Kenny2010.02.06. 15:58

Sega VS. a VILÁG!! Avagy Sega agressziv kampányok!

Sega Agresszív kampányok :)

Vicces, hogy az egyes dolgok hogyan és miként változnak. A Wii 3 éves életciklusa alatt nem kevesebb, mint 22 SEGA játék jelent meg a masinára, többek között a House of The Dead: Overkill, Sega Superstar Tennis, MadWorld, Sonic Unleashed/Black Knight/Secret Rings, Let's Tap, The Conduit és a Mario&Sonic Olimpiai játékok. Az utóbbi talán a Sega legnagyobb nyereségét is hozta, a maga 2 részével és majd 20 millió eladott példányával… Készül ugye a napokban bejelentett Sonic The Hedgehog 4 és a Sega All-Star Racing is, sőt pletykálják, hogy a Mario Galaxy 2-ben is benne lesz Sonic és a Green Hill Galaxy... Szóval azt lehet mondani, a Sega és a Nintendo hatalmas barátok lettek. A Super Smash Brothers Brawl ban Solid Snake mellett, Sonic is vendégszereplő pld.

Kicsit visszanézünk az időbe, vagy megkérdezünk valakit a korai 90'-es évekből, akkor az bizonyítani fogja, ez bizony koránt sem volt mindig így, sőt ha lehet mondani, igencsak utálták egymást! Mint most legfőképpen a Microsoft és Sony fanok marják egymást, anno a Megadrive és Super Nintendo addiktek küldték a másikat melegebb éghajlatra. Kicsit egybeszedem ezeket az időket, és felidézem a régi megkapó pillanatokat! :)

1985 október, Nintrendo megjelenése az Usaban: NES betör az amerikai piacra, megjelenésekor 18 játékkal, köztük a kultikus Super Mario Bros., a Duck Hunt és az Excitebike. A név és az embléma hirtelen beleolvad az emberek tudatába, sőt sokáig még a videojátékozás szinonimája is volt a „Nintendozni”/ „Mariozni” szó.

Érdekesség:

A Nintendo japán szó, de jelentése nem teljesen egyértelmű, mivel az egyszerűsített japán írásjeleket, kandzsikat többféleképpen is lehet magyarázni. A Nintendo három jel összetételéből áll. Az egyik értelmezés szerint a „nin" azt jelenti „hagy, ráhagy" a „ten" jelentése „mennyország", a „do" jelentése „cég". Tehát a Nintendo valami olyasmit jelent: „a cég, amire a mennyek hagyatkoznak". Más fordítás szerint a Nintendo azt jelenti „a szerencsét hagyd az égiekre", azaz a saját tetteidben bízz, ne a jószerencsében. De olyan értelmezéssel is találkozhatunk, mely szerint a Nintendo azt jelenti: "a hely, ahol az istenekre hagyatkozunk, és megtesszük, ami tőlünk telik".

No az offot mellőzve, a másik ok a sikeresség kulcsa, a rengeteg új játék stílus, új nagy cím (Zelda, Metroid, Fire Emblem) megjelenése, illetve a japán third party címek exkluzivitása. (Castlevania, Metal Gear, Megaman, Final Fantasy, Dragon Quest, Contra/Probotector hogy pár ismerős nagy nevet említsek)

1986, október: Megjelenik a Sega Master System (japánban Mark III) Amerikában!

Furcsaság a japán cégtől, hogy összesen 2 játékot pakol a polcokra premierkor. Hang-On (későbbiekben in-built, azaz beleépített játékként) és a Safari Hunt. Technikailag hasonló felépítésű volt, mint a nagy konkurencia, a NES- 8 bites processzorok, másodpercenkénti 64 frame kipakolása a képernyőre. Amiben jobb volt az a hang és a színskála. (32 kontra 25).

Érdekesség, ha már a Nintendonál említettük: Sega szó jelentése Az 1940-es években, Hunululuban (Hawaii) alapított cég kezdetben garázsfejlesztéseket, úgynevezett szerviz játékokat fejlesztett az ott megszállóként jelent lévő amerikai katonai csapatoknak szórakoztatásul. 1951-ben a cég már komolyabban belekezdett az elektronikus szórakoztatásba, székhelyét Tokyoba vitte, az elnevezés meg múltjukból ered: SErvice GAmes of Japan…

1988 nyara, Sega Master System II megjelenése: Itt indult el a redesign őrület először. Ok egyszerű. A Nintendo only szerződést kötött a japán Third Party fejlesztőkkel, a Capcommal, a Namcoval, a Konamival, a Squaresofttal, az Enixxel többek között, ezzel több játék több játékos elven, az amerikai piac 83%-át is birtokolta! Amerikában a Sega a gépet a Tonko játékgyárra bízza. Európában nem volt ilyen rossz a helyzet, sőt igen jól fogyott a kicsike (nekem is ez volt NES helyett :)). Itt jelent meg először a II-es számú masina! (Később Brazíliában a Sega Master System III is megjelent anyway)

  1. augusztus, Megjelenik a Genesis (nálunk Megadrive) is amcsiban: Hihetetlen 16 bites látvány, és megannyi ez idáig csak a játéktermekben megismert klasszikus megjelenik a hálószobákban is! (Altered Beast, Space Harrier II, Ghouls „N” Goblins)

Mivel 1990-ben megjelent NESre a Super Mario Bros. 3, a technikai főlény nem igazán mozgatta meg a tömegeket.

