Rewmac2011.09.20. 15:50

Gears of War 3

Vonuljunk fedezékbe még egyszer utoljára...

Újra háborúban áll a jó öreg Koalíció, bár az ellenség talán még gusztustalanabb, mint eddig, de a Hugh Jackman alkotta Wolverine és Kratos törvénytelen gyermeke Marcus Fenix és meglehetősen kibővült csapata továbbra sem adja fel a mészárlást. Az Epic már kétszer bebizonyította, hogy nem minden hype-olt cucc pusztán csak egy marketingfogás és úgy határoztak, hogy harmadjára is olyat alkotnak, amitől az embereknek az állok, a bokájukat fogja verdesni játék közben.

A történetet nem fogom elspoilerezni főleg azért mert még ahhoz jó formán közöm sincsen, de egy biztos amennyit eddig láttam belőle az mindenképpen meggyőzött arról, hogy igenis lehet shootert alkotni épkézláb háttér mesével. Bár a csöves alkoholista és erősen kábítószerfüggő kinézettel megáldott új Dom még nem győzött meg arról, hogy elfogadjam a Bud Spencer szakállát, de egye fene nincs mit tenni.

Az átdolgozott unreal motor egyszerűen csodálatos. Eddig mindig megvolt valami az Unrealban kivétel nélkül, ami nem tetszett, a tipikus védjegyek. Azonban még tavaly az Enslaved meggyőzött arról, hogy igen ez motor képes igazi arcok bemutatására és roppant káprázatos színvilágra is. Természetesen az EPIC továbbfejlesztett Unreal 3-ja még nagyobbat üt. A textúrák gyönyörűek, részletesek. A fények és a színek minden tekintetben rendben vannak. Vsync ha van, akkor lehet csak én találkoztam vele. Azonban sajnos még a szülőknek sem sikerült gyermekük imitációit felülmúlni. Továbbra is találkozhatunk pop-uppal és kisebb framrate esésekkel, ez nem gond, hiszen minden más téren a játék tökéletes kompenzál minket. Széles terek, hihetetlen kilátás és eszméletlen animációk a harcban. Azt hiszem az Unreal ebben a generációban elérte a csúcspontját. A hátterek nem unalmas, szinte „él” a körülöttünk lévő környezet. A változatos helyszínek pedig nem hagyják, hogy hosszabb ideig egy adott ponton kolbászoljunk.

A játékmenet továbbra is brutális, pörgős és igazi kihívásokkal teli. Egyszerűen nem lehet unatkozni mindig, történik valami olyan, ami fenn tartja az ember figyelmét, legyen ez a történet, egy poén, az esznéletlen csaták vagy csak szimplán az előbb említett látvány. Az új fegyverek közül külön dicséretet érdemel a Lancer Retro, az a fegyver ugyanis a maga nevében egy félisten, de persze nem szabad megfeledkezni az iron sighttal ellátott Hammerburstről sem. Az elején megmondom fura volt, hogy hirtelen úgy bezoomol, de aztán idővel megszoktam és a leghalálosabb távolsági sorozatlövők egyikévé vált. A többcsövű oldschool lefűrészelt shotgun sajnos inkább poén, mint komoly. Ugyan egy lövés vele az ellenfél, de sajnos kevés lőszer van benne és tulajdonképpen alulmúlja a jól megszokott sorozatvető változatot. Magyarázhatnék itt reggelig olyanról, amit tulajdonképpen mindenki észre fog venni magától, de inkább hagyjuk is az arzenált most egy picit. Viszont ha már harcnál vagyunk, a hit detection az előző részeknél sem volt egy piskóta készítmény, azonban ha lehet most még jobb lett. Ahová lövünk, ott fáj az ellenségnek, azonban a gond, hogy egy láblövéstől ugyanúgy meghalnak, mintha mellkasba lőnénk őket (single), tehát a damage elosztása azért nem tökéletes. Visszatérnek a kettőből a speciális, kivégzések melyek még brutálisabb módon eliminálják a földön amúgy is szenvedő ellenfelet.

