carville2014.03.22. 23:51

Papers, Please

első helyen kért elnézést tőletek amiért nincs róla cikk a Gamer365-ön, én viszont ezt a hiányt tarthatatlan állapotnak találtam. Hivatalnok szimuláció, bürokrácia és Indie rajongóknak.

A favágó, sebész, kecske és egyéb komolytalan „szimulátorokkal” tarkított indie piacon talán már senki sem lepődik meg a bürokratikus határellenőr szimulátoron, és ha valami indokot kellene találni a nyílt fejlesztésű PC piac azonnali bezárására, akkor az az internet okán elburjánzó, könnyű pénzt jelentő hülyeségek féken tartása lenne. De hát demokráciában élünk, tombol a szabad piac, mindenki azt csinál amit akar, és azt vesz amit akar, majd az emberek a pénztárcájukkal szavaznak. Ha pedig okosan kutakodsz, megtalálod azt, amivel valóban érdemes időt töltened, például a bürokratikus határellenőr szimulátort. Melyben ráadásul egy utópisztikus szocialista államba menekülhetsz a favágó sebész kecskéket szimuláló demokrata valóság elől.

A tematika fontos eleme a játéknak, és ha valaki megnézi a képeket láthatja, hogy a grafikai stílus is eléggé...

Szocialista-realista. Kicsit pixeles, kicsit elnagyolt, de a miénk, Bástya elvtárs! Zenékről és hangokról sem lehet különbet elmondani. Ez mind a művészeti kivitelezés része, szóval akinek 1080p kell, az vegye meg a Ground Zeroest PS4-re, vagy töltse le [ezt](https://www.dropbox.com/s/ys85xdhaa8rsnob/p.doc).

Minden itt maradt bátor munkavállalót üdvözlök Arstotzkában! Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy az októberi munkalottó nyertesét tisztelhetem benned. Barátai mind irigykedhetnek eme szocialista huncutsággal szerzett jutalmára, hiszen a frissen megnyílt határátkelőnknél helyezzük el mint útlevélellenőr. Családjának is biztos helye lesz egy 8-as osztályú munkásotthonban, melyet biztosítunk magának a közeli városban. Holnap már kezdhet. Dicsőséget Arstotzka számára!

Az elején könnyű dolgod lesz. Megkapod a szabálykönyvet, amiben minden segítséget aktualizálva megtalálsz. Milyen iratokat kell kérned az emberektől, a régió térképét, megjelölve az országok főbb területeinek és városainak elnevezésével. Mikor elfoglaltad kényelmes helyedet a fülkében, komótosan kinyújtod a kezedet a mikrofonhoz „Következőt!” kiáltasz, és a beérkező személy iratait ellenőrzöd. Fénykép stimmel, a papír a mai napon érvényes, adatok rendben. Mindezt komótosan, fánkot falatozva, ráérünk mi erre, hova siessünk? Itt a hivatalnok az úr. Ha mindent rendben találunk, rányomjuk a zöld pecsétet, ha nem, mehet a piros. Néha-néha ellenőrzünk pár embert, közben kibekkeljük a napot, majd irány haza, ahogy egy derék hivatalnok teszi.

Igen ám, de aztán kiderül, te bizony teljesítmény bért kapsz, így ha a munkás nem dolgozott eleget, nem kap elég pénzt estére. Otthon fizetni kell a lakbért, azután meg alig marad valami, dönteni kell, fűtsünk, vagy eszünk, vagy megtakarítsunk. Így aztán másnap megcsap a Sztahanovista szellem, és azt mondod, ma 300%-kal több embert fogsz ellenőrizni! És jönnek a hibák. Kapkodsz, nem vagy elég alapos, rossz fénykép, lejárt útlevél, rossz város, hiányzó dokumentumok. Először még csak figyelmeztetnek, de a sokadik hibáért már levonnak a fizetésedből. Közben a család éhezik, a gyerek is lebetegedett, és gyógyszer kell neki....

De van ám fontosabb feladatod is mint a családoddal foglalkozni, hiszen a nemzetközi helyzet fokozódik. Példás munkád alatt valaki átszökik a kerítésen, a határőrre bombát dob, az őr és a merénylő is szörnyet hal. A terrorista fenyegetést nem szabad szankciók nélkül hagyni, meg kell szigorítani a határellenőrzést. Több iratot kell hozni, ki kell vizsgálni minden gyanús ellenmondást, ha kell ujjlenyomatot kell kérni és egyeztetni a központi adatbázisban találhatóval. A munka bonyolódik, de a teljesítménybéred marad. Némi fejlesztést elvégezhetsz a fülkéden, idővel, szigorúan a saját jövedelmedből, de a politikai helyzet csak bonyolódik, és a bürokrácia vele együtt csavarodik. Persze van aki szívesen segítene neked egy kis csúszópénzzel, feltéve, ha te is megteszel valamit ő érte...

