carville2014.11.01. 12:22

Egymeg Egy

Az nem kettő, hanem telefon.

Viszonylag impulzív vásárlás eredményeként váltottam le az alig másfél éves Sony Xperia L-emet, mert egy olyan lehetőség került szemem elé amit egyszerűen nem akartam otthagyni. Hogy ha te se ismernéd (ami elég sanszos), íme a Oneplus márka első telefonja, a One

Ahogy először nekem is, biztos nektek is a kínai piacos Adidos cipő és Sonnnny kamerák jutnak eszetekbe erről a hihetetlenül kreatív márkanévről, a dolog szépségét viszont pont az adja, hogy a nevesincs márka alatti házban neves (és valóban létező :) ) márkák vannak: A processzor Qualcomm (Snapdragon 801 4 magos @ 2,5 Ghz), a grafika Adreno (330), képernyőüveg Gorilla Glass 3, a kameralencse Sony (1 N-nel :) de 13 megapixellel ).

Ezenfelül pedig a márka valójában a néhány évvel idősebb, kínai Oppo márkából nőtte ki magát, ami szintén nem hangzik a legnagyobbnak, Androidos berkekben viszont épp a hihetetlen ár/érték arányukról híresek.

Ezt pedig a Oneplus is követi, mert a fentieket 5,5 colos FullHD IPS kijelzővel, 3 GB RAM-mal és 3100 mAh aksival spékelték még meg, így minden fontosabb mobilos alkatrész tekintetében toppon van, a fogyasztói ára a 16 GB-os változatnak mégis alig 300 dollár (~74 ezer forint), a 64 gigásnak meg 350 dollár (~86 ezer forint). Ha meg tudnád így venni, de mivel hivatalosan Magyarországra nem szállítanak, maradnak a hazai ügyeskedők, vagy a kínai eBay (Aliexpress), és minimum 30 ezret rádobhatsz szállítással, esetleges vámmal és kereskedő profitjával számolva (64 gigásat jellemzően 110-140 ezer közt láttam, a sajátomat leszámítva), vagy választhatod a hivatalos magyar forgalmazót, ahol csak 16 gigás kapható 130 ezerért. Pedig egyáltalán nem sugall semmiféle kínai olcsóságot, a csomagolása is nagyon gusztusos, ízlésesen letisztult.

A 250 ezer forintos iPhone 6 Plus mellett, árba még így is jó, nemde?

Az, de még jobb volt postával, mindennel együtt a 64 gigás 88 ezerért!!! Ez aztán tényleg rablás volt a részemről.

Összevetve a hivatalos magyar 16 gigásat az egy hónapos, tökéletes állapotú 64 gigással, 42 ezret spóroltam 48 giga plusz tárhelyért.

Na ezt aztán tényleg nem tudtam otthagyni.

Néhány napos használat után, személy szerint teljesen megvagyok vele elégedve, látszik rajta, hogy a belseje valóban minőségi alkatrészekből áll, és miközben én most elég biztos vagyok benne, hogy nem fogom lecserélni egyhamar, azért még se tudnám mindenkinek maradéktalanul ajánlani.

Ennek pedig egyszerű oka van, bárki összetud vásárolni neves márkák alkatrészeit ha akarja, de ha az összeszerelést és a szoftvert magára vállalja akkor abban teljesíteni kell.

A szoftvert annyiban oldották meg, hogy otthon Kínában az Oppo által fejlesztett ColosOS-t rakják rá, nemzetközileg pedig a barkácsolt OS-nek csúfolt CyanogenMod rá a hivatalos OP rendszer. Ez rengeteg tekintetben nagy előny, de semmiképpen sem foolproof megoldás, különösen ha képes vagy a napi frissítéseket mindig rátölteni, a stabil kiadások helyett. Ezen a mobilon is egy alig 1 hetes Nightly (instabil) változat van, igaz hálistennek semmi bajjal nem futottam még össze, leszámítva azt az érdekes esetet, amikor magától bekapcsolt a zenelejátszó. Ráadásul gyárilag rootolt ami önmagában elég a gondatlan kezekben az armageddonhoz.

Korábbi buildeknél viszont olyan esetekről is hallottam, mint az érthetetlenül halk telefonhívások, random újraindulások, időnként teljesen érzéketlen érintőkijelző, és hasonló finomságok amik ilyen OS esetében elő tudnak fordulni, és ha épp belefutsz ilyenbe, kihez fordulsz panaszkodni, ha nem is az gyártaja a mobilt mint aki ingyen készít rá OS-t? Azóta szerencsére több forrásból is hallottam, hogy ilyeneket már kijavítottak a Cyanogenesek, de az érintőkijelzős probléma például nyár óra megvolt, és októberre sikerült megoldani.

Szintén érdekes konstrukciós döntés volt amikor egy kínai dizájner kitalálta, nyugodtan kilóghat a keretből a kijelző pár millimétert, a keret vékonysága miatt annyival is vékonyabbnak érzi az ember a kezében a mobilt. Ez persze így van, de erre a valóság azt mondta, ha képernyővel lefele ejted le a mobilt, minden erőhatás kizárólag a kijelzőt éri, és alig 1,5 méteres ejtésből totál károsra tör a kijelző, használhatatlanságig. Egy nevesebb márkánál talán kikérdezték volna a valóság véleményét is a tömeggyártás előtt, de a Oneplusnál megelégedtek a dizájner érveivel is.

A Oneplus ügyfélszolgálatáról pedig kifejezetten horror dolgokat hallottam, a mennyire szarik bele a fogyasztói panaszok kezelése versenyben állítólag dobogós helyen áll, ebben mondjuk nem látok eltérést a magyar Apple szerviz hozzáállásához képest, így nálam, Magyarországon ebben nem látok értékcsökkenést egy Apple termékhez képest...

Én ezt úgy mondanám, a pénzed helyett itt az eszeddel és kevés szerencsével fizetsz, mert talán 120 ezerért olyan csúcsmobilt kapsz amit óvatosan kell használni, hogy kiszolgáljon, és még akkor is előjöhetnek váratlan meglepetések, de 250 ezerért teljesen foolproofot kapsz. Aztán eldöntheted, hogy pénzt vagy törődést szánsz-e többet a mobilra, én most úgy döntöttem, utóbbit szánok rá.

Pláne 88 ezerért, bomba üzlet volt!

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15