casper0072011.10.06. 20:29

pénzből él az ember

A hét kérdése #2

Kisebb-nagyobb szünetekkel szoktam játékokat vásárolni. Amikor elérkezettnek látom az időt egy kimaradt cím pótlására, felkutatom az eladó játékok topikokat, és lecsapok a legjobb ajánlatra. Bár a használt játékok vannak túlsúlyban a polcomon, hébe-hóba új példányokat is vásárolok, főként angol áruházakból, akciós áron. Így került hozzám példának okáért a Borderlands vagy a Crackdown 2. A legritkább esemény a megjelenés napján vásárlás. Ebben az esetben ugye nehezen megkeresett pénzünkből a teljes árat csengetjük ki, és az ember kétszer is megnézi, mire ad ki annyi pénzt. Így fürödtem be a Deus Ex-szel a nyár végén, amit tűkön ülve vártam, és csalódtam benne. Nem jött be szürkés-sárgás világa, nem kaptam rá az ízére. Ellenben a Gears of War 3 már több, mint hetven órát pörgött a meghajtóban.

Egyszer megkérdeztem egy ismerősöm, ugyan miért eszik lekváros virslit. „Egy helyre megy.”, érkezett a válasz. Így van ez a játékokkal is. Mindegy, újonnan vagy használtan veszi az ember, a doboz szépen a polcra kerül. Veszel még egyet, lám, már ketten vannak, aztán egyre többen. Hirtelen azon kapod magad, hogy egész csinos gyűjteményed van. Megvallom, sokáig ragaszkodtam a megvásárolt címekhez, jó volt ránézni a sok dobozra a polcon. Mégis, pénzből él az ember, és idővel átértékel dolgokat. Nagyon jól szórakoztam a Red Dead Redemption-nel, tudom azonban, hogy nem fogom megint elővenni, érkeznek új játékok, és pótolni is kell. Akkor mi lesz? Ott áll a polcon, és tudom, hogy ott is marad, pedig pénzt is lehetne belőle csinálni, amiből aztán egy újabb áldozatot szerezhetnék. Vagyis töredékére redukálhatnám a videojátékokra költött pénzt. Vannak ismerőseim, akik majdnem nullszaldósan jönnek ki egy-egy címből, gyakorlatilag ugyanannyiért passzolják tovább, mint amennyiért megvették. Persze vannak időtálló befektetések. Gyűjtői kiadások, örök kedvencek, vagy olyan játékok, amelyek multijával hosszú időt tölt el az ember.

Nehéz szívvel, de meghirdettem pár játékom, és megdöbbenve számoltam, hogy egész kis vagyonra tehetek szert, ha minden a tervezett áron megy el. Hiába köszönök el a lemeztől, az élmény bennem marad, nem igaz?

Te hogy állsz a dolgokhoz? Eladod, vagy megtartod a játékaidat? Előbbi esetén van olyan cím, amit mindenképp megtartasz? Mi a bevált módszer? Megjelenéskor megveszed az adott játékot, gyorsan kiviszed, majd egy-kétezer forinttal olcsóbban passzolod is tovább? Netalán megvárod, míg egy játék beáll egy állandó árszintre, és akkor ruházol be rá, hogy ugyanannyiért eladhasd?

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

18 órája
2

maktub
A fűnyíró ember

A Stephen King nevével ékeskedő horror már 1992-ben megpróbálta életre kelteni a virtuális valóságot.

2 napja
2

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2 napja
3

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

8 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14