Warhawk2014.12.29. 19:49

Mit viszünk magunkkal 2015-be?

Néhány könnyen megléphető fogadalom egy szebb jövőért az idei év megjelenései alapján.

Watch Dogs. Assassin's Creed Unity. Driveclub. The Master Chief Collection. Far Cry 4. Destiny.

Néhány 2014 legnagyobb megjelenései közül és néhány azon játékok közül, melyek nagyon szépen mutattak be egy igazán rémisztő trendet, cserébe azonban remélhetőleg megtanították a játékosokat olyan leckékre, melyeket tovább vihetnek 2015-be. Lássunk néhány olyan tanácsot (fogadalmat?), melyet tovább lehet vinni a következő évre.

  • Nem rendelünk elő semmit. Tényleg. Semmit. Nem, még azt sem. Tudom, bennük lehet bízni, de akkor sem. Most komolyan, gondoljatok bele, mit értek azzal, ha valamit előrendeltek, mitől lesz nektek jobb? Mert azt tudjuk, mitől lesz jobb a kiadóknak, akik pontosabb képet kapnak a várható fogyásról, mitől lesz jobb a boltoknak, akiknek még azelőtt fizetsz, hogy kapnál valamit, de nektek, a játékosoknak miért éri meg? Mert kaptok néhány (rossz esetben virtuális) bizbaszt? Deal of the century. A játék elérhető lesz megjelenés napján, ha az ember belegondol nem tud semmilyen indokot arra, hogy hetekkel, hónapokkal előre fizessen. Ezt a szokást meg kell állítani, mert egy olyan spirál, mely abszolút a pokolba vezet. Mutatok egy nagyon friss példát: ma megjelentek a Halo 5 előrendelői "akciói&". A mai naptól bemehetsz egy boltba, kifizethetsz 60, 100 vagy akár 250 (!) dollárt egy (ha nem csúszik) valamikor jövőre megjelenő játékért és még... valamiért, mert még a hivatalos sajtóközleményben sem tudták leírni, hogy mik lesznek a Limitált és a Méglimitáltabb csomagban. Srácok, adjatok inkább nekem 250 dollárt és ígérem, hogy jövő ősszel csinálok nektek valami faszát belőle. Becsszó.

  • A szabály fokozottan érvényes a digitális előrendelésekre. Már maga a kifejezés is őrület, hetekkel, hónapokkal előre fizetni, csak hogy adott nap éjfélétől és ne ugyanazon nap délutánjától (oké, hálózati sebesség függvényében mondjuk másnaptól) lehessen az adott produktummal játszani? Őrület. Mindkét szabályra érvényes, hogy aki 2015-ben olyat fog leírni, hogy "előrendeltem és nem tetszik", az kap magának egy virtuális "Hülye voltál, ecsém" plecsnit - viszont azt ingyen és bérmentve.

  • Fokozzuk a helyzetet: day one? Felejtsük el. Tudom, nehéz elhinni, de a játék nem romlik meg, egy, vagy akár két héttel később is ugyanolyan lesz. (Oké, ez nem igaz: tekintve a mostani trendeket elképzelhető, hogy már valamivel jobb lesz.) Úgy tűnik az "early adopterek szívnak" szabály már nem csak hardverre, de szoftverre is igaz lesz - mi lenne, ha nem mi lennénk azok?

  • Várjuk meg a teszteket. Ne ti legyetek az early adopterek, hagyjátok meg a szívást azoknak, akiknek az a munkájuk, hogy szívjanak. Tessék félretenni, hogy "de úgyis lefizetik a kiadók a magazinokat", higgyétek el, ez azért viszonylag gyorsan kiderül(ne). Mindig mondtam: nem kell minden tesztet elolvasni, meg kell találni azokat a magazinokat, írókat, akiknek az ízlése a korábbiak alapján megegyezik a sajátunkkal és azoknak lehet hinni. De ha még nem is találunk ilyet, ott a twitch, szinte biztos, hogy lesz valaki, aki nem csak megvette a játékot, de közvetíti is. Ja igen, az ugye megvan, hogy alapból gyanús, ha megjelenésig embargó van a tesztekre? Nekem például saját fogadalmam, hogy az elérhető platformokon fogom jelezni, ha embargós játékba kezdek - az embargó szabályait betartom, de előre jelzem, hogy meddig nem lehet beszélnünk róla. Kicsi lépés, de úgy harcolunk ahogy tudunk.

És persze van még néhány dolog, amin jó lenne változtatni (játék árú szezonbérletek [már maga a fogalom bicskanyitogató], bolthoz kötött exkluzív tartalmak, több hónapos eltérések a régiók között), de ezek nagyobb léptékű problémák, azt mondom, jövőre kezdjük kicsiben olyan lépésekkel, amiket meg tudunk tenni, aztán nézzük meg, hogyan alakulnak a dolgok! No, ki áll mellém és fogadja meg a fentieket?

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

1 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2 napja
17

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

7 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

8 napja
5

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

9 napja
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9