carville2009.10.22. 03:40

Win7 occsóér', de módjával!

Gondolom senkit nem lep meg az az információ, hogy 21.-éből 22.-ére átforduló éjfélkor a budapesti Mammut 2-ben féláron lehetett megvenni a Micosoft legújabb operációs rendszerét, a reklámból inkább 7-esnek nevezett 6.1-et (valódi verziószám, nem szemétkedés!). Ezt a honlapon kinn volt is, is. Ez egy valószínűleg soha, de leghamarabb is évekkel később visszatérő alkalom, amit kár elszalasztani, gondoltam magamban, így útra is keltem. Röviden összefoglalva: Jöttem, láttam, szörnyülködtem, vásároltam, menekültem. Bővebben a tovább gomb alatt.

Nem volt sok kedvem az éjfél előtti programokra, pusztán a rituális összejövetel egyetlen értelméért akartam elmenni, a premierkori olcsó Windowsért, ezért elég későn indultam. A helyszín természetesen nem is lehetett volna messzebb, de semmi gond, örülök hogy legalább elérhető közelben van. Gondolkodóban voltam, hogy talán kocsival kéne mennem, hisz este nincs forgalom és nem lesz gond hazajövet se, de rájöttem hogy tömegközlekedéssel legalább fogalmam van a Mammut hollétéről, kocsival meg arról se, hol van a Moszkva tér, így maradt a metró.

Meglepően hamar megtaláltam a Mammutot, és ezért már 23:00-kor a kapujánál ácsorogtam, de jobb inkább azonnal megtalálni mint a keresésre szánt időt túllépni, úgy hogy beme...nnék, ha nem lenne egy bazi nagy paddal eltorlaszolva az egyébként se nyíló fotocellás ajtó. Már kezdtem megérteni miért ígértek ekkora kedvezményt, amikor is kicsit arrébb már találtam működő bejáratot. Véletlen a Mammut 1-be akartam menni a 2 helyett, de mivel ki sincs írva ezért megesik, nah.

Leérve a premiernek helyt adó üzletbe kicsit körbe néztem, ha már ilyen gyorsan ide értem, eldobtam a fejem az áraktól (még hogy fukar árak...), megpróbáltam rájönni mi megy az HBO HD-n (Beowulf), és meglepődtem a tömegen, főleg az összetételén. (Rocker pulcsis bajtárson át a banyatankot görgető öregasszonyig mindenki új Ablakokat akart magának.) Közben ment a tombola, amikre jegyeket 21.-e napközben lehetett szerezni Budapest forgalmasabb terein, és serényen nyerték a hihetetlen értékű "sajnáljuk hogy nem nyert" feliratot és a 10 forintos nyakba akasztós pántot, igaz a vége felé elment egy Windows 7 is, Office 2007-estül.

Nagy nehezen elérkeztünk a várva várj éjfélhez is, és az igazi gondok valójában most kezdődtek. Például ott, hogy nekik még nem volt éjfél. Nekik 2 perces késésben jár az óra (avagy az övüké volt pontos, és körülöttem mind a 10 embernek sietett 2 egész percet). Oké, ebbe még nem halunk bele. De ne olyan gyorsan, hiszen már csak 58 percetek van, pazaroljunk még belőle egy keveset azzal, hogy csak most fogjuk kisorsolni a laptopot, addig meg nincs fogdosás. De persze akinek még nincs elég vacka, az előtte nyerhet pólót (ha éles volt a szemem, az egyiket Gyu vitte, a meg nem mondom melyik magazintól) meg focilabdát, majd jöhetett a notebook is. Oké. 0:13 Na még beszéljünk el egy percet, addig legalább előrébb tolongok, megkérnek hogy mindenki csak 1 darabot vegyen el (WTF OMG???), akkor még 5 másodpercet visszaszámolunk úgy hogy 10-nek tűnjön, aztán tényleg elkezdődik. A kirakott (OEM ellenére csinos dobozú) Windows 7-eket kettesével-hármasával emelik le az emberek, tökéletesen figyelmen kívül hagyva, hogy mit mondtak az előbb, és már nem vagyok messze a kirakott példányoktól, amikor is, mind elfogyott. Durván fél perc leforgása alatt, és szerintem még felfele kerekítettem.

