carville2009.10.06. 11:31

Moziban voltam

Négy filmet is láttam. Szabad-e jellemezni?

District 9

Erre a filmre nem titkoltam azért mentem el mert kíváncsi voltam jól jártunk-e volna azzal, ha nem húzzák ki a szőnyeget a Halo film alól, és annak rendje és módja szerint Neill Blomkamp rendezésében moziba is kerül. És érdekes módon, erre a kérdésre a film után se kaptam választ.

Maga a film alaptörténete Sci-fiként meglehetősen egyedi, és hál' égnek hollywoodi kliséktől teljesen mentes. Nagyjából 20 évvel ezelőtt az idegenek űrhajója lerobbant Johannesburg fölött (és nem végre valami amerikai nagyvárosban, bár fájt a gyomromnak hogy a "miért nem inkább ide" felsorolás a filmben, amiben viszont csak ilyen városok szerepeltek), a népességben történő elvegyülés azonban nem alakult túl sikeresen, ezért úgy döntöttek inkább gettóba zárják őket, a film cselekménye pedig ott veszi fel a fonalat hogy innen akarják őket tovább deportálni egy másik táborba.

A sztoriban később alakulnak olyan kisebb bakik, amiket egy "jó" filmnél még elnéz az ember, egy Halo féle szuperprodukcióban viszont elfogadhatatlan lenne. Maga a film első fele egyébként nagyon hangulatos, ám továbbra sem Halos: Áldokumentumfilmként mutatja be az eseményeket, és ez egy kellemesen bizsergő atmoszférát ad az embernek. A második része viszont átcsap már-már Michael Bayes akcióparádéba, ami még mindig mesterien van megkomponálva, és nem unatkozik rajta az ember, mégis nagyon sótlan ahogy két bumm bumm közt a legelmésebb párbeszéd tele van "fuck fuck fuck" és "fuck you"-val, amire megint csak azt tudom mondani, egy jó filmnél, amin lehet szórakozni, ez megfelel. Egy Halohoz, ahol inkább a Gyűrűk Urához hasonló epikusságot is keresnénk az akció jelenetek között, nagyszerű párbeszédekkel, ez kevés.

Szóval ez egy jó film lett, de nem kiemelkedő, vagy kihagyhatatlan. De ha elmész rá, és szereted az akciót, ezen is jól fogod érezni magad. De hogy ennek a rendezője rendezze a Halot? Nos, ha képes fejlődésre nem elvetélt ötlet, de ha csak ennyire futotta volna akkor is, talán jobb is, ha megvárjuk a tökéletes rendezőt.

Kinek ajánlom? Akik hiányolták már az űrlényeket a moziból, és/vagy egy kellemes 18-as karikás akció mozit szeretnének, egyedi áldokumentumfilmes felvezetéssel.

8/10 (Twitteres bejegyzés óta leolvadt egy pont, de csak mert ez fedi igazán a "jó, de semmi kiemelkedő" minőséget)

Az Admirális (Адмиралъ)

Mivel nem vagyok a kommersz elkötelezett híve, és a történelem lelkes amatőrje is vagyok, mindenképp kíváncsi voltam hogy orosz barátaink miként is tudják filmre vetíteni a mozivásznon ritkán megelevenített I. világháborút. Hiba volt.

Pedig milyen jól is indult a film! Alekszandr Vasziljevics Kolcsak, akkor még kapitányként bravúros és látványos (és ami európai filmeknél külön említést érdemel: nagy költségvetésű) manőverrel győzi le az ellenséges német hadihajót. Viszont ahogy halad a film, úgy jövünk rá egyre jobban, hogy túl sok mindent akartak belezsúfolni egyetlen filmbe, de úgy hogy az események nem pusztán pörögnek ahogy egy izgalmas filmben kell, hanem ezeket túlzóan elhadarják: Még a film közepére gyorsan admirálissá kell válnia Alekszandr barátunknak, két akció között pedig barátja és bajtársa feleségébe, Annába is bele kell szeretnie, hogy aztán ott hagyja nedves altájékkal, mert az ilyesmi szerelem csúnya dolog.

Amikor pedig már azt hinné az ember, hogy oké, akkor most végre az jön amit a filmismertetőben is leírtak, és legalább a film második felében bemutatja milyen volt admirálisként átélni az orosz forradalmat a lázongó közlegények és ellenséges németek között a tengeren, akkor inkább a filmre jellemző kapkodással lerendezi a tisztek lefegyverzését, ugrunk egy évet, és az orosz forradalom (szárazföldi) ütközeteit fogjuk bambulni a film második felében, ahova természetesen visszalibben Anna is, hogy Kolcsak végre használja tűzoltó készülékét. És ezzel még a film tengeri varázsa is elveszik, és szinte a film címe is értelmetlenné válik. Ráadásul a hadarásban, pont azért mert olyan sokat akarnak bemutatni hogy nincs idő részletezni, nem tudunk meg semmi újat az akkori események hátteréből (előbb az oroszok és a németek öldösték egymást a tengeren, aztán az oroszok egymást a talajon, ez valakinek újként hatott?) , és igazából azt se tudjuk meg mi a fenéért imádják ezek egymást ennyire, mert a nagy sietségben a romantikusnak szánt jelenetekben csak arra van idő "- Bírlak. - Ja én is téged" aztán smaci, de nem tudjuk miért. Majd amikor már vége lehetne a filmnek, még egy gyenge Titanicból nyúlt és teljesen értelmetlen "hát igen itt a vénbanya aki visszaemlékezett az egészre hogy filmet készítsenek belőle" jelenettel még további 10 percre kínoznak minket, mikor már rég menekülnénk innen.

