shearer2012.05.17. 10:44

Witcher 2

Witcher 2 pro és kontra. Meg egy kis Diablo 3 nyafogás.

Mivel dolgoznom kéne, ezért megint csak lényegre törően. :(

PRO:

Háttértörténet és cselekmény

A Witcher univerzuma ha tolkien-i magasságokra nem is tör, azért abszolúte nincs miért szégyenkeznie, hiszen az átlag RPG-k szintjét magasan veri a háttérvilág kidolgozottsága. A cselekmény a W2-ben pedig pláne áll-leejtős, olyan izgalmas és fordulatos kalandokba lesz részünk, mint egyetlen más RPG-ben sem, és ez duplán nagy erény, mert a játék egyáltalán nem lineáris, és minden döntésünknek súlya van.

Karakterek

Ezt kár túlragozni, Geralt az egyik leginkább badass videójáték főhős, akit csak valaha kitaláltak (ha gonosz akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy látszik, hogy eredetileg prózában született meg, és nem bitekben). Szerencsére a többi karakter sem marad el nagyon tőle, a mellékszereplők, de még a puszta városi NPC-k is roppant ötletesek. Ez nagyban annak tudható be, hogy minden párbeszéd fantasztikusan jól lett megírva, és a szereplők a szituációkban nem úgy viselkednek, mint egy nyálas tündérmesében, hanem kb. úgy ahogy azt tették az emberek a középkori Európában. Megjegyzem nagyon érződik, hogy NEM nyugati alkotásról van szó, minden pesszimistább, mocskosabb, züllöttebb - de talán ezért tűnik emberközelibbnek és ezért könnyebb megszeretni. Itt jegyezném meg: a magyar felirat nagyon jó lett, nem egy gépies fordításról van szó, hanem egy igazi honosításról, kihasználták a magyar nyelvben lakozó lehetőségeket.

Humor

Zseniális humora van a játéknak. Aki már jó ideje benne van a fantasy/gamer világban, és olvasni is szokott, annak garantált a hangos nevetés. Mondjuk aki nem, annak be kell érnie a szituációs poénokkal, meg a fingós-baszós gegekkel, de ezek is jók.

Grafika

PC-n fantasztikusan fest, és ezt kompromisszumokkal ugyan, de sikerült Xbox 360-on is produkálni. Néha eléggé törik a kép, eléggé általános a textúrák időntúli kirajzolása, de még így is remekül fest és a framerate is kielégítő, a töltési idők sem vészesek. Az intro videó az egyik legjobb amit az utóbbi években láttam.

KONTRA

Háttértörténet és cselekmény

Igen, ennek megvan az árnyoldala is. Aki nem játszott a W1-el, illetve nem ismeri Sapkowski regényeit, az kb. úgy érezheti magát, mintha a Szilmarilokat a közepén kezdené el olvasni. Ugyan a játék tartalmaz annyi szöveges háttérinfót, hogy ne teljesen érezze elveszve magát a játékos, de ehhez nagyon sokat kell olvasni, amihez a pergő cselekmények közepette nem mindig van kedve az embernek. Jó lett volna legalább egy bővebb videó arról, hogy mégis mi történt az elmúlt pár évtizedben, vagy legalább az első részben.

Gameplay

Egyik szemem sír, a másik nevet. A harc nagyon rendben van, annak ellenére, hogy csak egy karakterünk van, azt elég sokféle játékstílusra lehet optimalizálni. A küldetések is nagyon sokfélék, szerintem a Baldur's Gate óta nem találkoztam ennyire jó felhozatallal, a tavalyi RPG nagyágyú sírva elbújhat ilyen téren. DE! A bejárható helyszínek fájdalmasan kicsik (ennek ellenére néha elég nehéz tájékozódni, a rendes térkép és a minimap is elég kezdetleges), és a játék baromi rövid (igaz az újrajátszási ráta elég jó). A konzolos port gyengesége továbbá az is, hogy nem sikerült az analóg karok érzékenységéhez optimalizálni a manuális célzást és a kameramozgatást, ezért ezek kicsit nehézkesebbek az ideálisnál. A fegyverváltással sem oké minden, néha súlyos másodpercekig tart Geraltnak mire lecseréli az acélkardot az ezüstre, de szerencsére ez viszonylag ritkán okoz csak problémát.

Összességében nagyon élveztem a Witcher 2-őt, de nem egészen azt nyújtja amire számítottam. Nem rosszabb, csak más. Remélem jó eladásokat produkál xbox-on, és a harmadik rész már eleve konzolokra is elkészül. Addig is akár átportolhatnák az első részt is. :)

Ameddig a folytatásra és az előzményre várok, addig szerintem még legalább egyszer végigviszem, ezúttal a tündékkel haverkodva. Aztán lehet, hogy többször is, mert ugyan nyomnám a Diablo 3-at, de elég gyakran megszakad a kapcsolat a Blizzard szerverrel és "hála" a faszán kitalált rendszernek, ilyenkor szépen kirak a menübe. Szóval mindenki képzeljen ide egy nagyon ronda káromkodást a Blizzard fejlesztőivel kapcsolatban, és Witcherezzetek inkább még pár hétig, addigra gondolom elhárítják a Dio3-as gondokat. :)

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

4 napja
4

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

6 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
40

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7