carville2013.05.22. 11:46

Xbox One, egyes

Német, vagy magyar? Kettős számrendszerű egyes? Olvasd el és megtudod.

Moment of silence

Nem voltam kifejezetten izgatott az új Xbox leleplezésével kapcsolatban, egészen a kezdésig tartó utolsó 15 percig. Akkor viszont szépen beindítottam az Xbox Live-os streamet, elővettem a kedvenc Dreher sörömet, a vendéglátóegységből elszedett Dreheres korsómat, kényelembe helyezkedtem a kanapén, és a visszaszámlálás alatt a táblán csüngve vártam a showt.

A név

Aki kicsit utána gondol az eddigi Xbox neveknek, az nagyon is jól tudja, hogy mindig az aktuális konzol identitását tökéletesen lefedő nevet adtak neki. Az Xbox az egy DirectX a boxban, az Xbox 360 pedig több, tehát jobb, mint legyőzni óhajtott (és már tudjuk, sikerült) nagy vetélytárs, a Playstation 3. Ezért van logika az új névben is, mert ez az Xbox nem más, mint All in One, tehát az új Xbox identitása is egy mindenre képes szórakoztató eszköz, ami mellett másra nincs szükségünk. Ezt sem a közönség kedvenc Infinity sem az általam favorizált Új Xbox nem tudta volna egyértelműen kifejezni. A probléma ezzel az új identitással, vagy legalább a mutatott show-val, hogy ebben a játék valami nagyon elhanyagolható, egy a tucatból plusz funkció amellett, hogy egyszerre nézheted a popcorn Star Treket, és foglalhatsz mozijegyet a folytatásra. Így épp csak azt nem tudtam meg, hogy miért is lesz jobb a játékélményem, miért lesz jobb ezen játszani, mint Xbox360-on, vagy épp a nagy konkurencia masináján. Mintha már egyáltalán nem érdekelné őket, mit nyújt a konkurencia.

Mert mit vártál 3 héttel az E3 előtt, játékokat?

Nem. Én techdemókat vártam. Gamer Feature-öket. Az új grafikán egyre nehezebb lenne elájulni, erre tényleg csak azok tudtak, akik az ezeréves motorral hajtott CoD után hasra estek, hogy az új epizód elhozza egy átlagos Battlefield szintjét. Viszont anno az Xboxnál kaptam egy winchestert, amire mentést, zenét és DLC-t is tölthettem, az Xbox360-nal többek közt kaptam XBLA játékokat és Achivementeket, Az Xbox One-nal viszont kapok... Mit? Mivel jól figyeltem, hallottam, h itt is lesz Share. Tehát ők is belépnek a jelenbe, hurrá. Mert ez még mindig olyan feature, ami PC-n már minimum 8 éve létezik. De ehhez is jól kellett figyelnem, mert egy mondatban elintézték. Az előadó inkább gyermeki lelkesedéssel szórakozott azon, hogy csatornákat váltogatott, mintha még nem látott volna tévékapcsolót. OMG, az Xbox One tud működni, micsoda feature!

Tetszik vagy sem, a Microsoft nem meghódította a konzolvilágot, hanem a saját képére formálta. A Microsoft nem első volt a konzolos internetes szolgáltatásban, hanem ideált adott hozzá. Amihez ma is mérjük a Sony vagy a Nintendo megoldását. A Microsoft reformálta meg, és tette internettel kompatibilissé a PC-n ismert kiegészítő lemezeket, létrehozva a DLC-ket, ami már valamiféle standard mindenen, amire játékot adnak ki. A Microsoft találta ki a játékokon átívelő egységes profilt, a Microsoft találta ki az Achievementeket. Ezeket az aprónak tűnő innovációkat, amik mégis hatalmasra nőttek azáltal, hogy a Sonytól a Steamen át már egészen a Nintendoig az ő ötleteiket építik be a saját megoldásaikba. A Microsoft volt az, aki innovációkkal mutatta az irányt a konzolok és egyáltalán a játékipar fejlődésének. Ezért nem vártam semmi forradalmat a Sonytól csak játékokat, és örültem már pusztán a Share gombnak is, és ezért vártam valami innovatívat a Microsofttól, egy kötelező Share funkción felül.

De mivel fogja az Xbox One a saját képére formálni az egész játékipart?

