Kiccsidzson2010.08.08. 15:10

Zsírzógombblog

Egy hete már (ill. egész pontosan már egy hete és egy éve), hogy túl vagyok Mark Helprin: Téli mese című regényén, s azóta nem tudom, hogyan fogalmazzam meg vele kapcsolatos gondolataimat. Mert nem állnak össze bennem egységes egésszé, hanem kavarognak mint a förgeteg, hol előtörnek hol visszahúzódnak, mint a nagy fehér felhőfal. És vajon teszik mindezt azért, hogy valamiféle átjárót hozzanak létre a visszavágyott letűnt korok, s a jelen által tükörsímává, és ezzel együtt kissé sivárrá is csiszolt valóság között? A választ én nem tudhatom, a gondolataim annál inkább. Ezért meg is osztom őket véletek:

Akkor most mi is ez a Téli mese? Hogy stílszerűek legyünk, nem más, mint zsírzógomb az élethez.

[magyarázat: zsírzógomb: pl egynémely gépnél, hol a rézperselyben vastengely forog, nem árt, ha van oda befúrva egy zsírzógomb, amivel úgy lehet kenni a két különböző keménységű anyag közti teret, hogy a gépet nem szedjük darabjaira (magyarázat2: azért nem vasperselyben forog a vastengely, mert ha két különböző keménységű anyagot használnak, akkor nem áll fenn az a veszély, hogy összerágódnak. Mert a gyengébbik - akár az életben az oxigénfogyasztók között - mindig enged). ]

A Téli mese azon szándékkal íródott, hogy segítsen rátalálni a helyes útra, és ha már rátaláltál, segítse gördülékennyé tenni azt.

Arra tanít, hogy ne példaképeket keress a világban, ne nem létező idolokat imádj, hanem te magad légy a példakép önmagad számára.

Okít, hogy valóban létező angyal szárnyaidat széttárd, s a magasba emelkedj vele. Hogy elmosd a határokat múl és jelen között.

Hogy ne gyűlölj, sokkal inkább szeress. Mert (állítólag majd ha vének leszünk mi is így vélekszünk) a csettintésre elmúló rövid életed végén, a halálos ágyadon rájössz, hogy csak azt viszed magaddal, amit szerettél, s bánni fogsz minden percet, mit dühvel és gyűlölettel töltöttél.

Viszont van egy nagy hibája a regénynek: hiába a 770 oldal, egyszer ennek is vége lesz. Te pedig, aki ennyi lapon át megkedvelted a nagy fehér lovat, a betörőt, a felhőfalat és a gépeket, a dunsztkötésétől csodát váró öregasszonyt, s többi (még a negatív(!) szereplőket is, ott állsz majd a nagy ürességben, a semmiben lebegsz, s bár a lelkedben ott a diadal, hogy bevégezted a művet, mégis hiányérzeted lesz. Mert akkor a hősök már a te hőseiddé váltak, kiknek történetét életed végéig olvasnád - és persze olvasod is, a fejedben továbbszőtt történetben.

Jah, hogy most kezdek ellent mondani önmagamnak? Hogy túldícsérem a művet, s ezáltal egy idolt teremtek? Nem kérem. Mert Herplin kicsit olyan, mint én: a legnagyobb komolyságot is agyon tudja csapni egy finom iróniával, vagy egy fergeteges poénnal, ezzel is jelezve: nem szándékozik ő "világuralmi" babérokra törni, nem ez motíválja őt. Csak ki kellet jönnie annak, ami kikívánkozott.


Olvasd el a Téli mesét, és a végén majd sírj egy cseppet. S ha ebben az ittasult pillanatban a kutyád épp irritálóan ugatja a holdat - megzavarva ezzel a még úton lévő könnycseppjeid harmónikus továbbhaladását -, és te ekkor nem a "Kussolj már te rohadt dög!" opciót választod, hanem az élet zajait zongoraszóvá változtatva visszatekintesz eddigi léted szépségeibe, majd optimizmussal telve a jövőbe, máris megértettél valamit abból, mit az imént átnyálazott oldalak próbáltak néked tanítani.

S bár Helprin műve néha csapongó és kusza (és befejezetlen, éppen ezért továbbgondolandó), de végül minden egyes eleme - mint a készülő hordó dongái - egységes egésszé áll össze. Mint irományom végére az én gondolataim. Vagy nem.

"...És a tó fenekén ott a város. A magasból, ahonnan

nézzük, kicsiny és távoli, mégis mozgalmas, mert noha

bogárnál nem látszik nagyobbnak, él. Zuhanunk immár, és

észrevétlen-gyors alámerülésünk egy más idő csöndjében

tenyésző élet kapujához röpít. Méretlen csöndben lebegünk

alá, köröttünk fölenged a fagy, s téli színek gazdag tablója

tárul elénk. Tiszta erős színek, hívogatóan intenek..."

Csavard be a zsírzógombod.

(ha valaki olvasta, és nem tetszett neki, két megoldás van: vagy nem olvasta végig, és akkor az ilyen ne ugráljon. Vagy olvasta majd 800 oldalon keresztül egészen a végéig, de akkor ezt csak azért tehette, mert valamennyire tetszett neki)

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

1 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2 napja
18

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

7 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

8 napja
5

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

9 napja
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9