carville2012.08.10. 02:32

A találmány: hazugság! (2009)

(The invention of lying) Nem mindennapi kritika egy nem mindennapi filmről, középszar magyar címmel megszórva.

„Hogyan lehet, hogy erről a filmről még nem hallottam?” Kérdezheti egy átlag magyar filmkedvelő, de a magasan képzett filmőrültet is meglephettem picit a magyar címmel, szóval szánjunk rá egy bekezdést, mielőtt rátérnénk magára a filmre.

A filmnek nem ez a magyar forgalmazásba bekerült címe. Ezt én találtam ki durván 10 perc igen erőltető gondolkodást követően, hogy bebiztosítsam magamat a fordító „nem volt időm jobbra, de ha ilyen jól tudod szidni, találj ki jobbat” álláspontja ellen. Mert amit Ő követett el, az csak azért nem nevezhető a magyar filmcím adás szégyenének, mert nálunk ez a fajta, az eredeti értelmet maradéktalanul kiirtó, filmet totálisan átpozicionáló címadás már standard. És akkor most nem a fordítót dicsértem, amiért hozza a magyar átlagot.

A Lódító Hódító (most írtam le először, és utoljára), egy X+1.-edik ötlettelen, dilettáns amerikai romantikus vígjáték címe. Abból a rózsaszín szirupos mázzal leöntött fajtából, tele vihogó csajokkal és vegetariánus vámpírokkal a gimi foci válogatottjából, meg persze 17 éveseket játszó 30 éves színészekkel. Az ember természetes előítélete ezt mondatja velünk, ebben nem lehet senkit sem hibáztatni, csak a fordítót, amiért ennyire megtéveszt minket. Hogy a tükörfordítás nagyon tagolt, monoton és emiatt unalmas, ezért választottad ezt a szép dallamos címet, drága barátom? És a fürdővízzel öntöd ki a kölyködet is fürdetéskor? Mert inkább olvasd el még egyszer azt a fenti címet, amit különösebb film fordítós tapasztalat nélkül találtam ki, annyi idő alatt, amennyit te is igazán rászánhattál volna a feszített tempó alatt. Találd meg a kapcsolatot az eredeti címmel, érezd a bőrödön ahogy a film egyediségét magában hordozza, majd ízlelgesd a nyelveden a dallamot, és végül értékeld a fordítói kreativitást, az átültetéskor hozzáadott pluszt, amivel ezeket eggyé olvasztotta, eredetitől eltérő jelentésben, de annak üzenetét tökéletesen megtartva. Majd ásd el magad jó mélyre, amiért ennek a közelébe se tudtál, vagy akartál kerülni, Mr. Hajléktalan = Hopeless! Aki ezek után még hajlandó szinkronosan megnézni a filmet, az érteni fogja, most milyen fordítási remekre utaltam.

Ezek után, kezdődjön a film.

The Invention of lying. Elgondolkoztatok már azon, ki és milyen körülmények között találta fel a hazugságot? Hisz legalább olyan meghatározó része az életünknek mint a kerék, és épp annyira ősi, hogy már senki sem tudja az eredetét.

És el tudnátok képzelni egy olyan modern világot, ahol a mai napig nem sikerült feltalálni a hazugságot, és senki sincs tisztában a nem-igaz-állítás fogalmával?

Mert ez a film egy ilyen alternatív valóságban játszódik.

Ahol senki sem állít olyat, ami nem igaz, vagy nem történt meg. Ahol mindenki őszintén megmondja, ki milyen rusnya. Ahol nincsenek mesék, mitológiák, regények. Ahol a politikusok őszintén kampányolnak, és a Coca-Cola is csak cukrozott víz, de legalább nagyon híres.

Mert ez a film Erről szól. És a főhősről, akiben megpattant az a szikra, hogy képes legyen hazudni. Egy hazugság mentes világban.

Ezzel a kivételes hatalommal válik a főhős a világ legnagyobb lúzeréből a leghatalmasabb emberré, a film pedig az emberi naivitás szatírájává, miközben tovább boncolja az eleje óta bennünket foglalkoztatott kérdést: Tényleg sokkal jobban éreznénk magunkat egy hazugságok nélküli világban?

Mesteri alapkoncepció. Egyben állítom, hogy soha senkinek nem sikerült volna ennyire tökéletesen lemodellezni egy hazugság nélküli világot, annak minden apró hatásait kivesézve. Sem azt, hogy mindez mennyire viccesen hat a mi valódi világunkkal összehasonlítva.

Sajnos azonban itt meg áll a film.

A hazugság túl nagy hatalom ahhoz, hogy egy ember kezében maradjon.

Emiatt főhősünk, bár elején a hazugságot arra használta, hogy élete a neki tetsző irányba haladjon, később mégis emiatt veszti el az irányítást a kezei közül. És ezzel együtt vesztette el a film is az irányítást saját maga fölött.

A filmnek van eleje, első fordulópontja, kis bonyodalma, éééés..... Ennyi. A vége már nem ez a film. Hanem ledegradálja magát egy újabb romantikus vígjátékká, ahol a kis lúzer élete szerelmére vágyik, de csak is akkor, ha az őszintén viszont szereti. Amikor pedig nem teszi, akkor megint lúzerkedik egyet, amíg össze nem kapja magát, és boldog Happy End lesz, míg meg nem halnak.

Sajnos Ricky Gervais képtelen volt mihez kezdeni a film bombasztikus első felével, nem tudta, hogy az így elkezdődött cselekmény miben csúcsosodjon ki. Ezért fogott egy sablon ötletet, majd ezt a filmet belerakta az amúgy zseniális filmkezdeményezése mögé, amolyan zárásnak.

Talán ez a kettősség okozta, hogy a film sehol sem lett átütő siker. Talán a túl intellektuális cím az oka, mert gondolkodni kell rajta, mi ez. Talán az alternatív világ felfoghatatlansága. Talán sok más tényező, talán mindegyik együtt.

De az biztos, hogy ilyen filmet nem láttál még, és ha utálod a sablonokat, ha valami újat akarsz látni, az elejét akkor is látnod kell, ha a vége miatt a fejedet fogod. Mert van ennél jobb film, rosszabb, akciódúsabb, romantikusabb, realistább, meseszerűbb, izgalmasabb, unalmasabb, átlagosabb, kimagaslóbb, akármilyenebb. De Ilyen film nincs még egy. Ez az igazság.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

3 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
28

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7