívül fontos egy tea kóstolásánál- elmaradt, normál hangulatban, beszélgetés mellett fogyasztottuk el a Lung Ching-et. Idöközben rájöttem, hogy én egyedül tudom legjobban kielemezni az egyes teák titkait, úgyhogy majd kerítek rá alkalmat, hogy "magányosan" is megkóstolhassam.
Amiket írtak a teáról, azok mind igazak. Aranyló sárgás-zöldes színü a forrázat, kissé gyümölcsös, kiegyensúlyozott ízvilágú. Kicsit alacsonyabb minösége ellenére is érzödik, hogy nemes teáról van szó.