carville2010.10.30. 01:03

Pinball FX 2 bemutató

What's common in pinball and sado-mazo? The fun ends when you lose your balls. *{1}

A magyar fejlesztésű Pinball FX annak idején hatalmas űrt töltött be az Xbox 360 kínálatában, hiszen a Tetrishez vagy Monopolyhoz hasonlóan nem létezhet játékra alkalmas eszköz flipper program nélkül. Igen kellemesen teljesített az egyik legkritikusabb ponton, a fizikában, a játék idejét pedig felépítésén kívül a további DLC asztalok is megnövelték, ezek után viszont feltehetjük magunkban a kérdést, mégis mi olyat tud nyújtani a számozott folytatás, amivel új vásárlókat szerezhet, és a régieket is átcsábítja? Nagyon is sokat.

Amiért megéri a régieknek is átváltani, az az hogy semmit sem veszíthetnek. Game Roomhoz hasonlóan, maga a játék kerete, bármiféle asztal nélkül letöltve, teljesen ingyenes. Egyedülálló módon pedig lehetőségünk van az első rész összes (mind az alap, mind a megvásárolt DLC) asztalát átimportálnunk, hogy a látványban feljavított és játékmenetileg finomhangolt környezetben élvezhessük őket, továbbra is teljesen ingyen. A színek immáron kevésbé élénkek, inkább realisztikusabbak, az elemek kidolgozottabbak, a golyó mozgását pedig egy effekttel tették csinosabbá. Az új vásárlóknak sem kell azonban csüggedniük, mivel az új asztalokkal együtt lehetőségük van a régiek megvételére is, emiatt pedig már most rengeteg (összesen 13) asztal közül válogathatják ki kedvenceiket.

A kollekció kibővítésében kapcsolatban két további hiányosságot sikerült végre megoldaniuk a fejlesztőknek. Számomra nem csak az asztal témája, de annak felépítése is égetően fontos mielőtt egy fillért is ráköltenék, korábban viszont nem volt lehetőség próbajátékot játszani. Az alap asztalok közül 1-et próbálhattunk ki Trial keretében, a DLC-ket pedig sehogy, ezenkívül DLC Achievementek is visszafogottan vagy egyáltalán nem jártak. Ezek a problémáink viszont végre megoldódtak, hiszen a trial asztalok letöltése után határozatlan ideig tesztelhetjük azokat (még ha egyszer „most vedd meg!” felirattal meg is szakítja, és a pontokat utána nem számolja), illetve megvásárlásuk után mindegyikért stabilan 3 achi között elosztott 50 GS-t szerezhetünk.

A flipper nem épp a merész újítások műfaja, és ha csak ennyi változott volna, már azért megérné a játék letöltése. A Zen studios szerencsére még se elégedett meg ennyivel, így a fizikán is további finomhangolásokat végeztek, az asztalokat pedig mi magunk is finomhangolhatjuk: Ha az istennek se sikerül pontosan oda lőnünk ahova szeretnénk, bizonyos elemek arrébb csúsztatásával megszerezhetjük azt az apró pluszt, amire szükségünk van. Többjátékos módban pedig ezentúl nem vagyunk Live-ra kényszerítve, hanem a hot seat támogatás mellett lehetőségünk van osztott képernyőn is játszani, ahogy a régi szép időkben is tettük.

Kicsit gondolkodóba ejtett hogy az új asztalokat is bemutassam, miután nem képezik szerves részét a játéknak. Ezekben viszont olyan újdonságokat tudunk felfedezni amelyeket a régiek esetében nem találkozhatunk, így végül amellett döntöttem, hogy helyet szorítok neki. Még a 10 éves Slamtilt Ressurection esetében találkoztam olyan megoldással amikor a tényleges asztalt elhagyva játszhattunk különféle minijátékokat a pontjelző kis ablakban, további pontokért cserébe, és azóta se találtam a tényleges táblától elvonatkoztató feladatokat egy flipperjáték esetében. Idáig. De maga az asztalok is még több részletet tartalmaznak a korábbi asztalokhoz képest, valamint éltek a virtuális kiadás előnyeivel, és valóságban megoldhatatlan animációkkal is feldobták őket, Róma vízzuhatagjai például gyönyörűre sikerültek, anélkül hogy elhagyták volna a flipperasztali jellegét neki. Nehézségükben nem tekinthetőek különbnek a régieknél, továbbra is szépen eljátszogathatunk értelmetlen püfölésekkel is, az igazán nagy számokhoz viszont továbbra is létfontosságú a karok tizedmásodperces pontosságú használata, ami akár azt is eldöntheti hogy a golyónk menthetetlenül az enyészetbe zuhan, vagy épp ezzel sikerül megmentenünk a lehetetlennek tűnő helyzetet.

Mindez szép és jó, szinte már túlontúl tökéletes is? Pontosan. Ezért sem értem miért kellett néhány buta döntéssel árnyalniuk a képet. Amikor megtudtam hogy az FX2 ingyenes lesz, azt vártam hogy az összes új asztal egyenként lesz megvásárolható, ahogy a DLC-k esetében is történt. Ennek ellenére az FX2-vel érkező 4 új asztalt mégis egybe csomagolták 800 MS pontos áron, ami nem lenne probléma ha mindegyik tetszene, ehelyett… Nos, Rome számomra az egyetlen amire azt mondom, hogy must have kategória, mivel mind az ókori római témaválasztást mind az asztal szerkezetét zseniálisnak találtam. Emellett van még a tengeri felfedés témájú Secrets of the Deep illetve középkori arab világot idéző Pasha, amelyekre azt mondom hogy valószínűleg egyébként is megvettem volna. Az őrült tudósos, szörnyecske nevelős Biolabet azonban teljesen ellenszenvesnek találom, és mérges vagyok amiért árukapcsolásban megvetették velem, amikor külön vásárolva az asztalokat, az így spórolt 200 pontomból sokkal szívesebben vásásroltam volna meg az Arthur király témájú Excaliburt.

Az Achievementeket szívesen gyűjtögetők, vagy szimplán whore-ok számára pedig az árnyalhatja a képet, hogy érthetetlen módon, mindenféle figyelmeztetés nélkül szedték le a Marketplace-ről az előző részt, a hozzájuk letölthető asztalokat, illetve licensz problémák miatt a Street Fighter 2 asztal FX2-es változatának sorsa is kérdéses jelenleg (Update: Ismét felkerült. Reméljük így is marad). Így aki azt várta hogy a most megvásárolt régi asztalaival szerezhet Achievementeket mindkét változatból, az immáron örökre hoppon maradt. Mégis kinek ártott az, ha ugyanazért a pénzért az új vásárlók is megszerezhetik a korábbi epizód Achievementjeit? Vagy ha figyelmeztetnek erről előre?

Sajnálatosan veszem tudomásul, hogy ilyen elkerülhető baklövések miatt nem tudok tökéletesen örülni a második rész megjelenésének, még se szabad hogy ezek bárkit is eltántorítsanak. Az újdonságok révén ez a játék számíthat az új etalonnak a virtuális flipperjátékok között, amely mikrotranzakciós fizetésével folytonosan frissíteni fogja kínálatát hogy mindig találjunk egy jó okot elő venni, és azt is megengedi hogy annyi tartalomért fizess, amennyit te ténylegesen birtokolni akarsz. Nos, leszámítva a szerencsétlen kivételeket…

8/10

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

4 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

5 napja
3

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

7 napja
4

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.