Kiccsidzson2010.09.07. 21:59

Avatar - filmelemző blog

(Hagyjuk most a művészfilmeket és az elvont dolgokat, mint pl a Duna tv által (jó)pár hete vetített Vakmurájt (Zatoichi), és beszéljünk csak a nagyközönségnek szóló ámerikaki alkotásokról. Elvégre lélekben mind amerikaiak vagyunk, akárhogy tagadjuk.) ---- Az első igazi filmélményem a Jedi visszatér volt. Nagyon pici voltam még, lehettem vagy 8-9 éves. Nem is igazi moziban láttam, csak egy kis kultúrház vetítőtermében, ami persze nem vetítőterem volt, csak hetente kétszer azzá avanzsált. Úgyhogy ez nem igazi moziélmény volt, de mégis ott kezdődött minden. Ha "nagygépes" moziélményről kellene beszámolnom, akkor az a Robotzsaru c. film lenne. Az első részről van szó természetesen, hisz mikor láttam (talán '88-ban?) még nem is volt több rész belőle (és bár ne is lett volna több). Lépegető robot meg minden, én meg este nem tudtam aludni, úgy megrázott a dolog, féltem is, mikor lépeget be hozzám, emeli fel a takarómat mi alatt rejtőzöm, és szól rám: "FEGYVERT ELDOBNI!" Aztán jött a Terminator 2 mozi, a film, mit nem tudtam elégszer megnézni, annyira odavoltam érte. Mozi előtt olvastam el könyvben, persze ponyva, de kit érdekel, és mozi alatt okítottam társnőmet, kivel együtt néztem ama Cameron alkotást, hogy most ez és ez fog történni, és ne félj, mert ugyan Svarci elolvad a film végén, de addig jó lesz, nem gyilkol le senki emberfiát, mint gonosz elődje tette azt az első epizódban. Majd hosszú csend. Nem jött sokáig olyan közönségfilm, ami meg tudott volna ragadni. És féltem, hogy már nem is jön többé semmi. 14 évesen kiégtem. Pedig igazából csak töltődnöm kellett. Mert ketten is jöttek. Az egyik a Mátrix volt, majd jött A gyűrűk ura első része (és szigorúan csak az első). Meg is lepődtem nagy hirtelen, hogy ennyien vagytok jó filmek, még a végén tömegnyomor lesz 100%-os közönségfilmekből. De nem lett. Bár A sötét lovag majdnem elérte a 100%-ot nálam, de

Az Avcsi egy baró film. Nem szeretem a hosszú filmeket, mert mindig van bennük egy pont, mikor leül a mozi. De érdekes módon ebben a filmben nem volt ilyen pont. És mintha az ülőhelyem is kényelmesebb lett volna, mert csak 2 óra múlva kezdte el törni a s*ggemet, ami egy elég jó idő, mert ez más filmnél már 1 óra után be szokott következni. Bizonyára az Avatar tiszteletére kihordatták a moziból a kemény ülőalkalmatosságokat, és a helyükre légbetétes foteleket csavaroztak. Igen, azt hiszem ez lesz a magyarázat.

Elemezzük kicsit a filmet. Miről szól az Avatar, mit akar mondani ennek a sok hülyének, akik "ember" néven futnak itt a földön, és néha betérnek filmszínházakba, hogy azokra a kis időkre jóvá váljanak? (egyébként navik csinálták a filmet, és a rendező Cameron is egy navi törzs leszármazottja, de erre úgyis rájön mindenki, aki megtekinti eme felemelő és szívhez szóló alkotást)

A film üzenete egyszerű: "Bszódj meg ott ahol vagy, te hülye kcsög!" És bár ez egy elég nyers és faragatlan üzenet, de hát ez van, ez a film mondanivalója: b*szódj meg ha ember vagy, és nem navi.

Mert az ember , hogy azt az életszínvonalát fenntartsa, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy továbbra is boldogtalan maradjon, boldogtalanná tesz más népeket/fajokat is, hogy ha neki rossz, hát másnak se legyen jó. Mesterségesen gerjeszt magának igényeket, de soha nem elégíti ki azokat teljesen, mert azon igények nem is elégülhetnek ki soha, hisz kielégülésükkor egyből más igények lépnek a helyükre. Örök éhségre van kárhoztatva minden ember. De ezt a sz*rt nem rágom tovább, hisz már megrágtam párszor.

Szeretnék én is navi lenni, mint Cameron. Nem azért, hogy sikeres filmrendező legyek, mint ő (egyébként a Titanic főhőse is egy kék navi lett volna, Cameron is így akarta, csak Caprio valahogy kibulizta magának a főszerepet), hanem azért, mert úgy akarok élni, mint ők. Sárkányháton szeretnék repülni a fellegek felett, hatlábú lovakat hajtani, enni a kék gyümölcsöket, beszélni a szent fákkal, és birizgálni az összecsukódó furcsa éjjeli virágokat. Magas, kék macákra hajtanék, kiket megnyúlni engedett a gyönge garvitáció, így kölcsönözve testüknek kecsességet és bájt.

A navi törzs tagja szeretnék lenni, hol az öregek nem kitaszítottak, és a gyermekek nem számítanak nyűgnek. Hol állandóan van tennivalód és elfoglaltságod, mégis a nap minden percében szabad vagy. Hisz nincsenek is perceid, mik más világokban rabságod vagy szabadságod hátralévő óráit számlálják.

Igen, azt hiszem navivá kell válnom, hogy sárkányháton szélsebesen szálló testem 'kékítőt oldjon az ég vízében'.


(De jó volt látni azért, hogy nincs lehetetlen csak tehetlen, mert ha az ember igazán akarja, bármekkora fát ki tud vágni. Hú, mekkora fa volt a filmben.. álmom egy akkora fának a törzse .. mennyi sok széket lehetne belőle gyártani, tyűű.. talán még egy milliót is!)

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

4 napja
4

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

6 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
40

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7