Krisz5762018.02.23. 02:05

Mozi vs TV - A Fekete Párduc nyomában

Elmélkedések a TV vs mozi vs projektor kérdésről a Fekete Párduc kapcsán.

Hétvégén néztük családdal IMAX-ben a Fekete Párducot, és elmélkedtem kicsit a mozi vs TV vs projektor kérdésen, hogy mitől is lesz igazán komoly élmény egy film, hogyan jön legjobban át a 4K korszakban.

FEKETE PÁRDUCRÓL

Maga a film tetszett, az akciójelenetek ütősek, a szinkron is korrekt, a sztori is rendben, de majdnem egy fölös tarzanos spinoff-nak tekintem az egész Marvel univerzumban, amely ugyan nagyszerűen hozza a tipikusan afrikai kalandfilmek "szülőföld" hangulatát, de személy szerint nehezen tudom beilleszteni az Avengers vonalba, és ez a családi viszály, mint fő sztorivonal is vegyes volt számomra. Amúgy tipikus, hogy mindig az teszi érdekesebbé az ilyen filmeket, hogy van egy (vagy több) komikus mellékszereplő (Bilbo vs Gollam ;) ).

Kritikának volt aki azt is felhozta, hogy a látvány túl CG-s, amiben lehet igazság, habár engem nem zavart, az viszont igen, hogy Chadwick Boseman szerintem NEM tud verekedni, elég gyenge a koreográfia, legalábbis kb. lassított felvétel horogjai vannak, de persze amint rajta van a maszk, pörög ezerrel.

Ha már top szuperhősös képregény adaptáció, a Wonder Woman mindenesetre egyszerűen jobban tetszett, de szerintem az Amerika kapitány sorozat és nem mellesleg a Thor Ragnarok is jobb, ha már így agyondicsérik a Black Panthert ... ettől függetlenül tényleg jó a film, érdemes beülni rá.

ZAVARÓ KÖRÜLMÉNYEK MOZIBAN, ÉS AMIÉRT MÉGIS A LEGJOBB(?)

Na de visszatérve a mozis témához, valahogy már nem olyan, mint régen, a zavaró körülmények már ismertek: zörögnek, beszélnek, rugdossák a széket, nyomorgunk a tömegben, hosszasan várakozunk a büfénél és egy vagyont otthagyunk stb.

Ráadásul otthon sokkal kényelmesebb..

Viszont moziba járni még mindig NAGY élmény (tud lenni)! Minden körülmény adott a kiemelkedő élményhez, hogy a film BESZIPPANTSON: nagy kép, erőteljes modern hangrendszer, sötétített helyiség, és a mozipremier feeling, amit paradox módon pont a többi néző ad, amely amúgy zavarhat is.

MOZIS HANG

A hangminőség emellett magyar szinkron ellenére is sokszor simán DTS HD szintű, olyan termekben, mint az IMAX pedig 10 pontos. Nem csak egy ház, illetve külön moziszoba, de több millió forintos proci+végfok kombós high end rendszer kéne high hangfalakkal, precízen beállítva, hogy ezt visszakapjuk otthon. Ugyanakkor maga a térhangzás pont az egyénre szabott beállításokkal pontosabb is lehet otthon, és a tisztasággal sincsen baj, de az erő/dinamika más kérdés. Az szinte utánozhatatlan! Főleg, ahogy pl. IMAX-ben a mélyeket a gyomrodban és a hátadon érzed.

Az megint más téma, hogy az otthon elérhető forrásokban ezt a minőséget legfeljebb csak angol hangsávokon kapjuk meg zömmel, a mozis magyar szinkron legtöbbször egyszerűen NEM kerül rá a lemezekre sajnos. Nagyon kevés a kívétel : John Wick, Mélytengeri pokol, Expendables 2

Helyette jóval gyengébb (általában 448 kbps) DD 5.1-et kapunk zömmel Bluray-en.

MOZIS KÉP

A képminőség megítélése már vegyes. Ami a legjobb mozitermeket (vetítőket) illeti, a mozgásábrázolás általában jó (néha kiváló) szinten mozog. Mint tudjuk a 24 képkockát frame-enként többször egymás után is bevillantják a mozis projektorok, amely kellemes természetes (plazmához hasonló) mozgásábrázolást ad, szappanopera effektus nélkül, amit a mai televíziók interpolációs képjavítója okoz kisebb-nagyobb mértékben. Olykor azonban mozikban is látható sajnos némi vibrálás, főleg lassú vizszintes vagy függőleges pásztázásnál, pl. ahogy a kamera egy város távlati képét mutatja.