És ekkor érkezel el oda amiért megszereted ezt a játékot. A Story mode nem csupán egy bugyuta ürügy arra, hogy elkérj néhány papírt és félistent játssz a kis fülkédben. Már a pénz menedzsment is segít, hogy a földön járj, de annak is meg van a maga bája, amikor a sokadik rutinszerű ellenőrzésbe belefásulva szembe találkozol egy olyan ügyféllel, aki fel akarja magát robbantani a Te fülkédben az orrod előtt, neked meg az őrökre kell hosszú másodpercekig várnod, mert az egyetlen védekezési módod, hogy elhúzod előtte a fémrolót. Az ilyen rutinból kizökkentő pillanatok olyan kiszolgáltatottság érzetet adnak az embernek, ami csontig hatol. Már nem is egy olyan lekezelő, istent játszó bürokrata vagy, csak egy egyszerű hivatalnok, aki próbálja a munkáját végezni, hogy ellássa családját...

És nem csak ő van. A határon átkelő embereknek mind saját motivációjuk van, saját célokkal és személyiséggel. Vannak köztük igen fura alakok is. Van aki sose képes egy tisztességes iratot bemutatni, de folyton próbálkozik, egyre kifinomultabb iratokkal. Végül mit csinálsz, amikor úgy tűnik minden rendben nála? Átengeded mert minden rendben, vagy csak azért is vissza küldöd mert túl gyanús? És mi van azzal az emberrel akinek az arcát se láttad, csak átnyújtott egy papírt tele betűkkel majd távozott arra amerről jött? És ne felejtsed el az újságot se olvasni, mert ha egy hírességet gyilkossággal vádolnak, könnyen felbukkanhat egy határátkelőnél is...

Ezekkel a döntéseiddel pedig egyre mélyebbre ásod magadat olyan történésekbe, amikbe legszívesebben egyáltalán nem vennél részt. Egyre gyanúsabb alakok egyre gyanúsabbakat mondanak neked, esetleg már kérnek is tőled. Ezek a tevékenységek idővel Arstotzka atyuska figyelmét is Rád terelik. Csak nem a csodálatos szocialista utópiánk ellensége vagy? Egy belső tégla a rendszerben? Jobb lenne ha most mindent elmondanál amíg lehet, nehogy az Állambiztonságnak kelljen megkérdeznie tőled... Majd amint elment, nyelsz egyet, behívod az első ügyfelet, és elkéred a papírjait.

És az a történet amit ezek az emberek alkotnak, pusztán abból, hogy végül átengeded-e őket vagy sem, megadod amit akarnak vagy sem. úgy formálják az eseményeket, amik végül akár 20 befejezéshez is elvezethetnek. Megannyi ember, megannyi sorssal, és te vagy köztük a kapcsoló. Az egyik út ide vezet, a másik amoda. Ha kíváncsi vagy mindegyikre, akkor pedig igazán fel kell kötnöd a gatyádat, nekem az elsőt is 1,5 óra volt elérnem, ha ezt átlagnak tekintjük (jóval előbb is éhen lehet halni, viszont ekkor még koránt sem az utolsó napon jártam), és mindet megtaláltad első nekifutásra, akkor is decens 30 óráról beszéltünk. Az legalább 6 Ground Zeroes, pedig ebben kevesebb a P.

A 20-as befejezés elérésével kapsz egy kódot, amivel meg fog nyílni az Endless mode is, ebben 3 szabály szerint lehet játszani, és az egyetlen cél az útlevél ellenőrzés. Timed esetén adott idő alatt kell minél több személyt helyesen megítélni, Perfection esetén az első hibánál kiestél, míg az Endurance esetén minél tovább kell játszani úgy, hogy a hibákért egyre több levonás jár, és ha a pontjaid 0-ra csökkennek, vesztettél. Ennek is meg van az előnye, hiszen a karakterek véletlen generáltak, így nem lehet „bemagolni”, kinek jó az útlevele, és kinek nem. Viszont pont a játék legérdekesebb része, a story hiányzik, ezért nekem nem is igazán jön be. Itt mindenki kedvére ki hivatalnokoskodhatja magát, de hol marad az izgalom? Sajnos a játék szerves részét alkotja az egész szocialista légkör, és ha ezt elvesszük nem marad más csak... Egy fura pixeles játék.

Én azt kell mondjam, épp a story mode-nak köszönhetően olyan mélységeket találtam ebben a játékban, amit első hallásra egyáltalán nem gondoltam volna. Ha csak egy bürokrata szimulációt keresel, akkor biztos jól fogsz szórakozni, olyan 5 percig, aztán megunod. Ha viszont unod az ötlethiányban szenvedő hollywoodi filmeket, és képes vagy belemerülni egy kiszolgáltatott kisember hétköznapjaiba, mindenképp tenned kell vele egy próbát.

9/10

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

3 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
29

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7