bR4z1L2012.04.20. 09:54

Family Guy Online Open Beta első tapasztalatok

Előre leszögezném, hogy ez az első kritikám, amit játékról írok. Lehet lesznek benne helytelen dolgok, törekedtem a tökéletességre. MMO RPG-k világban nem vagyok túlságosan otthon, csak a World of Warcraft-al játszottam eddig, ezért lesz ahhoz hasonlítva legtöbbet a játék.

Sziasztok.

Nem nagyon szoktam kritikákat írni, általában ami másnak nagyon tetszik az nekem cseppet sem. Ez van. De most az első szubjektív tapasztalataimat szeretném megosztani veletek a Family Guy Online Open Beta-ról.

Igen. Family Guy MMO RPG.

Ez az egy mondat már sokakból kiválthat szeretet, avagy gyűlöletet. Van aki úgy veszi ezt, mint pl. én a Kinect Star Wars-t, úgy vélik ez az MMO-k meggyalázása. Sokan hatalmas Family Guy rajongók (köztük én is) így akármilyen játékba is legyen öltöztetve a sorozat, akkor is szeretni fogják. Ne is húzzuk tovább az időt.

Ha részt akarsz venni a nyílt bétán regisztrálnod kell a www.familyguyonline.com oldalon. Azt el kell árulnom a játékról, hogy Free to Play, azaz ingyen játszható. Böngészőből futtatható, tehát telepíteni sem kell, bárhol elérhető. Ez nagy pozitívum. Csak Béta kulccsal rendelkezők próbálhatják ki. Béta kulcsokat küldenek minden nap, nem tudom ugyan, ha valaki most csatlakozik mikor kapja meg a lehetőséget a játékra.

Én ma reggel találtam a kulcsot meg az E-mail fiókom levelei között ,de már másfél hónapja regisztrálva vagyok.

Amint belépünk a játékba a jól ismert MMO RPG sablont követi a játék, első lépés: karakter generálás. Túl sok opció nincs. Van Peter Griffin, Stewie Griffin, Chris/Meg Griffin, Lois Griffin cast is. Igen, ezek a castok. Mindenkinek más és más harci, mozgási stílusuk van. Nem lövöm le őket. Amint kiválasztottuk a számunkra megfelelő castot kapunk egy előre "legyártott" karaktert, amit aztán kedvünkre tetsre szabhatunk. Ruhák, sapkák, cipők...minden van, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy egy free to play játékról beszélünk, tehát itt is a mikrotranzakciókon van a hangsúly, azaz a jobb cuccokért perkálni kell. Ez van, de legalább nincs havidíj.

Miután elkészítettük álmaink FG szereplőjét nincs más hátra: irány Quahog.

Amint beléptem a világba jó és rossz érzéseim támadtak. Először is grafikai szinten ne várjon senki WoW-ot gyalázó grafikát (és a WoW 2004-es, így is régi engine-t használ, persze tisztában vagyok vele hogy ez egy béta állapotú játék). A kamera nagyon furcsa, sokszor beakad a falakba, hozzá kell szokni. Az irányítás gyakorlatilag ugyanaz, mint a WoW-ban: WASD-vel mozgunk, egeret használjuk kamera mozgatásra, interakcióra. Természetesen a tutorial üzenetek West polgármestertől mindent meg fognak tanítani.

A játéktér szabadon bejárható. Az egész világ több szektorra lett felbontva melyek között a fast travel lehetséges. A sorozat kedvelői több ismert épületet viszont fognak látni a játékban.

Pár questet már megcsináltam. Ezek tipikus MMO questek, amiket NPC-ktől tudunk felvenni (érdekes dolog, hogy olyan NPC-kel akik nem szolgálnak questekkel szóba se elegyedhetünk) senki se várjon csodákat tőlük: gyűjts ezt-azt, verj szét valakit. Érdekes dolog, hogy azt hallottam a zárt bétából kivettek jó pár questet, állítólag a legjobbakat. Lehetséges, hogy szerver túlterhelést elkerülendő okokból döntöttek így, reméljük a teljes, kész játékban megtalélhatóak lesznek. Léteznek gyűjthető, vizsgálható dolgok is amik további jutalmakat vonnak maguk után. A jutalmazás is úgy megy mint a WoW-ban, van hogy választhatsz rewardot, van hogy csak egy van, van hogy pénzt kapsz csak és XP-t. Díjnak fogom fel a játék egy nagyon szimpatikus húzását, ami az, hogy, ha egy questet leadunk, megjelenik egy videó lejátszási lehetőség, ami egy, a questhez kapcsolódó jelent egy FG epizódból. Jó ötlet, nagyon.Achievementeket is dobál a játék.

Nagyjából ennyi.

Ha már a pénz szóba jött, két féle pénz van. Vannak arany érmék, és vannak készpénz kötegek. Nem játszottam még eleget, hogy kijelenthessem, de valószínűleg készpénz köteget csak mikrotranzakcióval vásárolhatunk, arany érméket meg questek során kapunk. Nyilván a komolyabb dolgokhoz készpénz kell, a boltban érmékért vehető dolgok átlagosnak mondhatóak.

Érdekes dolog, hogy lootolást semmilyen formában sem láttam a játékban. És ezt tessék szó szerint venni: sem "holttesteket",bútor, láda, egyéb tároló eszközöket sem lehet kizsákmányolni. Igaz, open beta, nyilván változik még sok minden, de gyanítom, hogy lootolás nem lesz, ami véleményem szerint az RPG játékok savát-borsát adja. Kár.

Hangok terén a játék hozza a formáját. Hivatalos szinkronhangok munkálkodtak a játékon, így a Family Guy epizódok érzetét átadja a játék. Lehetséges kommunikálni is más játékosokkal, chat-en, de lehet nonverbális gesztusokat is használni: nevetés, integetés, táncolás, fingás. Mind használható.

Néhány bug ami igen kellemetlenül érinti a játékélményt a következők:

Előfordult, hogy a játéktér érdekes fehér-lila-kék színekben pompázott egy-egy betöltés után. Újratöltéssel a gond megoldódott ugyan. Gyakori a lag is, ami a játékmenetet nem befolyásolja ugyan, de sokakat zavarhat.

Talán negatív hangot ütöttem meg, de ez nem azt jelenti, hogy a játék rossz. Csak ingyenes, ezért egyszerű. Komolyan nyilván nem lehet venni, de érezhetően nem is arra szánták, hanem szórakozásra. És ez a legjobb tulajdonsága, hogy szórakoztat. Hangulata egyértelműen van, értelem szerűen ez a rajongóknak szól. Egy leegyszerűsített MMO RPG, ami a műfaj nem kedvelőinek akár egy jó "beugró csomag" is lehet. Egyszer érdemes kipróbálni!

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

4 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
2

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

CHASE
2020 25 legjobb száma

2020-ben őrületes mennyiségű zenét hallgattam. Ennek egy különleges világjárvány volt az oka, amely mindenkit otthon maradásra késztetett.

2020.12.31.

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14

c0m1n65un
Pumpkin Jack és egy aniMonológ!

Sziasztok! Eljött az idő egy újabb bejelentkezésnek, hogy mit csináltam, vagyis pontosabban mit nem csináltam az elmúlt hetekbe.

2020.12.15.
1

Zsozsa74
Night City életképek

A Cyberpunk 2077 meglehetősen beszippantott az utóbbi napokban, és mivel a játék rendelkezik fotómóddal (bár ha nem rendelkezne, akkor is fotózhatnánk ugye... ), nem tudtam megállni, hogy ne lőjek el egy-két tekercs filmet.

2020.12.12.
9