Warhawk2012.03.30. 17:53

Zöld erdőben jártam...

...Samsung tévét láttam.

Utólag is elnézést a fentiekért, a közelgő húsvét úgy látszik olyan területeken is hatással van rám, ahol nem vártam volna. Ettől függetlenül valóban alkalmam nyílt megtekinteni a Samsung 2012-es televízió felhozatalát és azt kell mondanom, igazán finom újdonságok jelennek meg a Dél-koreai cég idei portfóliójában.

Melyből egy dolog tűnt el: a szokásos LCD TV. A Samsungnak ugyanis láthatóan annyira bejött a LED technológia, hogy az új televíziókban már alapból ezt építik be, ez azonban nem jelenti azt, hogy a készülékfelhozatal unalmasan egységes lesz. A tíz tévéváltozat ugyanis két kategóriába sorolható be, három az olcsóbb LED, a maradék hét pedig a több extrával ellátott Slim LED családba.

Tudjuk le első körben a skála alsó szintjén lévő hármast (akit érdekel a típusnév, ez a EH4000, EH5000 és EH5300-as készülék)! Az EH4000 egyértelműen a kispénzű, de mégis jó minőségű tévét vásárlóknak (opcionálisan: konyha, gyerekszoba tévének) lehet jó választás, a 19/26/32" méretben megvásárolható készülékben csak a legszükségesebb alapok vannak benne, két HDMI és egy USB port (előbbiből a 19"-ban csak egy), DVB-T/C tuner, illetve a Connect Share Movie funkció, amivel USB-ről lehet filmeket lejátszani. Fontos megjegyezni, hogy ez az egyetlen készülék, ami csak HD lejátszásra képes, és nagyjából ez különbözteti meg az EH5000-től, mely FullHD adást is meg tud jeleníteni.

Samsung EH5300

Az "alsóbb" kategória csúcsmodellje az EH5300, itt már a csatlakozókból is több van (3 HDMI, 2 USB), illetve itt már találkozunk olyan SmartTV funkciókkal, mint a felhő szolgáltatás, előtelepített Skype és az All Share Play (amivel akár mobiltelefont is csatlakoztathatunk), illetve a Family Story, Fitness és Kids opció. Ebből a hármasból ez az egyetlen készülék, melyet már nagyobb méretben is megtalálhatunk, akár 55"-s változatot is lehet majd vásárolni.

Maradjunk egy pillanatra a fenti három kifejezésnél, mert érdekes kis funkciók ezek. A Family Story lényegében egy családi Facebook, a regisztrált tagok üzengethetnek egymásnak, értelemszerűen akár telefon, tablet segítségével is. A Kids a fiatalabb gyerekeknek lett kitalálva, tucatnyi (egyelőre angol) animációs filmmel, míg a Fitness részben nem túl meglepő módon a beállított magasságunk, testsúlyunk és célunk (fogyás, edzés, stb) alapján lehet különböző torna videókat megnézni és végrehajtani.

Ezek a funkciók EH5300-tól felfelé mindegyik TVben megtalálhatóak, mint ahogy a felhő, skype és az All / Connect Share Play is. A felső kategória mindegyik készüléke (ES5500, ES6100, ES6500, ES6710, ES6800, ES7000 és ES8000) bőségesen el van látva HDMI és USB csatlakozókkal, legtöbbjük az ízléses, nagyjából egy centis kávát jelentő One Designt kapta meg, és a legkisebb családtag kivételével beépített wifit is tartalmaznak. Egyedül ő marad ki a 3D buliból is, a család öt erősebb tagja akár FullHD-ban is képes a három dimenziós mókára.

A csúcsmodell ES8000

Az igazi durvaságot a skála felső végén kell keresni, ezek a TV-k például beépített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, melyek segítségével például a fenti fitness videókban ellenőrizhetjük vissza a teljesítményünk, vagy éppen akár kézmozgással, beszéddel navigálhatunk a menükben vagy a neten. Sőt, a kamera képes az arcfelismerésre is, mely segítségével a háttérben szépen bejelentkezik a felismert tulajdonos közösségi fiókjaiba. Hardverben is erősek ezek a tévék, konkrétan kétmagos processzor dobog bennük, valamint a Samsung az ES7000 és ES8000 tévéknél a Smart Evolúciónak elnevezett szolgáltatást is bevezeti, mely négy évig szoftver és (fizetősben) hardver frissítéseket biztosít a kiválasztott készülékhez. Álljunk meg egy szóra, hardver frissítés? Igen, a TV-k hátulján van egy csatoló, melybe plusz hardverelemeket csatolhatunk, így a duplamagos tévénket egy kisebb összegű (legalábbis új TV-nél mindenképp kisebb) beruházással négymagossá alakíthatjuk. Extrém ötletnek tűnik, kíváncsian várom, hogy is néz ki ez a valóságban. Ezeknél a készülékeknél még szorosabb a telefonnal való kapcsolat, így lehetőségünk van például a TV-ben látható műsort letükrözni a telefonra - vége azoknak az időknek, mikor egy WC szünet miatt lemaradunk egy gólról?

Természetesen az új tévékhez új távirányítók is járnak, ezek némelyikében egy beépített mikrofont is találhatunk, így akkor is tudjuk televíziónkat hanggal irányítani, ha messzebb ülünk a beépített mikrofon 3-4 méteres hatótávolságán. Érdekességképp mutattak egy, a TV-vel vezeték nélkül kommunikáló billentyűzetet, mely értelemszerűen a webböngészésben, twitter és facebook használatban lehet hasznos, illetve egy igen stílusos kis távirányítót, melyre gombok helyett egy touchpadot raktak. A lenti képen ez utóbbit lehet látni.

Megtapiznád?

A prezentáció alatt egyértelművé vált, hogy elmúlt az az idő, mikor a nyers technikai adatokban (felbontás, méret, stb) versenyeztek a gyártók, a jövőben inkább az lesz a lényeges, hogy mennyi olyan funkció van a televíziókba pakolva, melyeket bár máshol is elérhetünk (legyen az tablet, számítógép vagy épp konzol), de szükség esetén ott lehet egy távirányítónyi távolságra tőlünk.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15