MOZIS FORRÁS AZ IGAZI

Egy dologra azonban semmiképpen sem lehet panasz moziban, mégpedig a részletgazdagság, 3 fontos tényező miatt:

  • Speciális csúcsminőségi digitális projektor (vagy akár 2 db pl. Imaxben) , és egy kiváló speciális vászon

  • Nagy "képernyő" és széles rálátási szög (akár 2-3-szorosa az otthoni filmezésnek)

  • Maga a tömörítetlen eredeti forrás sokkal jobb minőségű, mint ami otthon elérhető, még ha UHD Bluray-en is vesszük.

Utóbbiról kicsit bővebben: érdemes megemlíteni, hogy függetlenül attól, hogy moziban 4K vagy 2K anyagot látunk, magának a filmnek a minősége MINDIG kiemelkedő lesz, ugyanis moziban a (ha jól tudom) winchesteren tárolt filmek NEM tömörítettek, nincsen színtömörítés, nincsen YUV420, H264, HEVC, meg anyám kínja, és még csak véletlenül sem fordulhat elő pl. banding/színsávosodás, vagy blokkosodás; hanem csak a 100%-os forrásanyag, amelynek az otthoni kiadvány MINDIG csak egy megközelítő verziója, még akkor is, ha egy urambocsásd 80 gigás HEVC (Ultra HD / 4K) filmről van szó. A különbséget leginkább csak akkor látnánk, ha az otthoni lemezeinket (legyen az Bluray vagy 4K Bluray) 20-30 méteres vásznon látnánk viszont. Megjegyzem körülbelül a referencia minőségű UHD Bluray filmek minősége mutat rá körülbelül arra, hogy milyen is lehet egy átlag jobb minőségű eredeti mozis anyag. Nincsenek birtokomban adatok, de abban biztos vagyok, hogy a moziban winyón tárolt tömörítetlen filmek mérete több 100 GigaByte-ra is rúghat, és lehet ezt még alá is becsültem.

OTTHON IS SZÉP

Na de akkor szebb a moziban egy film, mint otthon? Nem feltétlenül, sőt. Először is egy 24x18 méteres IMAX vászon 432 négyzetméteres, egy mai átlagosnak mondható 55 colos "nagytévé" pedig kb. 0.83 négyzetméter, ez kb. 520x kisebb!

De ha az arányokat tekintjük, moziban a rálátási szög akár 90 fokos is lehet. Ugyanezt egy 55 colos TV-nél, amely kb. 122 cm széles, akkor érhetnénk el, ha 61 cm-re ülnénk tőle, de még a hátsó mozisorokban való ülés is arányaiban kb. 1 méteres nézési távolságot jelentene.

VAGYIS: Sosem fogunk egy tévéhez olyan közel ülve filmet nézni, mint arányaiban egy nagy vásznat nézve. A másik pedig, hogy kicsiben minden sokkal élesebb és jobb minőségűnek tűnik, ráadásul ezek a tömörítési eljárások az otthoni limitált tárhelyű kiadványokhoz nagyon JÓL működnek.

Igazából ahogy azt a nagytévések, projektorozók is megtapasztalhatták, a csúcsminőség azért (IS) kell, hogy EKKORA képernyőn NE nézzen ki trén az adott anyag.

A NAGYOBB JOBB!

Na de akkor minden csak a rálátási szögön és képméreten múlik?

Azért IGEN (Pro), mert:

  • Nyugodtan lehet csekkolni, hogy egy mobilon kifejezetten szép youtube videó is mennyivel gyengébben néz ki felbontásban/minőségben nagy tévén. Elég közel / közelebb ülve elvileg meg tudjuk kapni ugyanazt a látványt (arányaiban), mintha nagyobb képernyőnk lenne.

És azért NEM (Contra), mert:

  • Egyrészt közel ülni egy monitorhoz nem fog olyan "élményt" nyújtani, mintha nagyobb TV-d lenne. Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Másrészt minél távolabb van valami, annál könnyebb nézni. A szemed könnyebben fókuszál rá. Egy hatalmas vászont is 10-20 méterről nézel, és bár betölti a látótered, mégsem (feltétlenül) szédülsz tőle, de próbáld csak meg ugyanazt a rálátási szöget mobillal elérni, és 10 centire a szemed elé tenni. Konkrétan behánysz.

Ráadásul irreális annyira közel ülni egy TV elé is. Ha pedig többen nézitek, pláne nem jó olyan közelről, hiszen az inhomogén képernyők eleve inkább középről jók, illetve távolabbról. Éppen ezért a nagyobb TV (vagy főleg vászon) ebből a szempontból MINDIG jobb... és persze sajnos sokkal drágább is.