  1. augusztus: „Genesis Does” kampány indul!!!

Fókuszban a technikai főlény! Kampány a Nintendo ellen. Genesis does what Nintendon't, avagy a Genesis tudja azt, amit a Nintendo nem. Olyan élményt kapsz a csodálatos 16 bites rendszertől, amit a megkopott, vacak 8 bites érától nem kapsz meg, olvasható a plakátokon.

plakát: Click!

Tévé reklám: Click!

  1. novembere, Super Famicom (Nintendo japánban, avagy Family Computer) A Nintendo 16 bites válasza,- japánban két játékkal jelenik meg (Super Mario World és F-Zero). Akkori mércékhez képest óriási tömeghisztéria! 300 ezer vásárló pár óra alatt kipucolta a boltok polcairól az összes konzolt. Seganal a szívükhöz kaptak… KELL RÖGTÖN VALAMI KILLER CÍM, VAGY GONDOK LESZNEK!

1990, November, Sega Megadrive megjelenik Európában!

Mivel a Sega Master System viszonylag bukás volt Amerikában és Japánban, Európában nagyon le sem volt maradva. Fókusz immáron a Brit piacra irányult! Amerikában sem indított rosszul az új masina, de a háttérben készül valami, ami a korábban emlegetett gyilkos fegyverként emlegettek a belső körökben…

  1. Június: Sonic a kés sündisznó feltűnik a színen!

Ha már Nintendo szárnyalását részben Marionak köszönhette, Sega válasza Sonic volt. A Mariot a Sega a kisebb gyerekek szórakoztatásaként állította be, még Sonic vér laza és cool. Óriási siker!!!

1991, nyár: Megjelenik a Sega első kézikonzolja, a Game Gear amcsiban!

Újabb támadás a Nintendo ellen. Gameboy elleni kampány: Ha színvak vagy, mint egy kutya, vagy IQ-d 12-es szint alatt, akkor tudod melyik konzolt kell megvenned! Azé ez durva:)

plakát: Click!

Tv reklám: Click!

A Nintendo nem vágott vissza üzenetekkel, ennek ellenére a Gameboy csúnyán elverte a Game Geart. (11 millió kontra 120 millió) A fekete-fehér konzol csúnyább grafikával rendelkezett, de a rengeteg szupercím, illetve a kevésbé éhessége akkor is csúcsra jutatta. Game Gear 3 óra alatt megevett 6 ceruzaelemet, Gameboy 4 elemet 1 hétig használta. Jövő technikája elbukik a múlt „kvarcjátékával” szemben? Deja vu én mondom!

1991, Augusztus: Megjelenik a Super Nintendo Amerikában!

3 játékkal jelent meg ezen a piacon. A Super amrio World- FZero mellé a PilotWings is csatlakozott. A Mario akkora siker volt ott, hogy az amerikai embereket megkérdezve, még az amerikai szimbólumnál, Mickey Egérnél is népszerűbb volt! A Sega 2 éves előnyét, kevesebb, mint 1 év alatt ledolgozta a masina.

  1. nyara- Újabb Sega Nintendo ellenes kampány indul: BLAST PROCESSING!

A Super Nintendo minden tekintetben felülmúlta technikailag a Genesist. Szebb színek (64 kontra 256), szebb hang (Sony SPC700 hangchip, by Ken Kutaragi!!), sőt exkluzív játékokban is sokkal jobb volt (Chrono Trigger, Final Fantasy, Dragon Quest stb.). A Sega azonban a processzor sebességében verte az Snest.

Összehasonlítás

SNES

CPU: 16-bit 65816 (3.58MHz)

RAM: 128KB (1Mb), 64KB (0.5Mb)

Video RAM

Graphics: Dedicated graphics processor

Colors: 32768 (256 on screen)

Sprites: 128

Sprite Size: 64x64 pixels

Resolution: 512x448 pixels

Sound: 8-channel 8-bit Sony SPC700 digitized sound

The SNES also had Mode 7 and other modes to allow hardware effects that the Genesis couldn't do. Also the SNES had the Super FX chip which increased the CPU speed to 10.5Mhz and the Super FX2 which increased the CPU speed to 21mhz.

Here is the GENESIS specs.

Processor Speed: 7.67 MHz

Memory: 64K RAM, 64K Video RAM

Resolution: 320 x 224

Colors: 512

Colors on screen: 64

Max sprites: 80

Sprites size: 32x32

Sound: 6-channel Stereo

As you can see from these basic specs the Genesis can't keep up with the SNES and throw in the SNES's hardware effects the Genesis is left in the dust. One more thing. SNES was able to display 3D polygons. The Genesis never accomplished this feat.

