carville2009.06.13. 18:59

Intim Fejlövés (filmajánló)

Szajki Péter első nagyjátékfilmje két dologgal hívta fel nálam a figyelmet: Az első, hogy annak ellenére amit a plakát véleményem szerint sugall, valamint a tény, hogy magyar film, ez nem egy n+1-edik bugyuta vígjáték, amik presztízsét Gyöngyössy Bence már így is a föld alá temette munkásságával, és még mindig nem találták meg. A második pedig, hogy a 7 millió forintos költségvetést még az egyik főszereplő, Szabó Győző is kiröhögte mikor meghallotta, majd a jó forgatókönyv miatt szívességből ingyen elvállalta. Ezek hallatán úgy gondoltam teszek vele egy próbát, támogatva egy első filmes és anyagi gondokkal küzdő rendező munkásságát, remélve hogy nem fogom megbánni. És nem bántam meg.

A film története 4 férfi egy azon napját mutatja be, melyek egyáltalán nem kapcsolódnak össze, és ennek megfelelően a film is 4 teljesen különálló történetet mesél el, egymással párhuzamosan vezetve. Az egyetlen közös pont, hogy a párkapcsolati illetve szexuális problémájukkal terhelt napjuk után ugyanabba a night klubba térnek be gondolkozni életük folytatását illetően.

A film cselekményének nagy része viszont pont ezeknek a problémáknak lassú kitapogatásából áll, ezért nem is szeretném őket bemutatni, hisz azzal a film izgalmát lőném le. Mert hogy a lassú most nem a vontatottat jelenti. Épp ellenkezőleg, mindig sikerül valami olyat megtudnunk, ami fenntartja az érdeklődésünket, és felkelti kíváncsiságunkat a folytatást illetően, mivel sose tudhatjuk kellő bizonyossággal elmondani mi fog történni vagy kiderülni 15 vagy 5 perc múlva, vagy akár csak a következő pillanatban.

A színészi munkára sem tudnék őszintén szólva panaszkodni. A főszerepek mind igen összetett személyiségek voltak, melyek nehéz helyzetekbe kerültek vagy kemény sokkot voltak kénytelenek átélni, ezeket a kihívásokat viszont elég hihetően sikerült eljátszaniuk. Igaz, volt néhány cselekedet, amit én magam túlzónak, bár hellyel-közzel hihetőnek találtam. Ez viszont inkább a forgatókönyv hibája, amit ha betudunk a megfelelő izgalmi szint megtartása érdekében, hogy a filmet soha nem érezzük ellaposodottnak, akkor bocsánatos bűnnek szánhatjuk.

A film hátránya, az alacsony költségvetése viszont egyben annak előnyévé is vált. A film jelentős hányada ezért dialógusokból áll, és csak arra költöttek amire feltétlen szükség volt. Ezzel a film egyébként nagyon hasonlít Tarantino rendezési stílusához, és aki a vér és akció helyett inkább a frappánsan megírt szövegeket szereti a mester munkásságában, annak ez a film is kedvére való lesz szerintem. A költségvetés szűkössége miatt viszont le kellett mondanunk egy profi film elengedhetetlen(nek tűnő) kellékéről is, a profi, állványozott kameráról. Ennek hiánya miatt ugyanis a kép állandóan remeg, ami különösen a film elején rettentően zavaró, majd később vagy megszokod, vagy ezen fogod a fejed az egyetlen stabil képpel érkező jelenetig, a stáblistáig.

Bár a hangsúly a férfiszereplőkön és az őket ért problémák kezeléséről szól, a film nem válik férfi filmmé, mentes a nemi sztereotípiáktól, ahol mindenki elkövethet (és el is követ) hibákat. Sokkal inkább egy, a férfi lelket bemutatni kívánó alkotásról van szó, mindezt mindenki által élvezhető módon, ezért egyaránt tudom ajánlani mindenkinek aki a szokásos üres filmek helyett valami tartalmasabbat és mégis élvezhetőt akar nézni.

**Intim Fejlövés

színes magyar játékfilm, 73 perc, 2008

16 éven aluliak számára nem ajánlott **

rendező: Szajki Péter

forgatókönyvíró: Szajki Péter

operatőr: Petrik András

producer: Angelusz Iván, Rajna Gábor, Sipos Gábor, Reich Péter, Szűcs Dóra

jelmez: Kiss Gabi

látványtervező: Izsák Éva

gyártásvezető: Óvári Eszter

vágó: Papp Szilvia

szereplő(k):

Szabó Győző (Gábor)

Gáspár Tibor (Ákos)

Kovács Lehel (Tomi)

Huszár Zsolt (Balázs)

Nagy-Kálózy Eszter (Mari)

Gáspár Kata (Kati)

Botos Éva (Hajni)

Várkonyi Eszter (Éva)

Nagy Zsolt (Péter)

Földes Eszter (Szilvi/Gabi)

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

11 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15