slickadam2008.09.15. 18:56

Tea kóstoló 03 (Darjeeling Royal First Flush)

Ezt az indiai fekete teát már több, mint egy éve fogyasztom, az egyik kedvencem. A Darjeeling-et úgy is szokták nevezni, hogy a "Szultán Teája" vagy a "Teák Pezsgöje".

Különleges márka ez a Darjeeling, egy külön kis sziget a teák óceánján. Nagyon finom édeskés ízü, mely igencsak változékony. Minden teakert más és más izvilágú leveleket állít elö, a minöségi besorolásról és a szüret idöpontjáról nem is beszélve.

*"A teakertek elhelyezkedése eltér az átlagtól, a megszokottól. Az ültetvények 1800-6300 láb magasan vannak, átlagban 45 fokos, meredek hegyoldalakon. Legutoljára arról olvastam, hogy kb. 80 kert található Darjeelingben. (Assamban 2000 van!) Ezekben nagyon különböző teákat termelnek, ezért aztán más-más megművelést, gondozást igényelnek. A növények itt lassabban nőnek, mint másutt (hűvös éghajlat), a termést pedig nagyon nehéz betakarítani a meredek lejtőkön.

A tea ízét befolyásoló felhőzet, napsütés és eső mennyisége, a talaj vegyi összetétele, a széljárás, a hideg, kristálytiszta levegő mind-mind egyedinek mondható, sehol másutt nincs ilyen a világon.

Nagy gondot jelent a teatermelőknek, hogy a cserjék háromnegyede több mint 80 éves, helyükre újat kellene ültetni. Ghos Hazta, a teakutató intézet munkatársa elmondása szerint az újra telepítéssel viszont nem szívesen foglalkoznak a termelők, mert 7 évet kell arra várniuk arra, hogy a növények szüretelhetőek legyenek, vagyis hasznot hozzanak.

A téli hónapok után, a növények felébrednek álmukból, elkezdenek rügyezni, majd megjelennek a zsenge levelek. Több szüreti időszak is van, és egyáltalán nem mindegy, hogy tavasszal (first flush), nyáron (second flush), ősszel (thrid flush) vagy éppen két szedés között (between) gyűjtik be a leveleket. Minél korábbi a szüret, annál finomabb aromája lesz a leforrázott tealevélnek. Hihetetlen árakat fizetnek ki a calcuttai árverésen a tavaszi (first flush) teaszállítmányokért.

Castleton, Margaret's Hope, Namring, Bloomfield a leghíresebb teakertek Indiában és az egész világon. "*

Minöségi besorolás a leszedett tealevelek alapján:

  • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A szárvégi arany színű "virágos" rügyes levelet jelöli.

  • FTGFOP (Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A Fancy vagy Fine kifejezés utal a jobb minőségre.

  • SFTGFOP (Super Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A Super kifejezés magáért beszél.

Általában fel szokták tüntetni a teakertek nevét is, hogy honnan is származik a megvásárolt teánk, de sajnos az enyém úgy néz ki, hogy "árva", hiszen a boltban csak ennyi van feltüntetve: "Darjeeling Royal First Flush FTGFOP1" (na meg hogy ilyen meg olyan szép helyen termett és exkluzív minöség). Igen, ez minöségi Darjeeling! Ittam már 4-5 fajtát (pl.: Bannockburn-it, Singell-i Second Flush-t, ...), de ennek van számomra a legkellemesebb íze. Általában teljesen forró vízzel szokták felönteni a leveleket, de én arra esküszöm, hogy 1 perc pihenést illik adni a víznek, hogy ha minimálisan is, de lejjebb essen a hömérséklete. 3 perc áztatás után kicsi kandis cukor kellöen kiemeli a tea aromáit, egyfajta karamelles ízt kölcsönöz neki, így egy fennséges, édeskés, kissé "földes", semmihez nem hasonlítható teát kapunk.

Igazi kényeztetés az ízlelö bimbóknak. Beszélgetéshez is megfelelö partner lehet ez a tea, vagy akár tv nézéshez, reggelihez, ... vagy bármihez.

A lényeg, hogy minden Darjeeling kicsit más ízü, de ugyanakkor mindegyik fantasztikus aromát áraszt magából, mindnek megvan a maga karaktere. Érdemes kipróbálni több fajtát is, mire rálel az ember a neki megfelelöre. Pl. a második szüretböl származók (second flush) keményebb, ici-picit kesernyés ízt produkálnak.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
9

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4