Now for the real test... The games. MKII was superior on the SNES and arcade perfect as so was SFII, SFII Turbo, and SFII Turbo Championship Edition. The SNES also had Super Mario world, Super Mario World 2 Yoshi's Island, Metroid II, and a host of other fantastic games. Un like most of you I had both systems and enjoyed them for their unique offerings but I also know that the SNES kicked the Genenis's but.

Szóval vicces, de erre a dologra fókuszált a Sega ellenkampánya!

Videó: Click!

1992, Októbere, Sega CD megjelenése (nálunk Mega CD): Sega első kiegészitő modulja a Megadrivehoz. A catridge helyett CD rom játékok. Jobb hang, több adat. Sega reklám szövege: Hé te! Van már Sega Cd-d? Mire vársz? Arra, hogy a Nintendo készítsen egyet?

A Nintendonál begurulnak, kiadják a parancsot a Sonynak és a Philipshnek: Aki előbb előáll a Super Nintendo Cd kiegészítőjével, azé a szerződés, és a megganyi bevételből osztozás! A Sega bebukik a Mega Cdvel, a Nintendo is inkább visszamondja a rendelést. Sony yen milliók kötegeit ölte a projectbe, a gép készen áll, a neve Play Station… Nintendonak nem kell, Sony bedühödik, a többi mára legenda…

Click!

Reklám: Click!

  1. november, Sega 32x megjelenik! Újabb kiegészítő a Genesishez. Ok egyszerű. A Nintendo nagyban dolgozik nextgen konzolján, és ők be akarnak dobni valamit. Ez 32 bites szisztémát varázsolt az öregecske masinából, és tette mindezt úgy, hogy szimplán a catridge foglalatba dugtad őkelmét. Óriási bukó! 200 ezer darab világszinten!

1994, November. Nintendo először vág vissza a Sega módszerével!

Bukás a Mega CD, bukás a 32x, erre ők benyomják a Donkey KongCountry reklámokat: Első igazi rendered játékra vágysz? Hol találod meg? Nem a Seganal! Nem a 32x adapternél! Nem Cd-Romon! Ez csak Super Nintendon!!!

Íme:

Click!

1995, új király születik! Megjelenik a Sony Playstation:

a 16 bites éra után mind a Nintendo és mind a Sega megjelenik az új masinájukkal. A Nintendo fantasztikus játékokkal jön elő, de a third party exkluzívai, többek között a Final Fantasy és Dragon Quest sorozat elköltözik a Sony masinájára. A Sega A Saturnnal ebben a csatában hamar elvérzik. A Sony diadalmaskodik. A Koronát átveszi, a Sega sereghajtó!

1999, Sega Dreamcast megjelenése. Sega mindenkit megelőzött a megjelenéssel. Ő hozta ki az első nextgen konzolt a négy (a Microsoft új belépő ugye) gyártó közül. Első 128 bites élmény, első nextgen látvány, első világszinten elterjedt internetes online játékok (a Super Nintendo Satelites témája csak japánban volt ugye) csak itt voltak elérhetőek. Amíg a Playstation 2, Gamecube és Xbox meg nem jelent, addig elég jól fogyott. Aztán már a piac túl nagy volt, túl erős volt a konkurencia, meg úgy alapjában vége túl nagy költségvetésű játékokba öltek pénzt, amik nem durrantak akkorát eladások szempontjából. Shenmue 70 (!!) millió dollárba került, és sajnos messze nem hozta vissza az árát, bármilyen jó is volt az. Majdnem csőd!

Vicces, de rengeteg Playstation ellenes kampány volt. Pld. Reklám: A PS1 a legjobb konzol 09/09/09-ig…avagy a Dreamcast megjelenéséig…

2001- Eddig személyi számítógépeken (C64, PC pld,) volt szoftvergyártó a saját platformjain kívül,- Innentől konzolokon, azaz a konkurenciákon is! Sonic megjelenik Gameboyra, Virtua Fighter 4 Playstation 2-re, Panzer Dragon Orta Xboxra!

2006- A generációt Sony viszi. A szimplán csak konzolokkal foglalkozó másik cég, a Nintendo is bajban. Utolsóként zárják ezt az érát, sőt a kézikonzol biznisz is bajba kerülhet, bejelentik a Sony PSP-t! Nintendonál új üzleti terv születik… a többi újból történelem!

So, Who Won?

Lássuk a számokat!

The 8-Bit Generation

NES: 61.91 million

Sega Master System: 13 million

The 16-Bit Generation

SNES: 49.1 million

Sega Genesis (Mega Drive): 29 million

NEC TurboGrafx-16: 10 million

SNK Neo Geo: 2 million

The Fifth Generation

Sony PlayStation: 102.49 million

Nintendo 64: 32.93 million

Sega Saturn: 9.5 million

The Sixth Generation

Sony PlayStation 2: 136 million

Microsoft Xbox: 24 million

Nintendo GameCube: 21.74 million

Sega Dreamcast: 10.6 million

The Seventh Generation (until february 2010)

Nintendo Wii: 67.45 million

Microsoft Xbox 360: 38.70 million

Sony Playstation 3: 33.50 million

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==