slickadam2008.09.13. 15:37

Tea kóstoló 02 (Dragon`s Well Lung Ching)

Tea kóstolóm elsö epizódját óriási érdeklödés övezte, ezért a mai napon bemutatok egy újabb kínai zöldet, ez pedig nem más, mint a toplista elsö helyezettje, azaz a Lung Ching (Long Jing), szabad fordításban: "Sárkány kút".

Elöre leszögezném, hogy sajnos nem a legjobb minöségü Lung Ching-et sikerült beszereznem. Ez nem jelenti azt, hogy egy rossz tea lenne, vagy hogy nem méltó a nevére. Csupán arról van szó, hogy mint minden fajtánál, itt is különbözö minösítési besorolások léteznek, és az ára alapján úgy ítéltem meg, hogy ez amolyan alap-közép minöség lehet (ellenben a múltkori Bi Luo Chun-om nagyon magas szintet képviselt).

De sebaj, egy Lung Ching sose lehet rossz!

*"A Lung Ching tea (egyszerűsített kínai:龙井茶, tradicionális kínai: 龍井茶, pinyin:lóngjǐng chá) egy híres zöld tea fajta Kína Zhejiang tartományaiból. Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert.

A többi kínai zöld teához hasonlóan a Lung Ching leveleit is serpenyőkben szárítják, hogy megállítsák a fermentáció folyamatát. A tea előállításánál a fermentáció a frissen szedett levelek száradása, ami oxidációval jár. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan. Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel. A tea C-vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik.

A tea neve szó szerinti jelentése sárkány kút, egy olyan kút, amely viszonylag sűrűbb vizű, így felszínén eső után a könnyebb csapadékvíz mozgása a hagyományos kínai sárkányra emlékeztet.

Széles körben elterjedt nézet szerint a legjobb Lung Ching elkészítéséhez a „Hu Pao Quan” forrásvizét kell használni. A vizet először felforralják, majd körülbelül 70 °C-ra visszahűtve öntik a levelekre. A legtöbb teafajtától eltérően a jóminőségű Lung Ching többször is forrázható."*

Legendák és tények a Lung Chingröl:

Click!

Sok mindent nem írnék most a kóstolásról. Az elöírt elkészítés után ezúttal többed magammal "estem" neki a teának. Sajnos a teljesen relaxált állapot -mely rendkívül fontos egy tea kóstolásánál- elmaradt, normál hangulatban, beszélgetés mellett fogyasztottuk el a Lung Ching-et. Idöközben rájöttem, hogy én egyedül tudom legjobban kielemezni az egyes teák titkait, úgyhogy majd kerítek rá alkalmat, hogy "magányosan" is megkóstolhassam.

Amiket írtak a teáról, azok mind igazak. Aranyló sárgás-zöldes színü a forrázat, kissé gyümölcsös, kiegyensúlyozott ízvilágú. Kicsit alacsonyabb minösége ellenére is érzödik, hogy nemes teáról van szó.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
9

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4