carville2011.04.01. 00:15

Idén jön a Firefox mozi

A súlyos ötlettelenségből adaptációkba menekülő hollywoodi álomgyár a könyvek, videojátékok, képregények és akciófigurák (G.I. Joe) után is folyamatosan keresi a biztos befektetéseket, és ha nem vigyázunk mozilátogatási szokásainkkal, hamarosan könnyen új divathullám keletkezhet. Idén karácsonykor ugyanis a mozikba kerül az első alkalmazáson alapuló film, a Firefox: The Movie.

Maga a film alapgondolata először David Finchernek, a nagy sikerű Közösségi háló rendezőjének jutott eszébe. „Valaki egyszer megkérdezte, mi vezetett arra, hogy a Facebook-ról készítsek filmet, hogyha a végeredményt látva egyértelműen nem a valóság bemutatása volt a célom.” Meséli a rendező. „Én pedig elmondtam neki, hogy ma mindenki képregényből vagy videojátékból akar filmet csinálni. De sose értettem, miért? Előbbivel jobb esetben néhány millió, utóbbival legfeljebb 10-15 millió potenciális nézőt szerezhetsz, ha előtte százmilliókat költöttél csak a név megszerzésére. De a Facebook-kal töredék áron 500 millió ember fantáziáját mozgattam meg.”

Az Oscar-díjas filmes a sikert látva kezdett el azon gondolkodni, milyen filmekkel tudna még hasonló méretű tömegeket megmozgatni, és ekkor jutott eszébe a következő nagy dobása. „Őszintén szólva nem is tudom, miért a Facebook film jutott először eszembe. Pedig azt is a Firefoxon keresztül érem el.”

A film a manapság divatos hibrid változatban, „félig animációs, félig élőszereplős” megoldásban készül, akárcsak az Alvin és a mókusok, vagy a most nyáron érkező Hupikék Törpikék mozifilm, műfaja pedig ennek megfelelően családi vígjáték lesz.

A mese főszereplője természetesen maga a Tűzróka, aki nem más, mint a görög Olimposz hegy mélyén lakozó ókori szellem. Feladata, hogy az olimpiai láng képében négyévente körbe járja az egész világot, mert szelleme hozza el az emberek szívébe az összetartozást és a folytonos akaraterőt saját korlátaik leküzdésére. A londoni olimpia felvezetésére szolgáló világjárást azonban InferroszEffefron (vagy ahogy becézik, IE) Firefox ősellensége nem sokkal az indulás előtt megzavarja, hogy a világjárás meghiúsításával az emberiséget depresszióba és háborúba sodorja. Tűzróka ekkor találkozik Lucyval, a 10 éves kislánnyal, aki épp szüleivel nyaral Görögországban, de egy vita során meggondolatlanul is megszökött tőlük, így egyedül maradt. Ekkor kezdődik közös utazásuk, amely során bejárják az egész világot, új barátokra tesznek szert, és megannyi mindent tanulnak az emberek közti és családon belüli kapcsolatokról.

A róka kialakításán a film kedvéért kicsit változtattak (aki gyorsan legörget a cikk végére, az első hivatalos plakáton megláthatja), de Fincher biztosra veszi, hogy a rajongóknak tetszeni fog az új külső. „Az eredetinél egy sokkal fiatalosabb, játékosabb rókát képzeltem el a mozifilmhez, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy az internetes 20-30 éves korosztályt képviselő felhasználók döntő többsége a mozitermekben valójában csak 8-13 éves, amikor nem életkor tekintetében, akkor szellemileg egész biztos.” Magyarázza a rendező.

Ha pedig az első alkalmazás adaptáció sikeres lesz, az könnyen feldolgozás áradatot indíthat el a moziiparban. A Google már be is jelentette, hogy nem kíván lemaradni a versenyben, és elkezdték a Chrome mozifilm munkálatait. Steven Spielberg így mesél a projectről. „Amikor megkerestek a Google-től elmondták, hogy egy Fast and Furious típusú utcai versenyes filmben gondolkodtak, de ahhoz is ragaszkodtak, hogy megjelenjen benne a Chrome logója is. Először visszakoztam, de mint kiderült, igen meggyőző dokumentumokkal voltak képesek előállni arra vonatkozóan, hogy ezt a projectet el kell végeznem, ezért egy galaktikus űrversenyt képzeltem, szivárványszínű csészealjakkal.”

A Microsoft ezzel szemben egyelőre ki vár. „Megkeresett minket Uwe Boll, hogy hallott ezekről a böngészős filmekről, de neki sokkal jobb ötlete van, és a milliárdokat elérő Windowst szeretné megfilmesíteni, Robert Pattinson (Twilight) és Udo Kier (Red Alert 2) főszereplésével” Mondja Steve Ballmer. „Én azonban mondtam neki, köszönjük megkeresést, de mi legfeljebb egy Windows 7 filmben gondolkodunk, Ön pedig csak egy Windows 95-re lenne képes” Válaszolta a német celluloid gyilkosnak enyhe kuncogások közepette.

És ha ez nem lenne elég, Gabe Newell bejelentette, hogy amennyiben a Firefox film sikeres lesz, a Half-Life filmmel kapcsolatos terveiket jegelik a Steam mozifilm kedvéért, a Universal pedig drámát készíthet egy vak felolvasó kisfiú megpróbáltatásaiból Abode Reader címmel. Uwe Boll meg esetleg megkapja a The Defragmenter projectet, ami egy hivatásától eltávolodott csontkovács megpróbáltatásairól szólna.

Annak pedig, akinek eddig se esett volna le, hogy Április 1.-je van, megtekintheti a Firefox mozi hivatalos plakátját is.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

3 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
28

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7