Cash Bacsi2019.05.27. 09:57

Angry Birds AR - Teszt (iOS)

Egy kis Angry Birds AR-ben?

Az első teljesen természetes reakcióm erre a játékra az volt hogy WTF? Itt tartunk? Minden idők egyik legsikeresebb játéka ennyire vitte? Ennyire nem lehet már mit kitalálni? Mondjuk bevallom nem csodálkozom rajta ugyanis az utolsó tizenöt címükkel már nem is játszottam, annyira elvesztettem a fonalat, néha néha belefutottam valami jobb címbe, ötletbe, igazából valahol mindegyik bájos és ötletes volt. De a kisebb korosztályon kívül szerintem a legtöbb gémert már egyszerűen nem tudják megfogni ezzel a címmel. Jelen esetünkben egy AR avagy Augmented Reality, tehát kiterjesztett valóságban játszható mérges madarakkal találkozhatunk. Érdekel?

Az Angry Birds franchise tökéletes példája annak hogyan lehet egy végtelenül egyszerű ötletből valami igazán nagyszerűt alkotni, hogyan épülhet fel erre az ötletre egy egész cég, hogyan lehet sikeresen folytatni - egyik jobb volt mint a másik - a siker útja ki volt kövezve. Jöttek a plüssök, a pólók, a torták, képregények, a játékok és kismillió dolog, majd végül amikor az ötlet elérte a csúcsot és egyértelmű volt hogy innen már csak lefelé vezethet az út, nem ált meg a gépezet. A Rovio 2009-es zseniális ötlete ma 2019-re kismilliárd rókabőr lehúzása után eljutott odáig, hogy az ember már csak fintorog, húzza a száját, és heves izgalommal telitett dobogó szív helyett, nagy unottan kipróbálja, de csak már becsületből és egy szép emlék kedvéért. Hát emberek, így álltam neki az új Angry Birds tesztelésének ...

Ennyi felkészítés után akkor talán jöhetne is pár szó magáról a játékról. Ahogyan arról már szó volt és ahogyan az trükkösen el is van rejtve a címében, ezúttal AR-ban, augemnted realityben, magyarul kivetített valóságban tolhatjuk a mérges madarakat. Ehhez első körben nem is lesz másra szükségünk, mint egy szabad kamerára - smart coveres iPaddel ne is próbálkozzunk - és némi sík felületre, nagyjából derékmagasságban. Szerencsére a magasság nem követelmény, a földre is ki tudjuk vetíteni a játékot ha van elég hely. Sötétben sajnos ne is próbálkozzunk, szükség lesz némi fényre ahhoz hogy összejöjjön a dolog. Ha megtörtént a csoda, akkor onnantól fogva a következő kilépésig meglepően stabilan fog futni a játék. Egyelőre egy teljesen alap, lecsupaszított, szinte az első részbe visszaugró Angry Birds játlékmenetre és nehézségre kell számítani. Külön érdekességnek számít viszont, hogy a kivetített komplett 3D-s valóságnak köszönhetően körbe tudjuk járni a pályát. Ha készen állunk, a madárka a csuzlinkba ugrik, amit ezúttal FPS tehát belső nézetes módban fogunk látni, a szög belövésében némi segítségre lesz a szokásos pontokkal jelzett útvonalmutató illetve jóval egyszerűbb dolgunk lesz a bejárhatóság és a mobil célzási lehetőség miatt.

Maguk a pályák nem igényelnek olyan sok agymunkát, arra viszont figyelni kell, hogy ha körbejárjuk a pályát akkor a kamera ott marad, ahonnan utoljára lőttünk, ez néha gondot tud jelenteni, de megszokható. A háromcsillagozás azonban már az első pályacsomagnál is kemény feladat tud lenni, lévén a felhasznált madarak száma, az elpusztított berendezési tárgyak és természetesen a malackák kipukkantása is számítani fog, a maximalisták bizony gondban lesznek, de legalább ez ad némi szavatosságot a játéknak. Első körben négy világ lesz elérhető, amiket a megszerzett coinokkal lehet unlockolni, ezekből meglepően keveset ad a játék, de némi extrára lehet szert tenni ha minden pálya után megnézünk egy reklámot. Meglepő módon a játék komplett ingyenes, nincsen benne semmi vásárolható tartalom, coinokat se lehet venni, semmit, szóval csak és kizárólag a berakott reklámokból jön be valami bevétel a Rovionak, ez dicséretes dolog és igencsak ritka manapság.

Maga a játék jópofa, látványos, szépen stabilan működik, de sajnálatos módon nagyon hamar rá lehet unni. Igazából semmi újdonságot, vagy eredetiséget nem véltem felfedezni benne az AR-en kívül, leginkább csak házibulin tudom elképzelni mint közösségi élményt, ahol a fiatalok annyira szét vannak csapva, hogy ledöbbennek a látványon, de ha belegondolunk hogy aki 2009-ben 10 éves volt, az ma már egy 20 éves felnőtt fiatal, szóval lehet pontosan ez volt a cél. Készíteni valami jó kis közösségi házibuli játékot a fiataloknak, akik azóta felnőttek és kisfelnőttek lettek. Ha ez volt a cél akkor bravó a Roviónak, egyébként egy erőteljesen felejthető rétegjátékról beszélünk, ami már csak halvány árnyéka az eredeti élménynek. Egynek viszont jó, kipróbálni, megtapasztalni még mindig érdemes.

3/5

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

13 órája
1

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

6 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

CHASE
2020 25 legjobb száma

2020-ben őrületes mennyiségű zenét hallgattam. Ennek egy különleges világjárvány volt az oka, amely mindenkit otthon maradásra késztetett.

2020.12.31.

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14

c0m1n65un
Pumpkin Jack és egy aniMonológ!

Sziasztok! Eljött az idő egy újabb bejelentkezésnek, hogy mit csináltam, vagyis pontosabban mit nem csináltam az elmúlt hetekbe.

2020.12.15.
1