carville2014.03.03. 22:56

Gunnar Paralex gamer szemüveg

Mindig is büszke voltam a kiváló látásomra, különösen annak fényében, hogy ma már én vagyok az egyetlen a családban akinek semmilyen körülmények közt sincs szüksége dioptriás szemüvegre. Majdnem 20 évnyi aktív számítógép használat és tévézés következtében viszont kezdett egyre kellemetlenebbül esni a többórás képernyő bámulás, és ugyan a látásommal továbbra sincs semmi baj, nap végi fejfájás gyakori vendég lett nálam. Jó pár hónapon át tűrtem, de mielőtt komolyra fordulna a baj, beadtam a derekamat: Már legalább egy éve hallottam a Gunnar márkájú védőszemüvegekről, ami csökkenti a szemfáradságot, és még odabiggyesztették a product-seller Gamer jelzőt is, épp az ideje beruházni egyre! A Paralex modelljük mellett döntöttem, a Tovább gomb alatt pedig Ti is alaposabban megismerkedhettek vele.

Mivel sokak kétkedve fogadhatják annak a hírét, hogy létezik a monitor sugárzástól védő szemüveg, először is azt szeretném tisztázni, hogy nem új találmányról van szó. A trükk „csupán” abból áll, hogy megfelelő bevonattal rendelkező lencse segít kiszűrni a képernyőből áradó elektromos sugarakat, miközben kialakítása a szem és a lencse között tartja a nedvességet, nedvesen tartva ezzel szemünket. Még a brutális CRT monitorok világában is ezt ajánlgatta nekünk az Általános Iskolai technika tanárunk, de egyrészt titáni egészséggel megáldott kisiskolásként kit érdekelt a védekezés, másrészt az általa használt modell a legcsúnyább SZTK szemüvegekkel kelhetett versenyre, az ilyesmi pedig kizáró tényező tud lenni minden jó ízlésű embernél. A Gunnar márka épp abban nyújt többet ezeknél a márkátlan, ki tudja honnan a fenéből lehetne beszerezni társaitól, hogy véleményem szerint igazán fiatalos, trendi, dizájn szemüvegeket árulnak, amik ráadásul még a szemünket is védi. Én ahhoz tartom magamat, hogyha már hordunk valamit, tegyük jóleső érzéssel, tehát ha védőszemüveg, akkor Gunnar.

A másik tisztázandó pont, hogy bizonyos Gunnar modelleknél mit jelent az a bizonyos „Gamer” jelző. Volt aki megkérdezte, ettől jobban lehet lőni vagy mi van, ezért fogom először tisztázni a hagyományos Computer Eyewear (CEW) és a Gamer közti azonosságot. Mindkét termékvonal ugyanazt az Amber elnevezésű lencsét használja, ami azt jelenti, hogy tök mindegy melyiket választod, ugyanúgy fogsz vele látni. (Illetve a CEW-k közt létezik másik lencse is, arról később). A Gamer jelző itt azt jelenti, hogy a keret a lehető legkönnyebb anyagból készül, minimálisra csökkentve az arcod terhelését és segítve teljesen elfelejteni a hordását, jobb esetben pedig Headset kompatibilis is, vagyis a szárai vékonyak és befelé hajlítottak, hogy a fejedre tett headset ne nyomja a fejedre a szemüveg szárait amikor hordod, hanem áramvonalasan simuljon rád. Rosszabb esetben viszont a Gamer jelző csak egy MLG vagy SteelSeries logót jelent +20 dollárért. Szóval ha valaki kedvet kapna a vásárláshoz, nyugodtan gondolja át milyen szemüvegre van szüksége, mert nem feltétlenül kell neki a Gamer vonalról választania akkor sem, ha kizárólag játékhoz szeretné használni.

Ami az én választásomat illeti, nekem fontos volt a headset kompatibilitás, így mindenképp Gamer szemüveget kellett választanom, alaposan átnézve a kínálatot pedig így döntöttem a Paralex modell mellett.

A csomagolása kifejezetten masszív, aminek nagyon örültem, hiszen egy tengerentúli utazást kellett elviselnie, meg a magyar vámhatóságot. Viszont ami először feltűnt rajta, hogy koszos. Már mint, nem csak a doboz (az is), de magán a lencsén is volt valami porszemcse, benn a dobozban. Őszintén szólva olyan áruval még nem találkoztam, ami alapjáraton volt koszos. A csomagot kibontva nem fogunk sok extrát találni, magán a szemüvegen kívül csak egy mikroszálas hordzsákot mellékeltek, amivel rögtön meg is lehet tisztítani az iparilag összegányolt lencsét (talán épp szándékosan is rakták rá azt a koszt a szorgos kínaiak?). Szemüvegtokot is lehet rendelni a gyártótól külön, de itthon is beszerezhetünk bármilyent bármelyik optikustól, valószínűleg én is ezt fogom tenni.

Amikor pedig felpróbáltam, azt mondtam, igen bazze, ez dögös! Íme egy kötelezően ótvar fürdőszobai selfie, ahogy a XXI. században illik.

Ez pedig amit a laptopom lát, amikor előtte ülök.

Még ha épp ő lesz az utolsó aki valaha is panaszkodni fog a kinézetemre mikor szembe ülök vele, azt kell mondanom, szerintem jól választottam.

