casper0072015.12.30. 21:11

2015 játékai - #1

Idén a Witcher 3 sok mindenre jó példa volt. Arra, hogyan lehet egy alapul szolgáló világot feldolgozni, hogy a játékos úgy érezze, az alapanyag - jelen esetben Sapkowski könyvei - igazán visszaköszön a játékban. Arra, hogy az egysíkú folytatások korában egy széria konklúziójával hogy tud magára licitálni, és itt ne vegyétek rossz értelemben ezt a szót. Egy sorozat soron következő részét gyakran éri a kritika amiatt, hogy csak több és nagyobb lett. Ez igaz a Wild Hunt-ra is, de korántsem fedi le a teljes palettát.

Lassan általános törvényszerűség lesz, hogy a videojátékok a nyitott világba lépnek át, ma ennek van divatja, ezt szeretik az emberek. Sorban érkeznek a próbálkozások, de csak keveseknek sikerül elkerülniük az ilyen típusú játékok egyik rákfenéjét, az önismétlődést. Mert azt már senki sem vállalja be, hogy parlagon hagyja a kialakított gigászi területet, ugyanakkor a legtöbben nem alkalmasak arra, hogy megfelelően változatos tartalommal töltsék fel azt. Ezzel nem arra akarok célozni, hogy a Witcher 3 végtelen típusú tennivalóval lát el, itt is meg lehet számolni a különféle tevékenységeket, de egyrészt ezek elosztása miatt ritkán érezni az önismétlést, másrészt sok feladat nagyon ügyesen érdekes sztorival felvértezett küldetésekbe van ágyazva. Ilyen volt a mogorva druida megbízása, aki tanoncnak fogadta Geralt-ot, és a közeledő rituálé elvégzéséhez szükséges anyagokat gyűjttette össze vele. Ez egy egyszerű fetch quest, de annyira élvezetes a tálalása, hogy fel se tűnt, éppen virágok után kajtatok. És meglepő, de ezt a játék végig, száz játékórán túl is fent tudja tartani.

Ugyanakkor, ha ez lenne a Wild Hunt legnagyobb érdeme, elkönyvelném egy ügyes illuzionistának, és eszem ágában se lenne kiosztani neki a személyes év játéka díjamat. A sokat kritizált, össze-vissza gurulós harcrendszert egy olyan könnyed, már-már táncszerű kardforgatás váltotta fel, ami nekem a híres-hírhedt Souls szériát juttatta eszembe. A Witcher nem annyira kegyetlen - bár a legnehezebb fokozaton oda kell figyelni -, de ugyanúgy ritmusszerűen, a megfelelő pillanatban kitérve és odavágva kell az ellenség felé kerekedni. És a harc nem merül ki a vagdalkozásban, az öt alapmágia és különböző főzetek, mérgek használata is célravezető. Utóbbiak nélkül is lehet boldogulni, de színesebbé és eredményesebbé teszik a játékmenetet, a jelek pedig éppen annyira Geralt harcmodorához tartoznak, mint a kardja.

Ha valaki egy szerepjátékban inkább a döntéseket és a beszélgetéseket szereti, nem pedig a csatározást és a pontok elosztását, az is jó helyen jár. A Fallout 4 esetében sokan siránkoztak a párbeszédrendszer „korcsosulása” miatt, itt szerencsére ettől nem kell félni. Egy beszélgetést bizonyos keretek között egészen sok irányba el lehet vinni - azért ne várjuk a hőskori CRPG-k gigászi regényfolyamait -, és nem egyszer kell súlyos, nehéz döntéseket meghozni. Olyanokat, amik a játék fennmaradó részét is befolyásolják. Nem győzőm hangsúlyozni, ez nem olcsó írói fogás, tényleg kézzelfogható következményei vannak a válaszainknak, tetteinknek.

Mindezt belepottyantották egy hihető, lélegző világba. A Witcher térképe kevésbé „játékszerű”, mint a Fallout 4 Commonwealth-je, sokkal életszagúbb, valóságosabb. Éppen ezért nem olyan nagy élmény felfedezőútra indulni, mert a Witcher más szempontból közelíti meg a nagyméretű területet. Ez a világ bombasztikus. Él a vadvilág, a szántóföldeken dolgoznak az emberek, a városokban a sárban üldögélve siránkoznak a koldusok. A vadont járva ámultam el először, rendben, itt van egy tényleg következő generációs játék. Tipikusnak hathat ez a felsorolásra építő lelkesedés, de Velen mocsarait vagy Skellige hegyeit járva sok más játékvilág ingerszegényebbnek tűnt.

Hatalmas teljesítménynek tartom, hogy egy ilyen hosszan tartó játékban ennyire magas szinten tudják tartani az írást. Az útmentén felvett küldetés utolsó senkijének is van mondanivalója, személyisége, nem csak iránytűként szolgál. A játék gerincét adó fő sztoriszál is szintekkel érdekesebb, mint a konkurencia, de ha valahol, akkor itt nagyon komoly mellékszálakba lehet belebonyolódni, amik kis túlzással saját játékként is megállnák a helyüket. A Witcher grandiózusságát jól mutatja, hogy egy-egy ilyen sztorira később visszagondolva elképedtem, milyen régen is történt, és még hol a vége. Cseresznye a tortán a kellemes és a gyűjtőszenvedélyt alaposan kihasználó gwent kártyajáték, mely „játék a játékban” bónuszként nem egy órámat rabolta el.

A Wild Hunt lett nálam 2015 játéka, mert egy tálalásában kimagasló világban nagyszerűen oldotta meg a sok másik címben unalomba fulladó melléktevékenységek problémáját, mindehhez pedig kompetens játékmenet, és egy nagyon hosszan tartó, magas színvonalú történetvezetés és egy ahhoz méltó szereplőgárda társul.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7