Rewmac2011.02.03. 14:18

Szamurájok az éterben

Kard ki kard - Hová tűntél?

Megmondom őszintén már most az elején, hogy ez a blog csak úgy született, hogy eszembe jutott írnék erről és nem konkrét tervezés áll mögötte. Igen a generációról lesz szó, de nem a tőlem megszokott bashelés lesz, hanem inkább csak egy hiányérzet leírása. A kérdés, amit szeretnék az elején föltenni mielőtt a konklúzióhoz érünk, az a következő : Hová tartunk, jó-e ez nekünk?

Nos, hát akkor vágjunk is bele. Fiatal vagyok, tehát nem mondhatom, hogy a nagy vén játékosok közé tartozom mint mondjuk zaz aki pár generációváltást megért és mégis egy véleményen van velem. Én egyetlen egyet értem meg és nem tudom, hogy valaha fogom-e még annyira élvezni a játékokat mint anno. Kezdjük rögtön az elején, mert ez eddig olyan mintha a fórumon írnám a szokásosat.

Nekem hiányzik a szín, az élet a játékokból. Amikben éreztem anno az erőt azok eltűntek a süllyesztőben és következő rebootra várnak. Azt vettem észre nincs eredeti ötlet, nincsen új csak valami régi koncepciónak a felélesztése. Nem azt mondom, hogy ez rossz, hiszen annyi minden volt már az éterben, hogy képtelenség valami teljesen újat alkotni, de ettől még lehet, lásd Dead Space, ami lényegében egy Resident Evil 4 az űrben. Tehát egy alapkoncepcióra épített kvázi egyedi játék. Nem, csak azért mert jelenleg a második résszel kezdtem el játszani, hanem most ez ugrott be. A legtöbb esetben viszont azt látom, hogy bizonyos műfajok egyértelműen érvényesülnek, míg egy géppel ezelőtti korszakban a mainstream vonalat is jellemezte a sokszínűség. Ilyen volt például az Onimusha sorozat is.

Én bevallom, hogy imádom, de mégsem kérnék egy újat egy rebootot mert nem lenne ugyanolyan íze. Mint amikor az ember elmegy egy elegáns étterembe és rendel egy sültet, aztán rájön, hogy finom, de sosem lesz olyan mint a nagyi főztje. Én is így vagyok vele. Ám hasonlót a témában várnék, hogy ne csak az autós játékok és a first person shooterek domináljanak. Sajnos a piacot a fogyasztók határozzák, meg amennyiben a kínálat elég bőséges aztán ez kezd beszűkülni. Ahogyan ez történt mára. Ha most magamat akarnám cáfolni, tenném azt a Castlevaniával, Lost Odyssey-val, Enslaved-el vagy akár a Darksiders-el. Persze jelennek meg csinos darabok, de mégis azt látom, hogy különösebben kiemelkedő sikert nem érnek el és gyakran a süllyesztőben kötnek ki. Ez mondjuk erre a háromra pont nem igaz, de kicsit „underground” beállítottságú társaikra már annál inkább. A színt hiányolom. Az igazi változatosságot. Ha visszaemlékszünk egy Devil May Cry 3-ra akkor már érezzük a különbséget.

A változatosság mennyei bölcsője volt eme csemege. Még a piacon is jól teljesített a hihetetlen magas számú és egyszerű kalózkodások ellenére is. Erre mit kapunk mainstreambe Star Wars: Force Unleashed 2-t. Ez a játék az amit én személyesen kiröhögtem. Nem mondom, hogy a harc nem jó és nem mondom, hogy nem szép, de ennyi. Semmi olyan nincs benne, amit az első két órában ne láttunk volna. Én átmentem egy haveromhoz egy szombati délelőtt és délutánra már végig is játszottunk és kb. vittük is vissza a boltba cserére. Egyszerűen ez elfogadhatatlan. Valami olyasmi jut erről eszembe, hogy: Mindent a szemnek, semmit a kéznek. Persze csak egy egyszerű szemléltetésnek hoztam a fel a LucasArts legújabb „remekművét”, de összehasonlításnak ott az első része, ami bár hasonlóan monoton helyszínekkel rendelkezett még volt benne valami egyedi.

Ha már egyediség, akkor nem is húzom tovább a szót, mert egyértelmű: God Hand. Na, ilyet még egyet nem tudnak alkotni. Lehet szeretni, utálni mindent csinálni vele, de el kell fogadni, hogy nem hasonlítható a tartalma szinte semmihez. (Vagy általam ismeretlen játékéhoz)

Anno szerintem forradalmi találmányok voltak benne, melyek eszméletlenül kiemelték a tömegből és egy nagyon stílusos, humoros, de mégis kihívásokkal teli pörgős produktummá tették. Nem mondanám, hogy év játéka, de 6 óra alatt nem is lehetett végigvinni. Az ember az érezhette, hogy a pénzéért kap is valamit. Ma már az öreganyámról készült játéknak is lenne multiplayer játékmódja, amit játszanának 2 hétig aztán a kutyát nem érdekelné mert a minőség multi az nagyoknál zajlik akik sötétben operálnak vagy rossz társasággal vegyülnek. Megnéztem az idei felhozatal pár nagyobb címét és mit látok? FPS, FPS, autós, autós…

Itt megállnék egy szóra. Crysis 2, Gow 3, Bulletstorm és Deus Ex. Egyszer nem mondtam rossz játékok főleg azért mert közöm nincs hozzá milyenek, csak egy stílus. Emelett még lesz 4-5 versenyzős és pár felemás valami, de ennyi.

Végeredményben hasonlókat élhet át az ember mindegyik alatt annak ellenére, hogy eszméletlenül jó játékoknak ígérkezik mindegyik, de ha kicsit visszamegyünk, az időben olyan kincsekre lelünk, rá melyek után azt mondjuk „kabbe Gear of War én leléptem”.

Igazából ez csak egy ilyen kis kósza gondolatsor melyet úgy döntöttem leírok és képekkel fűszerezve blog formájában teszem közzé. A végére pedig egy utolsó gondolat. Eme generáción belül is egyre érezni lehet az egyszerűsítést. Kérdem én meddig egyszerűsödünk?

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
10

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4