Kiccsidzson2015.10.25. 08:13

Fehér Fagy

Jack mind közelebb hajolva nézett bele a falon lógó tükörbe. Bal szeme alsó héját húzta mind lejjebb és lejjebb, azt a kettétört hajszálat keresve ami nem olyan rég ment bele a szemébe. Attól félt, hogy az a törött hajszál beleáll az agyába és meghal. Nem tudta, mennyire zár jól az emberi fej a szemgolyó és a szemüreg között, de nem is akarta megtudni, főleg nem így, és főleg nem akart ilyen bagatel módon meghalni, hogy egy kettétört hajszál legyen a gyilkosa. De nem találta. Talán kipislogta és már csak fantomfájdalmai voltak. Nyár volt, augusztus huszonharmadika. Jack magára kapta lyuggatott télikabátját (három centis lyukak voltak rajta, jó sok, így nyáron is lehetett hordani) és kiment a szabadba. Odakinn öklömnyi pelyhekben esett a hó. Ilyet se látott még, hiszen nyár volt. Az is percekbe tellett neki, míg a hólapátig elküzdötte magát a térdigérőben. Furcsa volt ez a hó. Még a tenyerében sem olvadt el. A földön meg mégannyira sem, pedig a szakadó hóesés ellenére szikrázóan sütött a nap. Azt beszélik, valami alulról hűti a sok fehéret, az táplálja. Az nem engedi olvadni. És ez már így megy tavasz óta. Kihűlt a világ, bázz, mi lesz így velünk. Gondolta. Mivel ennyi baromságot csak összeálmodni lehet, Jack annak rendje és módja szerint fel is ébredt. Csengőszóra. Ki lehet az az istentelen, aki vasárnap (vagy a franc tudja milyen nap van) hajnalban így nyomja a csengőt - gondolta Jack, majd ki is mondta. - Anyád! - hangzott a válasz. - A te anyád! - mondta Jack és elbotorkált az ajtóig. - Nem Jacky, tényleg az anyád vagyok. Beengedsz végre? - Á, szia anya - mondta gépiesen Jacky. Puszi jobbról, puszi balról, mutter be. Pár rövid mondat után leültek a tv elé, kedvenc robotos sorozatukat nézni. Mintha oda vonzotta volna őket valami. ---------------------------

Hómok. Így hívták, mert hideg és fehér volt mint a hó, de egyben olvadhatatlan és porszerű is, mint a sivatagok legfőbb alkotóeleme. És egyre csak esett és esett az égből. És soha nem olvadt el. Néha kicsit alábbhagyott az égi "áldás", ilyenkor a gyerekek kimentek az udvarra, és hómokvárat (a víz kissé összetapasztotta ideig óráig) és hómokembert építettek belőle sárgarépa orral és seprűvel a kezében.

Eleinte a közútkezelők megpróbálták eltakarítani, odébb tolni eme különös anyagot. Kezdetben még sózták is, talán megszokásból, de ezzel csak az ízét változtatták meg kicsit. Ami nem nagyon volt neki, csak kb annyi, mint a darált, finomra őrölt üvegnek.

Eleinte páran tettek el ebből a furcsa anyagból, különböző edényekben, hátha már később nem lesz belőle. De lett. Kisebb megszakítások voltak ugyan, de szinte állandóan esett. Só hullt az égből. Hideg só.

Nem kellett sokat várni, mire megjelentek az első sóhamisítványok a boltokban, "új termék" megjelöléssel, igényes megjelenéssel, ízetlen tartalommal.

Próbálták építkezéshez is felhasználni a hómokot, és talán sikerült is volna, de a dolog már nem tudta kiforrni magát. Pláne nem ilyen alacsony hőmérsékleten.

Egyre csak esett és esett az égből. Elterjedt a nézet, hogy a világot majd a Fehér Fagy fogja elpusztítani.

Állítólag páran megálmodták, hogy ez fog történni. Legalábbis voltak, kik ezt állították magukról. Ilyenek mindig vannak. Néhányan kardpárt kötöttek a hátukra, s útra keltek a világban, hogy jót cselekedjenek, hátha ezzel kiengesztelik az isteneket. De hamar fázni kezdtek és hazamentek.

Itt ott már csak a fák koronájának a felső része látszott ki a fehérségből.

Ekkor kezdtek el érkezni az első üzenetek. Valahonnan, messziről, nem emberek küldték őket. Nem is tudták megfejteni. Talán segíteni akartak, talán mentőövet dobni, talán elmondani, hogyan kell elzárni az égi csapokat. De az is lehet, hogy csak az utolsó kenetet adták fel a Földre.


Jack dideregve zárta be háza ajtaját. Levette a hátáról a kardokat, és szögre akasztotta őket. Bement a szobába, leült az anyja mellé a kanapéra. Amaz valami híreket nézett, mikben jelekről, üzenetekről beszéltek. De nem értette őket, ahogy a riporter sem a tévében, és a tudós sem, ki az interjúalanya volt. Át is kapcsolt egy másik csatornára ahol kedvenc robotos sorozatát adták.

Hogyan is értették volna? Más faj, más hit, más világ.

A tévében éppen az egyik megtévedt robotembert próbálták visszatéríteni a helyes útra, úgy, hogy az egyik ember egy lánckesztyűt húzott a kezére és lekevert neki egyet. Mert a fém csak a fémet érti.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15