Mindebből viszont az is következik, hogy a mozifilmek otthoni formátumai Bluray-en is simán kiválóak minőségre, UHD Bluray-ben pedig BŐVEN hozzák - sőt túl is szàrnyalják - optikailag a moziban látottakat.

AMIÉRT SZEBB OTTHON

Miben jobb/szebb otthon egy film?

Leginkább kontrasztban, színekben és fényerőben. Egy középkategóriás TV is képes a fenti pontokban hozni, sőt akár túl is szárnyalni a fenti pontokban már Bluray-el is a moziban tapasztaltakat. A HDR-es UHD filmek felsőkategóriás tévéken pedig egyenesen BRILLÍROZNAK! Volt pl. egy naplementés rész a Black Pantherben, ahol Wakanda gyönyörű tájait vizslathatjuk. Ugyan így is látványos volt, már csak a nagy méretnek és 3D-nek is köszönhetően, de pontosan tudom, hogy ezek a színek és a kontraszt / fényerő köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit otthon pl. ZD9-en egy HDR filmnél látok. Egyszerűn fakó jellegtelen a moziban látott kép hozzá képest, pedig az IMAX mozik közt is komoly, de legalább 3D-ben VERHETETLEN.

Vannak persze ún. Dolby Cinema mozik nyugaton, ahol már Dolby Vision vetítőkkel érnek el sokkal jobb kontrasztot, de ilyen még nincsen nálunk, és egy felsőkategóriás HDR TV-vel (pl. OLED-el) "az" sem vetekedhet.

NAGY TV VS PROJEKTOR

Na de mi a helyzet akkor a projektorokkal? Érdemes otthonra venni? Határozottan! Jobb, mint egy nagy TV? Nem feltétlenül.

A legfőbb problémáim a projektorokkal:

  • egy komoly natív 4K HDR projektor 3-5 milliónál kezdődik, és képminőségre, főleg HDR tudásra egy középkategóriás TV is hozza a szintjét

  • macerás, full sötétítés kell hozzá, speciális drága kábelek és vászon, mely önmagában egy komolyabb TV ára

Viszont PISZKOSUL MOZIS! Ugyanakkor még egy 30 millió forintos projektor sincsen egy felsőkategóriás TV szintjén, habár annak már bexarás jó képe van és akár hány méteres képátlónk is lehet.. de tegyük hozzá, hogy a képmérettel a fényerő is arányosan csökken. SDR-hez igazából már bőven remek, de aki igazi HDR csúcsfényességet akar, az még a sötétnek mondott OLED-el is (sokkal?) jobban jár. Arról nem is beszélve, hogy olyan szintű feketét és kontrasztot projektorral sosem érhetünk el... ellenben megfelelően sok pénzért (sok millióért) megdöbbentően jót, ami köszönő viszonyban sincsen "egy haver PC-s projektorával".

A részletgazdagságban, pláne 4K filmek esetében mindenképpen projektor a legjobb, leginkább a nagy kép miatt, még úgy is, hogy mint említettem az otthoni anyagok nem olyan jók, mint az eredeti tömörítetlen mozisak.

Nagyon durva lenne, ha játszható formátumban egyszer csak megjelennének virágboltban sorra a filmek pl. 300 gigás változatai, és lenne olyan hardverünk, amely megbirkózik ekkora adatrátával :)

NA DE AKKOR PROJEKTOR A JOBB?

Ez egyáltalán nem jelenthető ki kategorikusan. Ha igazán nagy képet és részletgazdagságot szeretnénk, akkor természetesen projektor a jó választás, illetve MOZI! Viszont jó képminőségű projektorhoz sok milláért kell zsebbe nyúlni, és mint írtam "macera". Ráadásul egy méregdrága high projektor is simán elmarad képminőségben egy felsőkategóriás TV-től, pláne ami a HDR tudást illeti.

A 3D az egyetlen kivétel, mert az màr csak projektornál lesz elérhető!

HDR tekintetében viszont nem a projektort tartom jó vonalnak, vagy legalábbis van sokkal jobb, mert még ha a legdrágábbak közül is választunk, akkor is mindig "2-vel" le leszünk maradva az aktuális highend TV-k top képminőségétől.

NAGYTÉVÉ LENNE A MEGOLDÁS?

Jó alternatívának tartom legalábbis. Sokaknak a 65 coll is simán hatalmas, ebben a méretben már 500-700 ezertől nagyon jó darabok vannak, de ha igazán nagy méretet szeretnénk, pl. 75 coll, akkor ott már 800 ezertől akár 2 millióig kell számolni. Ez még mindig jóval a komolyabb 4K projektor árak alatt vannak, és ekkora méret már simán mozis.

