Újabb különlegesség. Kínai jázminos zöld tea, a (szabad fordításban) "Sárkány Fönix Gyöngy".
A jázminos teákról általában:
*A jázmin teát általában zöld teából készítik, de létezik olyan változata is, amelyikhez fehér teát használnak. Akár zöld, akár fehér, mindkettőre igaz, hogy a teafeldolgozás eddig ismert módjától némiképp eltérő eljárással készül.
A tealeveleket szétterítik egy rácsra (vagy a betonföldre), aztán frissen szedett jázmin virágokat szórnak rá. Hagyják egy darabig, hogy a tealevelek beszívják a virágillatot, majd szárítóba kerülnek. Miután kivették őket, kézzel vagy géppel kiválogatják a tealevelek közül a virágokat. Ezt a folyamatot többször (6-10) is megismétlik, mindez általában három napot szokott igénybe venni. A legvégén a virágokat ismét kiválogatják a levelek közül. De létezik olyan változat is, hogy pár virágszirmot benn hagynak, csupán a díszítés és az érdekesség kedvéért.
A Jasmin Dragon Pearls nevű jázmin tea még azért is különleges, mert a a tealeveleket kicsi golyókká sodorják. A fehér teából készült változat a Jasmin Silvery Pearls nevet kapta.
De miért szeretik a kínaiak a jázminvirágot belekeverni a teájukba? A jázmin egyfajta kultusznövény náluk. A bölcsek azt tartják róla, hogy aki rendszeresen issza, az megszépül. Az okosok viszont azt mondják róla, hogy méregtelenít, nyugtatja a szervezetet, hangulatjavító, frissítő, a fáradtságra, kimerültségre jó hatással van.*
a kép saját készítésü, igyekszem visszamenöleg is ilyenekkel helyettesíteni a teás leírásokat.
Nem egyszerü tea ez a jázmin gyöngy. Mondhatni a jázminos teák csúcsa (már amit egy nyugati ember vásárolhat a boltokban. kínában nyilván rejtöznek még egyéb csodák :) ).
Gyönyörü kis golyócskákká sodort jázminnal "átitatott" levelek, melyek az áztatás során kinyílnak, mint egy virág, és sárkánykarom szerü alakot öltenek magukra.
A tea illata pedig: .... nem találjátok ki, Jázmin! Ittam már jázminos teát sokfélét, de ennek van a legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb aromája. Az olcsóbb jázminos teák hajlamosak arra, hogy könnyen túláznak, már-már kesernyés illatot és ízt árasztanak. De ezek a gyöngyök nem ilyenek. Elöször kicsit kevesebb ideig áztattam (2 perc), pont emiatt, de meglepve tapasztaltam, hogy ráfért volna még 1 perc lazán. Mindenesetre én felöntöttem még egyszer a leveleket (bár a jázmint nem szokás tudtom szerint, legalábbis nem mindet), és ugyanolyan jó lett.
Különleges, nem mindennapi élmény ez a tea. Ha szereted a jázminos zöldeket, egyszer mindenképp érdemes beszerezni egy ilyet, mert ez egy egészen más dimenzió.
A víz höfokára itt is figyelni kell, 70-80 fokos víz szükséges, 3 perc áztatással!