Kinek ajánlom? Akinek elég a kettes a holnapi történelem felelésnél, a film első felét pedig olyan csajoknak, akik beindulnak a jóképű, szögletes állú tengerész tisztekre.

5/10

Becstelen Brigantyk (Inglorious Basterds)

Ugorjunk is egy világháborúval későbbre. Tarantio új filmjét nagy hajcihő övezte, hisz tudni lehetett, hogy már egy évtizede érleli magában azt a történetet, ami fittyet hány minden történelmi hitelességnek, és mégis baromi jól fogunk szórakozni. És itt pontosan ezt is kaptuk!

Aki azt gondolná viszont hogy 2 és fél órás akció parádéra számíthat, azt el kell keserítsem, mert ez a film a másik, a valódi Tarantino alkotása. Quentin kedvenc hobbija ugyanis a beszéd. És ami olyan sokáig tartott ebben a filmben, az a dialógusok tökéletesre csiszolása.

Lesz benne akció, és nem véletlenül kapta meg a 18-as karikát se a film. Ez mégis durván félórát fog kitenni, a maradék 2 órában pedig nem fognak mást csinálni a szereplők, mint... Beszélgetnek. Hol komolyan, hol játékosan. Hol rémisztően, hol barátságosan. Mindenhogyan beszélgetni fognak. Ez elriaszthatja azokat, akik a Halálbiztoson elbóbiskoltak, de ne tegyék, mert az a színészi játék amit itt láthatunk tökéletesen éberen tart minket, és nem az fogja a kíváncsiságot okozni, a szélirány hova loccsantja az agyvelőt, hanem hogy mit fog mondani a másik, mit fog a szavaira reagálni a másik, és egyáltalán mire megy ki ez az egész beszélgetés. Aldo végszavai pedig ellenvetés nélkül illenek Tarantino szájába is: "You know somethin', Utivich? I think this might just be my masterpiece."

Kinek ajánlom? Akiknek az egyes is megfelel a történelem felelésen, Tarantino fanoknak (akik viszont biztos jóval előbb megnézték a filmet mint én), és mindenkinek, aki megtalálja a beszélgetésekben rejlő örömet is, és nem csak akció élteti.

10/10

Pokolba taszítva (Drag me to Hell)

A Jó horror halott. Mondtam magamnak mikor a Fűrész valahányadik részén szörnyülködtem. Majd amikor hallottam, hogy Sam Raimi, az Evil Dead ("Gonosz Halott") legendás rendezője, a pókemberes bohóckodások után ismét tesz egy kitérőt afelé ami meghozta számára a hírnevet, felcsillant bennem a remény. Amikor pedig a nagy Fűrész rajongó Lilla a film felében inkább a tenyerét nézte és ölelésemben kereste a menedéket, már tudtam: Végre megint egy jó horror! :D

A film főhősnője, a horrorokba illő bájosan szőke Christine egy banknál dolgozik, és a mai trendekkel ellentétben nem egy agyisérült hülyegyerek igyekszik brutálisnak szánt jelenetekkel megilyeszteni (ásít), hanem ahogy az régen is illett, a természet feletti erőkkel kerül összetűzésbe: Miután nem adja meg a jelzálog hosszabbítást a magyar cigány asszonynak, ő bizony megátkozza főhősnőnket: 3 nap múlva elkerülhetetlenül pokolba fog jutni, és addig se lesz az élete egy Disneyland. Christine meg természetesen mindent meg tesz, hogy ettől megszabaduljon.

A film legnagyobb bája, hogy olyan, mintha a '80-as évek horrorfilmjeit a mai technikával forgatták volna le. Az esszenciája a régi klasszikusokat idézi, miközben nem tűnik esetlennek, vagy gagyinak a modern technikának köszönhetően. A kedvencem az egészben viszont hogy megtalálható benne az Evil Dead igencsak undorító humora, anélkül hogy a film paródiává süllyedne. Itt előbb megijedsz, majd elhányod magad, végül felnevetsz, és valahova beiktatsz egy "nyugodj meg szívem"-et is, ugyanazon a jelenet sor alatt. Brilliáns.

Ez meg csak egy apró segítség, mit értek "Evil Dead humor" alatt:

Kinek ajánlom? Annak aki végre igazi horrort akar látni, vagy csak rámászna egy gyenge idegzetű, magát horror rajongónak gondoló csajra.

8+3 (Evil Dead rajongósági faktor)/10

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==