Ha teszel két kanyart a Forza 5-ben, utána seamlessly and instantly tudod átkapcsolni a Jóban Rosszban sorozatra, majd a reklámszünetben tenni akár egy egész kört. Tényleg akar bárki is felváltva versenyezni és szappanoperát nézni? Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag ma is megteheted egy lepasue-olt és üresen járó Xbox 360-nal meg egy távirányítóval. Picture in Picture módban a felváltva játszás és nézés helyett akár egyszerre is.

Ezen és a régóta hiánypótló Share funkción kívül, még csak említést sem tettek bármiféle játékélményt befolyásoló feautre-ről. Nem beszélve techdemóról...

És azok a nyugtalanító kérdések...

A Gold előfizetés már akkor sem volt versenyképes elképzelés, amikor nem volt más választás. Nem is arról szólt, hanem a zárt rendszer előnyeivel való (vissza)élésről. Majd magához képest előnyössé vált a csak Goldosoknak fenntartott Deal of the Week ajánlatokkal, a bevezetése óta eltelt évek alatt viszont megint annyit változott a világ, hogy szerény véleményem szerint a dolog tarthatatlan. Nem csak a PS Plusról beszélek, vagy a Steames filléres ajánlatokról, hanem arról, hogy kismillió másik eszköz segítségével tudok a tévén netezni, vagy Youtube-ot nézni, ha épp ahhoz van kedvem. Miért az Xboxon fizessek ezért havi/éves díjat? Inkább veszek 1,5 évnyi Goldért egy Androidos mini PC-t és rákötöm a tévére, 'oszt szevasz. Vagy burzsujkodok és megveszem a konkurenciát is, és az neked is rossz lenne, kedves Microsoft.

És azok a (korábban) nagyon emlegetett Free to Play játékok? Mennyire lesznek Free to Playek, ha még 2013-ban havi 1000 forintba kerül játszanom vele, mint most a Happy Wars-szal? Holott máshol tényleg ingyen játszhatok? Akkor végre megszüntetik a Goldot? Vagy Gold nélkül minden eddiginél jobban le leszek korlátozva egy egyébként is legalább 100 ezerbe kerülő konzolnál? Mert a Cloud mentés ma is Goldhoz van kötve, és a Cloudot nagyon emlegették a show alatt is. Annyira Cloud, hogy még egy merevlemez méretet se osztottak meg velünk. Nyilván mert nem reveláns a Cloud mellett. Amiért jelenleg is fizetni kell...

Vagy ha már ennyire rágyúrtak a DVR-ra. Még csak azt se tudom, hogy minek jó az nekem, ha a UPC dobozt az Xboxon át kötöm a tévére. Felvehetek akkor arra a nyamvadt (kitudja mekkora) merevlemezre tévéműsort legalább? Mert az egész DVR dologban ez lett volna az egyetlen, engem talán érdeklő funkció. Ehelyett csak a Microsoft saját filmtékáját mutogatták megint. Ami valószínűleg itthon továbbra se lesz elérhető...

Szóval a véleményem...

Hogy nem bánt ez senkit. Eddig is kapcsolgattam a tévé csatornákat, és akár az Xboxot és a tévécsatornákat seamlessly and instantly. Azt eddig is tudtam, hogy lesz új konzol. A mindig online és a fizetős használt játék úgy se érdekel, hogy ezt utólag mondták el, nem a műsor alatt. Lesz Share, mint a PS4-en. De akkor vehetnék PS4-et is. Játék mindkettőre lesz. Hogy név szerint mi és melyik kap többet metacriticen, azt meghagyom a hanyatló hardcore világ ópiumának. Nyilván nem járnék rosszul ha beraknék egy Xbox One-t a tévém elé, csak fogalmam sincs, miért járnék vele jól.

És ezért kap tőlem most egy csúnya magyar egyest ez a forradalminak kikiáltott valami, mint eszköz, mert az égvilágon semmi okot nem látok arra, hogy akár mint DVR, akármint játékkonzol nekem jobbá tegye az életemet. Vagy bárkiét. Az Xbox One meg fog jelenni, aztán létezni fog.

Még se kell ebből még hosszútávon levonni bármit is, mert akármilyen rosszul indított, a vizsgák még hátra vannak. A csata úgy is csak akkor fog eldőlni.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

4 napja
4

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

6 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

6 napja
39

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7