Maga a szemüveg pedig valóban pehelykönnyű, a hajszálvékony acél keret súlyából semmit sem érezni, el is felejtem, hogy szemüveget hordok. A Headset kompatibilitás viszont valahogy nem jött össze tökéletesen, de persze benne van a pakliban, hogy csak a töketlen fejformám az oka. Az viszont tény marad, hogy a jobb fülcimpámnál néhány óra után baromira elkezd fájni a fülem a szemüvegtől, holott baloldalt semmi bajom. Ma már úgy igazítottam, hogy a fülem felett van a szemüvegszára, így sokkal jobb és még éppen hogy kényelmes tud maradni, de nem ezt tartom normális viseletnek.

Mint bizonyára már feltűnt nektek a lencsének van egy sárgás árnyalata, amivel bizony másként fogunk a világra nézni. Ennek az árnyalatnak meg van a maga előnye, mert ahogy egy síszemüvegnél is, itt is segíti a kontrasztot és a jobb látási viszonyokat, plusz kiszűri a legzavaróbb színárnyalatokat és ezzel kíméli a szemet (copyright Gunnars.com, engem még egyik szín se zavart össze az életemben). Cserébe viszont minden színt egy kicsit más árnyalatban fogunk látni, de senkinek sem kell aggódnia attól, hogy konkrétan mást fog látni, tényleg csak árnyalatokról van szó. A zöld az még zöldebb, a piros az fakóbb, de még a fehér is fehér marad, ám kap egyfajta meleg fehér árnyalatot, mint amikor az ember hagyományos izzókat használ. Mindennapos használatra is tökéletes, az egyetlen problémát a grafikai munkákat végzőknek jelent ez, hiszen ott fontosak a valódi színek, hogy mindent ugyanabban az árnyalatban lásson az ember, mint ahogy kiengedi a nagyvilágba. Erre megoldás a CEW modellek közt található Crystalline lencse, amit azoknak ajánlanak akiknek a valódi színek megléte a legfontosabb. Ezzel ugyan lemondanunk a jobb kontrasztról, de cserébe mindent ugyanúgy fogunk látni, ahogy eddig.

További trükkje a lencsének az, hogy bár dioptria nélkül kértem, ám az alap is +0.2 dioptriára van állítva. Ez abban segít, hogy minden egy picikét nagyobb, ám mégis fókuszált és éles marad, tehát a jellemző monitor távolságból is egy kicsit többet és kicsit jobban fogunk látni. Ha tévén konzolozunk, ez viszont teljesen marginális és észrevehetetlen különbség lesz.

És hogy ezek tényleg javítanak-e bármit is a játékunkon? Biztosan van valami hatása annak, ha jobban látjuk a különbséget az egyes alakok között, ha +0.2 dioptriával többet látunk mint szemüveg nélkül, de az eddigi tapasztalatom az, hogy a hatása igazán marginális. Inkább olyan ez mint a teniszben a teniszütő, Ha kezdő vagy attól nem leszel jobb játékos, hogy a legutóbbi csúcsfejlesztést veszed meg miközben a labdát se tudod megütni, de egy Novak Djokovicnak már igenis mérkőzések múlhatnak azon, hogy épp milyen a súlyelosztása az ütőnek, és mennyire fogja fel a légellenállás a karmozdulatába fektetett energiát. Vagyis ha versenyszerűen játszol reflexeket és pontos célzásokat igénylő játékokkal, akkor úgy vélem mérhető teljesítmény bónuszt tudsz szerezni egy negyed pillanattal gyorsabb reakcióval, már csak azért is mert tizedmásodpercek múlhatnak egy-egy győzelmen vagy vereségen. Szimpla casual játékosként, vagy magadat hardcore-nak tartó szimpla gamerként viszont ne ettől várd a bajnoki címeket, mert ha béna vagy, akkor ettől is béna maradsz. Sorry for that.

Amire viszont kiváló, az a hosszan tartó, kellemes közérzetű számítógép használat. Amióta hordom gépezéshez, még a nap végén is olyan frissnek érzem a szememet mintha most ébredtem volna. Azóta nem hogy a fejfájás közelébe kerültem volna, de az oda vezető előjelekből - magasabb homlok hőmérséklet, az agyamban érzett plusz nehezék - sem éreztem semmit. Ha valaki puszta eredményességből akar ilyen szemüveget venni, egyedül azt mondhatom, hogy több óra kemény gyakorlás végén is ugyanúgy fog látni, mint az első öt percben, és a szeme válik az utolsó akadállyá, ha épp gyakorolni kell.

Pusztán egészségmegőrzési célokra viszont csakis ajánlani tudom mindenkinek, akinek már megjelentek az első problémák, vagy még az előtt lépni akar, hogy megjelenne, és ki akarja élvezni a nedves szemeket a nap végéig. Nekik akár a Crystalline lencsét is bátran ajánlhatom, mert ugyan nem tudom, milyen hátrányai vannak a megerőltető színspektrumoknak, de biztosan többet érnek a semminél, miközben az eredeti színekről sem kell lemondania, azok minden megerőltető típusaival együtt. Az első lépést talán nehéz lesz meglépni, Amazonon ezért a modellért, gyorspostával és vámmal 30 ezret fizettem, viszont ha vigyázol rá évtizedekig hordhatod, fizetni meg csak egy pillanatig kell. Ha viszont halogatod csak rosszabb lesz, mert egyedi dioptriával +150 dollárral kezdődik (30+30 ezer forint), a prémium változata meg egy újabb 100-as (még 20 ezer, és akkor nagyon barátian konvertáltam), plusz az így növelt vám mértéke. A különbség az első órákban észrevehető lesz, és még stílusos is maradsz.

Gunnar Webshop

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

1 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2 napja
17

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

7 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

8 napja
5

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

9 napja
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9