Ennél nagyobb méretek még igen drágák, pl. 2-5 millás 77-es OLED-ek, vagy szimplán még nem hoznak elég jó képet, lásd 86-os IPS LG SJ9-es 2 milláért. De vannak 4-6 milla körül a Samsungnak is 88-as modelljei (régi FALD SJ9500 és a kifutott QLED Q9, vagy az új 85-ös Q900R).

Ráadásul ahogy látom, a 85-ös méret fogja átvenni a mai 75-ös helyét, és hamarosan FALD LED-ek is lesznek ebben a méretben 1-2 milláért. És persze addig is, ott van a 100 collos (254 cm-es) változata a ZD9-nek, horrorisztikus 20 millió forintért. Jelenleg talán a világ legjobb TV-je (kb. 2700-2800 nites, 1000 zónás FALD), és akár még mindig olcsóbb, mint egy highend projektor.

SAJÁT VONAL

(TV vs Projektor)

Jómagam 2003 óta kezdtem el a "minél nagyobb képernyő" - mániámat, egy 63 cm-es görbe 4:3-assal kezdve, de természetesen én is 50 centissel kezdtem :)

Jelenleg 65 collnál (165 cm) tartok, és bár teljes képernyőn (16:9, pl. játékok) már a 60-ast is elegendőnek tartottam, a tipikus szélesvásznú 2.35:1 (vagy szélesebb) filmekhez már nem nyújt akkora képet, ezt kompenzálandó érdemes közelebb ülni.

Minek után azonban már fél év után is kezdem megszokni a méretet (60-asról váltottam 65-re), már régóta vacillálok mi lesz majd (x év múlva) a váltás. Projektor, vagy nagyobb tévé?

Projektorral ott a (szinte) korlátlanul nagy kép, és persze a sok hátulütő, amiket említettem. Viszont ahogy most a Las Vegas-i CES-t (amolyan TV-s E3) is végigkísértem, túlságosan tetszik, amit a highend TV-k képminőségre nyújtanak, mintsem hogy projektorral "visszafejlődjek". Túlságosan vonz a HDR innováció.

Ráadásul jól emlékszem, mikor egy 78-as KS9500 előtt állva tavaly eldöntöttem, ez r*hadt mozis és gyönyörű is mellette a HDR kép. Nem mellesleg ez a modell nemrég 1 millió volt akciósan. Ilyet vittek el Euronics-ből egy Dacia tetején fektetve spaniferrel rögzítve :)

A képméret azonban egy nagyon fontos tényező. Legközelebb csak olyan TV-re váltok már, amit nem szimplán nagynak, hanem bőven "hatalmasnak" látok majd, és akkor már legyen 8K-s is (nem a nem létező 8K forrás miatt, hanem az extra pixelek általi képjavítók miatt, amely a 4K anyagokat még szebbé tehetik).

Elkezdtem tehát nézegetni élőben mi az a méret, ami "ennek" megfelel, illetve Media lejátszón (Popcorn) van %-os zoomoló, és belőttem egy szélesvásznú filmnél, hogy "mekkora" képre lenne érdemes váltani, hogy a full mozisságot is elérjem.

Jelen esetben úgy érzem, egy 75-ösre váltás már nem lenne olyan drasztikus, hogy megérje, tehát minimum 78, de inkább 80-82-nél találtam meg azt a határvonalat, ami megfelelne. 85-ös (216 cm) pedig már bőven nagy. Ez 16:9-es forrásnál persze már gigantikus lenne, de erre a kérdésre ott a kanapé-tologató alternatíva.

NA ÉS A MOZI?

Még egy érv a projektor ellen, hogy szeretném, ha MINDIG megmaradna exkluzív élménynek moziba járni... hiszen ha lenne egy projektorom, már nem lenne akkora feelingje az egésznek, így legalább a 9 pontos blockbustereknél meghagynám a mozizást, és az sem utolsó szempont, hogy premierkor láthatom, spoilerek nélkül (habár stream-oldalak elkezdték szorgalmazni a premierrel egy időbeni vetítést, de ha így is lesz, nem magyarul).

Azt a legdurvabb kép és hanganyagot, ami az eredeti hangforrásoknal van, amúgy sem kapjuk meg teljesen otthon, mint írtam feljebb.

Kivéve, ha kifizetünk pl. az IMAX-nek (ha jól emlékszem) úgy 700 millió forintot, akkor ugyanis (ha biztosítunk egy elegendően nagy pincerészleget, ) egy IMAX mini-moziszobát építenek ki nekünk otthonra, 400(?) filmmel megfelelő tárolón, 24 órás SOS ügyfélszolgálattal.

Krisz

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==