Joo T2009.04.14. 21:43

Internet banking meg biztosítás Írországban, ha érdekel...

Szóval a múlt héten elintéztem az internet bankingomat, valamint kötöttem biztosítást is a robogómra, vagyis magamra, mert itt ez is máshogy van.

Hát először akkor a biztosítással kezdeném. Szóval ez is egy kicsit fura itt kint, vagy hát lehet hogy csak nekem tűnik annak, hisz otthon ez is más azért. Szóval ha van valami járműved, akkor ugye kötelező a biztosítás, valamint az útadó. A biztosítást azonban nem a járműre kell kötni, hanem a személyre. Vagyis ez így nem pontosan igaz, mert a járműre vonatkozik, de azon belül személyre. Szóval ha mondjuk neked meg a párodnak van egy autója és biztosítást kötsz rá, akkor meg kell adnod azt hogy a barátnőd is vezetni fogja a kocsit, különben ő majd nem vezetheti. Persze utólag is ki lehet terjeszteni a biztosítást, sőt elvileg kis időre is ki lehet terjeszteni. Például ha meglátogat a rokonod, aki használná a kocsit, akkor ki kell terjeszteni rá a biztosítást mondjuk egy hétre. Persze ez mind lóvéba kerül. Bár az is tény, hogy a "fő" biztosítás/biztosított a kemény összeg, de hát a többi is pénz, akárhogy nézzük. Csak egy példa. Nekem a robogó biztosítása 574 euróba kerül egy évre. Azért dúrva, nem? Persze nem tudsz mit csinálni, mert kötelező, és biztosítás nélkül nem tudsz útadót se fizetni, hisz ott kérik a biztosításod azonosító számát, és hát ha se biztosításod, se utadód és a yard elfog, akkor aztán örökre itt ragadsz fizetve a büntetést, hisz súlyos ezrekben lehet számolni azt, de még így is jobban kijövök, mint a buszozással, valamint igazán felemelő, hogy mivel fullos biztosítást kötöttem, így ha ellopják a mocit, kifizetik az árát. Ha bármi történik vele, fizetnek mindent, tök mindegy kinek a hibájából. Persze elvielg, azt majd kiderül, de hát remélem erre azért nem kerül sor.

Na és akkor az internet banking. Na ezen egy kicsit lehaltam. Szóval elvileg online lehet csinálni mindent, persze ez azért nincs így, de hát még se kell bemenni a bankba hozzá, szóval majdnem tényleg online az egész.

Szóval frankón kitöltesz az odalon minden félét, hogy te szeretnél ilyet. A végén pedig megadod, hogy mikor hívhatnak fel befejezni a regisztrációt. Na hát gondoltam ez jó lesz, biztos kikapok valami ehte írt, akiből egy szót se fogok érteni a telefonban. Szerencsére nem így lett, na de így se volt olyan egyszerű a dolog.

Szóval felhívott a leányzó, hogy akkor fejezzük be, amit elkezdtem. Nos hát akkor elkezdet kérdezgetni minden félét, én meg feleltem rendesen mindenre. Úgy a fél életemet elmeséltem már, amikor is bejelentette a leányzó, hogy akkor már csak egy dolog lenne hátra. Meg is örültem, mint majom a farkának, hisz azt hittem sose tudok vissza menni dolgozni. Na nem mintha annyira siettem volna vissza, de hát na. Szóval akkor az utsó dolog amit kérdezett, hogy mondjak 3 alkalmat, amikor használtam a kártyámat, és hogy mennyit költöttem, valamint hol és mikor történt ez. Hát képzelhetitek. Ha tudtam az összeget, akkor vagy az időpontott nem tudtam, vagy a helyet, ha a hely meg az idő megvolt, akkor meg a pontos összeg nem. Na hát akkor visszahívjuk holnap, közölte a hölgy.

Na hát másnapra sikerült beszereznem egy kis papirost az utolsó 5 tranzakiómról a bankártyával. Szerencsére az autómatákban van egy ilyen menü, hogy mini statement, aztán arra kattintva kinyomtatja az utsó 5 tranzakcóit.

Szóval minden megvan, hívom a bankot, hogy akkor fejezzük be amit elkezdtünk. Persze akkor kapcsoltak össze-vissza, végül sikerült kilyukadnom ugyan annál a hülgynél. Végigvettünk mindent, és most sikerült is a végére jutni. Király. Élesítették az internet bankingomat és kaptam egy regisztrációs számot, valamint egy verification kódot. Persze ezeket vissza is kellett pötyögni ellenörzés képpen, majd a leányzó még elmsélt egy zsák opciót és hát a hívás így tartott több mint 17 percig.

Na akkor megvan minde, jelentkezzünk be. Bejelentkezésnél meg kell adni a regisztrációs számot, utána a verification kódból hármat, valamint a telefonszámom utolsó 4 számjegyét. Ez így ok is, hisz ez otthon is hasonló. Na de itt jön a plussz, ami számomra fura. Ugyanis kiküldtek egy úgynevezett code card-ot is ami tele van számokkal. És amikor valamilyen tranzakcót akarsz végrehajtani, akkor a véglegesítésnél mindig kérdez egy kódot arról a kártyáról, hogy mondjuk írd be a 21.et. És utána soha többet nem fogja kérni azt, szóval egy idő után elfogynak a számok. De hát a levélben biztosítottak arról, hogy mielőtt elfogynának a számok, kiküldenek egy újat. Fasza. Én csak nem értem mért kell ez. Persze ez is biztosít pár embernek melót, hisz valakinek ezt borítékba kell rakni, ki kell nyomtatni, stb. de hát akkor sem értem mért kell. Eleve belépésnél meg kell adnom a fél életem történetét mindenféle azonosítókat, akkor mért kall még egy plussz kódkártya. De hát én ehhez nem értek, szóval biztos kell. Na de hát ez van, és hát a lényeg, hogy van. És ha tetszik, ha nem, számomra nélkülönözhetetlen is, hisz hétköznapi munkásként, szinte esélytelen vagyok bankba menni, és bármi pénzügyet elintézni, de most már nem is nagyon kell.

Már csak egy plussz dolog, ugyanis a mai nap folyamán küldtem az otthoni számlámra egy kis pénzt. Szóval mi is kell ehhez. Szerintem az összes EU-s országban ez a helyzet, szóval talán valakinek hasznos lehet. Szóval ha haza akarsz küldeni egy kis lóvét, akkor kell a SWIFT kód, valamint a IBAN kód. Melyik mi? Az IBAN tulajdonképpen a számlaszámod nemzetközi bankszámlaszáma. Ezt könnyedén megtudhatod a bankodtól. Az OTP-nél van egy ilyen opció, ahova beírod a számlaszámod és megkapod az IBAN-odat. A SWIFT pedig (vagy BIC) pedig a bank azonosítója. Ezt is a banktól kell elkérni. Ennyi.

Na pusszantás mindenkinek, megyek meccset nézni...

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

1 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2 napja
17

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

7 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

8 napja
5

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

9 napja
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9