Az AI-val nem igen voltam anno megelégedve, nem azt mondom, hogy rossz volt, de lássuk be nem is azt csinálta, ami elvárható lett volna tőle. Azonban idén mintha a változás szele mit szele tornádója érintette volna meg a csapattársaink mesterséges intelligenciáját. A különbség kb. akkora, mint egy érettségi és egy diplomamunka között található. Konkrétan harcolnak, feltartják az ellenfelet, ha lekerülünk, nem idiótán odarohan, hanem körültekintően cselekszik (ennek hála szinte lehetetlen meghalni normalon) és minden esetben azt teszi, ami az adott helyzetben a legjobb. További finomság, hogy jóval többet bírnak ólomból, mint mi, ezért ők a Boomerek között elevickélve is lazán fölszednek minket. Az új Focus Fire funkciónak köszönhetően pedig arra a célpontra összpontosítanak, amelyikre mi akarjuk és nem össze-vissza lövöldöznek, mint a részeg tehenész fiúk a vadnyugaton.

Ellenfél típusból meg van dögivel. Nem igen fogunk unatkozni, sőt az egyes fejezetek tele van, vannak olyan momentumokkal melyeknél az „oh my God” szinte szállóige lesz és tök felesleges kimondani minden 10 másodpercben. Már az első felvonásban több olyan látványos akció jelenet van, amely más játékoknál jóformán csak az endgameben vagy még ott sem található. Monumentális bossok várnak ránk és akkora tömeges ellenállás, amit ritkán írt ki az ember ekkora mosollyal az arcán. A horda mód teljesen átalakult. Már nem csak eszetlen lövöldözések, fegyverfelvételek és rohangálások várnak ránk, hanem némi agymunkát (no azért nem keményet) igénylő stratégiák kidolgozása. Minden pénzbe kerül, amit ölésekért és pontszámunkért kapunk attól függően, hogy milyen ellenfelet öltünk meg és főleg abból mennyit. A hullámok között vannak úgy nevezett építő fázisok melyek alatt módunkban áll különböző akadályokat állítani az ellenfél elé. Ezzel nem csak, hogy korlátozzuk a pályán a mozgásterületüket, de kialakíthatunk magunknak egy komfortzónát, amit ha jól védünk, akkor kvázi nyert ügyünk van. Szintén újítás, hogy minden 10. hullámban találkozunk egy boss kategóriával rendelkező igen kellemetlen ellenféllel. Itt már szükséges az egész csapat összhangja az sikeres abszolváláshoz.

A multiplayer kissé jobban balanszoltnak tűnik nekem és a pályák is sokkal változatosabbak. Az előző részekben, amik igazán bejöttek azok kivétel nélkül mind a DLC-s pályák. Idén azonban már az alapcsomag megfogott. Egyszerűen élmény ezeken a pályákon még kikapni is. Biztos előjönnek majd a szokásos hibák, amiért mindenki anyázik és két hónap múlva nagyobb szakértője lesz ezeknek, mint az EPIC, de én valahogy sosem foglalkoztam ezekkel. Jó ez úgy, ahogy van főleg, hogy a multi itthonról külföldiekkel azért még mindig nem tökéletes. Némi kezdeti lag verheti a fejét, de ez maximum az ultra pro Gears veterán 1000-es szintűeknek tűnik majd föl. Átlag felhasználó nem hinném, hogy észrevenné majd.

Összességében a Gears of War 3 ebben a generációban a TPS shootereket mind maga mögé utasítja. Ezzel lehet vitatkozni, de ami tény az tény. Minden megvan benne, ami egy AAA kategóriás anyaghoz kell. Az 5-6 órás játékok sorra kapják a Gears-el azonos értékeléseket pusztán a látvány alapján, azonban a nagytalpú brigádokat felsorakoztató játék nem csak a látványra épít, hanem azt alá is támasztja igen tömény tartalommal.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7