Rewmac2010.09.29. 18:50

Hydrophobia

Félj a víztől kislány...Jön az áradás...

Biztos nem vagyok egyedül azzal az érzésemmel, hogy amikor meglátok valami újat akkor az teljesen egyedinek tűnik, de amikor kicsit jobban beleásom magam észreveszem, hogy hoppá én ezt már láttam valahol. A Hydrophobia is hasonló elemekkel dolgozik. Ad egy kvázi poszt apokaliptikus világképet amiben az emberek az áradás elől hajókra menekültek. Nem ilyen Titanic tutajokra, hanem szép városméretű kiadásokra. Nos az egyik ilyenen van Kate névvel rendelkező főhősnőnk is aki egy átmenet a vagány séróm van és kemény vagyok mint Lara Croft és minden szartól félek és sikoltozok csitri között. Nehéz eldönteni, hogy milyen is a személyisége hol ez hol az. Persze ha már kedvenc kerek hátsóval megáldott sírrablónkat említettem akkor már újabb párhuzamot húzok. A mászás. Szinte ugyanaz a platform részek felépítése. Megjegyzem jó lett, csak néha beköszön Lara. Adott emellett még egy idióta nevű angol akcentussal poénkodó, de Kate mellett kiálló segítőtárs aki persze rádión segít nekünk mert anno túl sok hamburgert nyomott be. Ez a pasi engem Alan Wake pajtására emlékeztet, csak az legalább vicces volt. Itt a pasas tényleg olyan mintha nem tartozna oda.

Térjünk is át magára a játékra. Az ötlet mesés, bár kissé klisé szerű. Kate a hajón magányos tengődő profi szerelő ami itt hackert jelent akin élete első pisztolyával mindenkit meg tud ölni. De a lényeg, hogy csábító a történet. Még anno 2007-ben amikor megindultak a munkálatok még a nagy lemezes címként indult meg, aztán elkezdett fogyni a budget meg az érdeklődés az anyag iránt, így letölthető címként vonul be a játéktörténelembe. No nehogy azt higgyük ennyivel megússzuk, a Hydrophobia 3 epizódos lesz. Szóval most, hogy elkanyarodtunk más irányba térjünk is vissza a tényleges produktumhoz. Természetes ezen a hajón történik egy kis gigszer, amelyet terroristák képében kapunk akik mindenféle modern kütyüvel vannak felszerelve. Talpig fegyverben nekiállnak elfoglalni a hajót és kiírtani mindenkit aki nekik nem tetszik. Kate először menekülni akar, de aztán rájön, hogy az egyetlen esélye a túlélésre ha felveszi a mihaszna csúnyaképű gazfickókkal a harcot. Nem sokkal miután ez megtörténik elkezdi kapni a különféle szuperképességeket. Olyanokat, hogy jó magam meg is lepődtem mennyire ötletesek. Nem lövöm le a poént maradjunk annyiban, hogy illenek a képbe.

A körülötte lévő világ elemeit használva igazi kis harci gépezetté válik az elején kemény csajt játszó félénk kislány és olyan seggberúgásokat produkál, hogy élmény nézni. A tereptárgyak bevonása a harcba remek ötlet volt. Érdemes körülnézni, ha kemény küzelembe kerülünk, hogy milyen kis csapdát tudunk állítani az ellenfélnek. Elektromos kábelek szétlövése mikor a vízben vannak, szoba elárasztása majd kábító pisztollyal elaltatás útján fulladásos halál okozása illetve külön kedvencem a hullámok sodrásával előre engedni egy hordót majd amikor a fedezék mögött álló ellen közelébe ér akkor adni a testinek. A harc balanszolt és rendhagyó. Nem rohangálhatunk össze visssza mint egy egyszemélyes hadsereg. Érdemes kihasználni a lehetőségeket ugyan, de jobban járunk ha az adott területeket először felderítjük. Erre tökéletes kis hacker eszközünk a Mavi. Kamerákat törhetünk fel és ezúton például eláraszhatunk olyan szobákat ahol amúgy kemény tűzharcba kerülnénk. Hatalmas pozitívum, hogy nem egy megoldás van egy helyzetre. Ehhez társul a hajó felfedzése és hangulat. A játék akármennyire is merít több másikból a hangulata egyedi és megkérdőjelezhetetlen.

A grafika nálam erősen dilemma tárgya. Nem tudom eldönteni, hogy szép vagy sem. A renderelés és a textúrák nekem nem tetszenek, de ugyanakkor ott van, hogy mégis csak egy árkád anyag. Ezután meg előugrik, hogy letölthető címnél is láttunk már szebbet. Tehát olyan közepesnek mondanám. A víz alatt jelenetek viszont nagyon jók lettek. A tárgyak és az élőlények fizikája már-már kiváló, főleg egy árkád játéknál. Ez igaz karakterek főleg Kate mozgás animációjára is. Noha nagy játékban lehet megbukna, egy ilyen kis 1 gigás terméket más szemmel nézünk és kifejezetten jó. Maga a fősztori rövidként tűnhet 4-5 óra legjobb esetben, viszont a játék tele van tartalommal. Érdekes gyűjtögetnivalókkal melyek újabb információkkal gazdagítják tudástárunkat vagy ott vannak a másodlagos célok a küldetések alatt. A pályák egybefolynak, egyikről szépen átvisz minket a játék a másikra anélkül, hogy észrevennénk és ez hatalmas pozitívum. Nem nagyon találkoztam olyannal, hogy egyik pillanatban itt a másikban ott. Kate ám nem csak a mászás, ugrándozás és a harci eszközök gyönyört nyújtó lehetőségeivel van felszerelve. Van nála egy instant dekódolok mindent ha odafigyelek eszköz is, ami alig kétszer akkora mint egy psp. Ennek segítségével hackelhetünk dolgokat, jöhetünk rá titkos kódokra és fedezhetünk fel különböző rejtett jeleket. A hackelés külön kihívás (az első 5 percben). A két analóg karral kell a sávszélességre hangolni saját eszközünket a siker érdekében. Apróság, de jó.

Tehát vannak itt képességek, platform, kissé egyszerű megoldandó feladatok, fedezékrendszerből lövöldözés, többféle töltény a fegyverekhez és persze ugra-bugra.Az irányítás picit zavaró lehet, de meg lehet szokni, bár érdekes, hogy egy TPS nézetben valaki az Y-ra teszi az ugrás és a mászást, de hát mit lehet tenni ez van.

Összességében nem egy rossz játék ez, de jól tették, hogy letölthető formátumban adták ki, mert így sikert könyvelhet el. Nálam megkapja az igen erős 7 pontját.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7