Kiccsidzson2010.11.28. 14:15

Gran Turismo 5 teszt

Közeledik a Karácsony és ennek globalizált velejárója: megjelennek az egymással versengő szórólapok, melyek táncba hívnak minket, a következő varázsszavakkal: "Leárazás!" "50%-os kedvezménnyel MINDEN!" "Árvihar, mi mindet elsöpör! Csökkentettük az árakat!" "Ársokk! Szívinfarktust előidéző, hiperalacsony árak!" "Árzabáló akcióba lép! Minden, szinte ingyen!" "Árfűrész újra lecsap! Halál az árakra! Olcsón mindent!" "Árholokauszt! Mi gázkamrába küldtük a magas árakat!" A hatás nem marad el, az emberek elkezdenek vásárolni. Szép is ez. Csak az a nem szép, hogy az emberek rosszkedvűen, őrült módjára, sokszor egymáson átgázolva, a másikat halálra taposva teszik ezt. ----

Az üzletek előtt krisnások próbálják a helyes útra visszatéríteni a megtévedt és megbokrosodott fogyasztókat: "Emberek! Térjetek észhez! Minek ez az eszeveszett fogyasztás? Az ünnep nem erről szól! Az élet nem erről szól! Nem a fogyasztás a lényeg! Csak porhüvely vagyunk eme világon! A túlvilági lét a fontos! Az örökkévaló boldogság, odaát!"

  • Akkor d*gölj meg, krisnás!

  • Hogyan.. drága testvérem..?

  • Azt mondtam, d*gölj meg!

  • ... te d*gölj meg..

  • NEM, TE D*GÖLJ MEG!

  • NEM, TE DÖGÖLJ MEG!!

De hagyjuk most magára a krisnást és a térítettjét, had beszélgessenek. Inkább menjünk be a bevásárlóközpontba, s nézzünk körül odabenn.

Elhaladunk a zsúfolásig töltött polcok mellett, miknek esélyük sincsen a kiürülésre, esélyük sincsen arra, hogy egy kis időre tehermentessé váljanak. Mert abban a pillanatban ott terem egy árufeltöltő, ki gondoskodik róla, hogy újonnan feltöltse őket. Modern és hallgatag Atlaszok ők, egy egész fogyasztói világ nyugszik vállaikon.

Elhaladunk az újdonságok polcai mellett, a kirakott, celofántól csillogó dévédédobozok előtt, rajtuk a "Huszonöt" felirat. Valószínűleg a méltán híres "24" című sorozatok folytatása.

Odébb a konyhai eszközök sorában két különc fiatal beszélget a lábasok előtt. Látszik rajtuk, hogy a fogyasztói társadalom ellenségei. Valószínűleg a hipermarketbe is csak azért tértek be, hogy bomlasszák a rendszert:

  • Látod ezeket a fazekakat, bzmeg? Már a fazekakra is átragadt ez a dolog. Megáll az eszem. Pont olyan, mint a világunk. Már nem számítanak a belső értékek. Nézd meg ezt a lábast, tessék: Kivül csiricsáré máz, belül üresség. Már a lábasok is, bzmeg! Az eszem megáll. A k*rva anyját a sok hülyének, aki csak a külsőségekre gerjed.

A bevásrárlóközpont közepén hatalmas, piramis alakú polcrendszer, tele áruval, fölötte a "SEMMIRE SEM HASZNÁLHATÓ FÖLÖSLEGES SZ*ROK" felirat díszeleg. Rengetegen állják körbe, mintha egy örök színpad lenne, rajta a sohasem csökkenő népszerűségű sztárral. De nincsen sztár, csak gyárak által előállított tárgyak vannak, amikből mindenki részesedni szeretne.

És a tömeg egyre nő. Lassan elviselhetetlenné válik. Vásárló zaklat eladót fölösleges kérdéseivel, takarítószemélyzet lapít ki vásárlót elektromos felmosóautójával. Mindenkinek elege van mindenkiből.

A helyzetet feloldandó riadólánc megy körbe a cég alkalmazottai között. Még 30 másodperc, mindenki készüljön fel.

Még 5 másodperc, mindenki kapasztodjon meg valamiben.

Öt másodperc múlva lezárják a bejáratot. De a vásárlóknak felocsúdni sincs idejük, mert ugyanebben a pillanatban az áruház padlói a bevásárlórérben megnyílnak, mint megannyi csapóajtó. Csak a polcok, a zsúfolásig megrakott polcok, eme világ pillérei, csak ők maradnak állva. A vásárlók kivétel nélkül mind aláhullanak, sikolyaikat csak valami furcsa, odalenn a mélyben mozgó különös alkatrészek zaja nyomja el kissé.


Másnap új szórólapok szóródnak szét. Címlapom hirdetik az aznapi slágerterméket: "Minőségi párizsi! Féláron!"


Na, meg megvettem ezt a Gran Turismo 5-öt is..

És, milyen?

Hát, hallod, nem egy nagy szám. Kinyitom a tokot, odatartom neki, de semmi. Pedig ennyi fejlesztési idő meg ennyi csúszás után azt hiszem, annyi minimálisan elvárható, hogy legalább lesz*pjon a program. De semmi. Hát ennyit a granturizmóról. 1 pont.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

11 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15