De aggodalomra semmi ok, mondja az a faszi, akit már legszívesebben lecsaptam volna, de ahhoz megint ki kellett volna állni abból a tumultusból. Jön még Windows, jön a raktárból, csak egy kis türelem! Mivel a dolog időre megy, eme pofátlanul kevés adag után mi a "kis türelmen" leginkább a kettővel korábbi pillanatot értettük, ehelyett újabb 10 percig kellett azon viccelődnünk, hogy majd 0:55-re talán hoznak még valamit, meg az emlegetett raktár Redmondban van, és még egyszer gyorsan újraszámolják, mielőtt felengedik a gőzhajóra. Végül két Föld körüli út után megjött, immár a szokásos ótvar OEM csomagolásban, és hihetetlen hogy rájöttek erre, de már 2 hosztesz lány osztogatta a Wint, mert így gyorsabb. Az utolsót kaptam. Nekem viszont beígért misszióm volt arra, hogy stevefarcrynak is kiverekszek egy példányt, így ez nem lett volna elég. Ellenben egyszerre félve attól, hogy előbb érkezik el a hajnali 1 óra mint hogy kijussak, valamint hogy a mögöttem lévők meglincselnek hogy egy Winnel a kezemben miért nem megyek a fenébe, inkább kivonultam, hogy legalább ezt fizessem ki, aztán ha van idő visszajövök még egyért.

De álljon meg a gyászmenet, én milyen változatot is kaptam? Az oké hogy Home Premium, no de hány biteset? Kikeresem a címkéből. 32 bit Épp csak a fele a kelleténél. Na így nem leszünk jóban. Már kezdtem azt gondolni hogy a végén MesszeSíró István (stevefarcry, haha!) fog jól kijönni az egészből, mert ő ilyet kért, én viszont előbb élem meg a Barátok Közt végét, minthogy hagyjam félgőzzel vánszorogni a procimat. Majd megkérdeztem az első útbaeső szervezőt, hogy éljünk már a jelenben, hol vannak a 64 bites Win7-ök? Az első azt mondja jó kérdés, a második azt hogy így jártam, mert 32 bites volt meghirdetve az akcióra, igaz nem ilyen szavakkal. Én meg azt neki, hogy te is meg fogod járni, ez egyáltalán nem volt kihírdetve, és nincs kedvem a vicceidhez. Majd a harmadik azt mondta hogy kitudnak egyet cserélni csütörtökön (immár csütörtök volt, csak szóltam), a negyedik azt, hogy jelentkezzek az ötödiknél, és akkor majd kedden kicserélik, ha bontatlan és meg van a blokk. Eme ötödik pedig már alig tudta hova felírni a nevemet, mert az eddig vásárlók minimum fele is hasonlóan tett, és még jöttek mások mögém.

Ezután csak a pénztáros sort kellett végig állni, ahol csoda hogy nem vetették be minden egyes Windows 7-nél a "Józsi, mennyibe is kerül ez a 2387232763 vonalkódú termék?" trükköt az időhúzásra, hanem már 0:40-kor ki tudtam fizetni eme akciós áron. Majd visszanéztem, hogy akkor tudok-e szerezni stevey-nek is egy Windowst, de legalább 3x akkora sor volt ott mint amennyin nekem át kellett verekednem ehhez az egyhez, és a harmadik adag azóta se jött meg. Redmond bizony messze van raktározásra...

Ezek után pedig már tényleg nem akartam mást, csak hazajutni, így felszálltam az utolsó 4es/6os villamosra, a fogyasztóvédelmi törvényeket sértően készlethiányos akció miatt pedig tegyen feljelentést az, akinek ehhez még kedve maradt. De hogy a hajnali 1 órás zárást azt kőkeményen bevasalták mindenkin, azt így látatlanra is megmondom!

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15