carville2010.09.01. 13:13

C&C4 Win7 Edition teszt

Ennek a cikknek már féléve meg kellett volna jelennie. A tesztalanyt premier napon megvettem volna, napi 12 órában élveztem volna a játék minden egyes porcikáját, majd olyan minőségben és sebességben megírtam volna a pozitív kritikámat, hogy a Gamer365 stábja beemeli a Top Storyba, ahogy annak idején a Red Alert 3 cikkemmel is tették, amiért egyébként azóta is hálás vagyok. Végül több millió rajongótársammal együtt átéltem volna a tibérium mítosz 10 éve várt epikus végkifejletét, aztán kiemelt helyen elraktam volna a polcomra, hogy aztán időnként elővéve újra és újra átélhessem ezt a katartikus élményt amit a játék nyújt. Mindennek meg kellett volna történnie. De nem így történt. Sajnos minden teljesen másként alakult. Ősbemutató arról, hogy az Electronic Arts hogyan is képzelte el a múltszázad meghatározó játéksorozatának méltó (?) búcsúját (?) a sorozattól, és annak végletekig kitartó rajongóitól.

Miután végig untuk 10 gigabájt vincseszterre másolását (hol vannak a TS/RA2 hangulatalapozó telepítői?), és megtörtént a kötelező internetes aktiválás, a szerencsések rögtön megtapasztalhatják a Tiberian Twilight igazi arcát. Mert a híresztelésekkel ellentétben, a TT egy Windows 7 exkluzív játék, és ugyan működik XP alatt is, ám akkor csak az élmény töredékével fogunk találkozni.

A C&C: TT, az előzetes hírekkel megegyezően teljesen új játékélményt kínál. A hagyományos nyersanyaggyűjtögetős-építgetős-letámadós stratégiai játék helyett egy merész és új stílusban gondolkodtak Los Angelesben, mégpedig a PC játék elindítás szimulátorban. Bizony, felejtsétek el a tibériumot és a bázis építgetést: Célunk ezúttal az, hogy megpróbáljunk elindítani egy játékot. Persze kizárólag akkor, ha Windows 7-t használsz, anélkül a játék egyetlen élvezhető momentumát kihagyva, rögtön elindul a bónuszjáték, de ne szaladjunk ennyire előre.

A játék nehézsége a használható segítségek használhatatlanságából ered, ami egyébként nagyszerű szavatosság fokozó, hisz anélkül hajlamosak lennénk túl gyorsan végigvinni a játékot.

A játéktól a kiadós identitás zavar sem áll távol

Ekkor fogunk szembesülni a játék, állandó internetkapcsolatot igénylő DRM védelmével is, ugyanis a játékhoz adott nyomtatott kézikönyben nem fogunk találni a végigjátszást segítő írásokat, ezért a teljes játékélményhez szükségünk lesz az információs szupersztráda, és a mindenható Google segítségére. De hogy ne legyen túl egyszerű dolgunk, a szembetűnő találatok között csupa hasztalan és/vagy körülményes megoldásokat fogunk találni, olyasmiről mint a driverek frissítése, vagy az 1920x1080-as Windowsos képernyő felbontás orgiánkat csapoljuk le 800x600-ra, és úgy indítsuk el a programot (amilyen állapotban még a launcher se fér bele a képernyőbe), meg hasonló böszmeségek.

Azonban ezekkel együtt is, józan paraszti ésszel nem tarthat tovább a végigjátszás egy kellemes délelőttnél, ráadásul most nagyon gonosz leszek azokkal szemben akiket érdekelne ez a kivételes játékélmény amit a Tiberian Twilight nyújtani tud, mert spoileres végigjátszás következik: Windows XP kompatibilitásban futtasd a programot, és akkor végigvitted, jön az unalmas bónuszjáték. Erre persze azért se gondol az ember rögtön, mert ugyan ki gondolta volna, hogy egy 2010-ben megjelent játékot sem megjelenésre, sem az azóta érkező patchekben képtelenek felkészíteni egy 2009-ben bolti kiadást is megélt teljes értékű, pénzért árult operációs rendszerre. De hát pont ettől lesz olyan nagyszerű ez a (logikai? kaland?) játék, hiszen a kör ezzel bezárul, mire erre gondolunk, már végigzongoráztuk az összes lehetőséget, ami egy PC játék elindítás szimulátorban felmerülhet.

A játék hatalmas negatívumának viszont (a viszonylag rövid szavatosság mellett), leginkább a végjátékért kapott jutalmazását tartom. Ugyanis, ellentétben azzal amit a játék címe minden jelenünkben élő fiataljának egyértelműensugallja, csupán egy teljesen kihagyható, önálló játékként forgalmazhatatlan össze-visszaságot kapunk ajándékba. Már pedig amikor izgulva és lányosan sikítozva kifizettem egy akciós DVD film árát ezért a műért, pusztán már a címből kiindulva minimum egy kéjesen mosolygó, izmos félpucér vegetariánus vámpír hordát vártam, de akár egy metroszexuális vérfarkassal is megelégedtem volna. És hogy ezek hiányában is képesek voltak ezt a címet adni, nem több mint a mai hype és trend pofátlan meglovaglása, valamint a vásárlók igen csúnya megtévesztése. :((( [szarkazmus kikapcsol]

Ez a bónusz azonban, amit végül kaptunk, kevés. De ha már úgy is tönkre tettem a játék egyetlen élvezhető aspektusát a rögtönzött végigjátszással, a bónusz játékot is befogom mutatni a holnapi nap folyamán, és akkor egész Magyarországnak fogok szívességet tenni azzal, hogy ebben a válságos időkben nem kell még azt a kevés pénzt se kiadnia erre a produktumra, puszta kíváncsiságtól vezérelve. Már ha a masszív alkoholizmust és sikertelen öngyilkossági kísérleteket kiváltó sokkhatást addigra kiheverem. Mert sokkal jobban jártam volna, ha itt hagyom abba.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

4 napja
4

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

6 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

6 napja
39

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7