slickadam2008.09.18. 12:07

Tea kóstoló 04 (China Jasmin Dragon Phönix Pearl)

Újabb különlegesség. Kínai jázminos zöld tea, a (szabad fordításban) "Sárkány Fönix Gyöngy".

A jázminos teákról általában:

*A jázmin teát általában zöld teából készítik, de létezik olyan változata is, amelyikhez fehér teát használnak. Akár zöld, akár fehér, mindkettőre igaz, hogy a teafeldolgozás eddig ismert módjától némiképp eltérő eljárással készül.

A tealeveleket szétterítik egy rácsra (vagy a betonföldre), aztán frissen szedett jázmin virágokat szórnak rá. Hagyják egy darabig, hogy a tealevelek beszívják a virágillatot, majd szárítóba kerülnek. Miután kivették őket, kézzel vagy géppel kiválogatják a tealevelek közül a virágokat. Ezt a folyamatot többször (6-10) is megismétlik, mindez általában három napot szokott igénybe venni. A legvégén a virágokat ismét kiválogatják a levelek közül. De létezik olyan változat is, hogy pár virágszirmot benn hagynak, csupán a díszítés és az érdekesség kedvéért.

A Jasmin Dragon Pearls nevű jázmin tea még azért is különleges, mert a a tealeveleket kicsi golyókká sodorják. A fehér teából készült változat a Jasmin Silvery Pearls nevet kapta.

De miért szeretik a kínaiak a jázminvirágot belekeverni a teájukba? A jázmin egyfajta kultusznövény náluk. A bölcsek azt tartják róla, hogy aki rendszeresen issza, az megszépül. Az okosok viszont azt mondják róla, hogy méregtelenít, nyugtatja a szervezetet, hangulatjavító, frissítő, a fáradtságra, kimerültségre jó hatással van.*

a kép saját készítésü, igyekszem visszamenöleg is ilyenekkel helyettesíteni a teás leírásokat.

Nem egyszerü tea ez a jázmin gyöngy. Mondhatni a jázminos teák csúcsa (már amit egy nyugati ember vásárolhat a boltokban. kínában nyilván rejtöznek még egyéb csodák :) ).

Gyönyörü kis golyócskákká sodort jázminnal "átitatott" levelek, melyek az áztatás során kinyílnak, mint egy virág, és sárkánykarom szerü alakot öltenek magukra.

A tea illata pedig: .... nem találjátok ki, Jázmin! Ittam már jázminos teát sokfélét, de ennek van a legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb aromája. Az olcsóbb jázminos teák hajlamosak arra, hogy könnyen túláznak, már-már kesernyés illatot és ízt árasztanak. De ezek a gyöngyök nem ilyenek. Elöször kicsit kevesebb ideig áztattam (2 perc), pont emiatt, de meglepve tapasztaltam, hogy ráfért volna még 1 perc lazán. Mindenesetre én felöntöttem még egyszer a leveleket (bár a jázmint nem szokás tudtom szerint, legalábbis nem mindet), és ugyanolyan jó lett.

Különleges, nem mindennapi élmény ez a tea. Ha szereted a jázminos zöldeket, egyszer mindenképp érdemes beszerezni egy ilyet, mert ez egy egészen más dimenzió.

A víz höfokára itt is figyelni kell, 70-80 fokos víz szükséges, 3 perc áztatással!

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
9

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4