Cash Bacsi2019.07.24. 08:51

Durango: Wildlands - teszt (iOS)

Egy kis MMO Jurassic Park mobilra?

Kezdjük rögtön azzal, hogy még konzolokra is kissé nevetséges azt a kifejezést használni hogy MMO, hát még egy mobiljátékra, de a fejlesztők újra és újra próbálkoznak ezzel a dologgal, kisebb nagyobb sikereket aratva. De ugye aki valaha is játszott már mondjuk egy World of Warcrafttel az pontosan tudja mi is az igazi élmény és vagy csak kicsit mosolyog a bajsza alatt, vagy az asztalt csapkodva kacag ezen a kifejezésen, hogy melyik valósul meg már csak a saját vérmérsékletén múlik. A Durango: Wildlands viszont meglepően jól teljesít minden fronton. Lássuk hát akkor miért is van ez.

Engem rögtön a játék elején megvettek kilóra ugyanis ez az izometrikus megközelítés, hogy minden ilyen apró és pici és belátjuk a hatalmas játékteret némileg a hősidők Diablo II-jét idézte fel bennem. Persze a két játéknak abszolúte semmi köze egymáshoz. Történetünk egy vonaton kezdődik belátjuk az egész fülkét és több mint egy tucat karaktert láthatunk ahogy békésen üldögélve várják a következő állomást. Ezek lesznek a játszható karakterek, meglehetősen nagy lesz a választék, ugyanis a közelharcban járatos katonától fogva egészen a titkárnőig mindenki megtalálható. Ha valaki esetlegesen azt hinné, hogy az egyik jobb mint a másik nagyot fog tévedni, ugyanis a Durango komplex játékmenetében mindenkire szükség lesz, főleg amikor már tényleg MMO-ra kerül a sor és esetlegesen tagjai vagyunk egy nagyobb csapatnak. Szóval miután mindenki kiválasztotta a kedvenc karakterét, annak a nemét és beállította a külső tulajdonságait már rögtön bele is fogunk csapni a lecsóba.

A vonat ismeretlen oknál fogva egy idő alagútba keveredik, pár perc erejéig a múlt és a jelen összekeveredik ez pont elég lesz ahhoz, hogy egy hatalmas Tirex-szerű dínó le is térítse a vonatot a sínekről. a balesetet nagyon úgy tűnik csak mi éltük túl, de szerencsére egy dögös, bögyös, vöröske a segítségünkre siet (mintha csak tudta volna hogy itt fogunk landolni) és gyorsban elmagyarázza nekünk az alapokat. A tutorial nem túl rövid, de nem is túl hosszú, megismerkedünk az alapfelállással miszerint az időhurok amibe kerültünk megfordíthatatlan, nem tudunk soha többé hazamenni, de a jó hír az hogy nem vagyunk egyedül, számtalan más ember úgy járt mint mi, a múltban rekedt Durango szigetek gyakorlatilag tömve vannak dínókkal és túlélőkkel. Megismerhetjük majd az irányítás, a harc, a kraftolás, mindennek az alapjait. Belekóstolunk az itteni életbe ami valljuk be nem fenékig tejfel. Felejtsétek el az automata játékot, harcot, bármit ami manapság olyan divatos lenne a Durango: Wildlands egy hardcore játék ahol mindent, szó szerint mindent, nekünk kell csinálni.

A képernyő tele lesz élettel és felszedhető tárgyakkal, a játék igencsak szépen jutalmaz minket, hiszen nagyjából mindenért tapasztalati pontot fogunk kapni, szintlépésenként kapni fogunk skill pontokat, amiket a képességeink között tudunk majd elosztani, alaposan gondoljuk át, hogy mik azok amik fontosak a számunkra, hiszen később amikor tagjai leszünk egy közösségnek, könnyen lehet más feladatkörök fogják elnyerni a tetszésünket. Egészen pontosan tizenkettő képességgel fogunk találkozni, olyanokkal mint közelharc, túlélés, heneteskedés, gyűjtögetés, védelem, főzés és még sok hasonló. Ha kiválasztunk egy képességet akkor döbbenetes látvány fog a szemünk elé tárulni, hiszen nem csak szimplán növelni tudjuk eggyel az adott képességet, hanem egy több pontból álló, komplex skillfával fogunk találkozni, csak a közelharcnak (melee) hat külön pontja lesz amik egyenként több mellékágazattal is rendelkeznek. Szerencsére bármikor lehetőségünk van arra, hogy egy megtanult képességet elfelejtsünk - ez azért valljuk be eléggé bután hangzik - szóval ha később meggondolnánk magunkat elindulhatunk valami teljesen másik irányba is.

A játék szépen alaposan mindenre meg fog tanítani, hogy kell gyűjtögetni, hogyan kell receptek alapján dolgokat kraftolni, ahogyan magát a harcot is megtanuljuk, ami elsőre talán kicsit bonyinak tűnhet, vagy körülményesnek, főleg a mostanában oly divatos automata játékok után. Lényeg a lényeg, minél több skillpontot költünk a közelharcra annál többféle lehetőség közül választhatunk majd, olyanok mint kitérés, felöklelés, rúgás, egykezes harc kétkezes harc és a többi. Fontos tudni, ha megtámadunk egy dínót, akkor mindig figyeljünk arra, hogy mikor jelenik meg körülötte egy sárga karika, ilyenkor mindképpen térjünk ki és kezdjünk bele egy ellentámadásba. Gyakorlatilag ennyi lenne a harc lényege, minden más már csak körítés és bővítés. Vannak egyébként olyan mozdulatok amiket magától is tud csinálni a karakterünk, de ez közel sem lesz olyan automatikus mint amilyenre elsőre gondolnánk. Miután vöröske megtanított minket mindenre, megcsináltunk pár próbaküldetést, volt pár harc, gyűjtögetés és receptelés, megtehetjük, hogy egy hatalmas légballonnal elutazunk a következő szigetre. Maga az igazi játék csak ekkor indul majd el, a lehetőségeink száma pedig több mint döbbenetes. Elképesztő méretű szigetekkel lesz dolgunk, a felfedezők el fognak ájulni, majd találkozni fogunk más játékosokkal is és elindul ha nem is egy az egyben igazi, de meglepően tartalmas MMO élmény.

Az igazi móka csak ekkor kezdődik, első körben ki kell választanunk a szigetünket, itt gyakorlatilag csak az alakja lesz az ami mérvadó, mert a többi rajta található dologba nem lesz beleszólásunk. Miután megérkeztünk a légballonnal további instrukciók jönnek, megtanítanak minket bázist építeni, elfoglaljuk az első saját területünket, táblát építünk rá, majd a következő lépés a sátrunk lesz ahol le lehet bármikor pihenni és innentől fogva már nincs megállás. Majd megismerkedünk az instabil szigetekkel, amiknek az a különleges tulajdonsága van, hogy egy idő után eltűnnek, ebből kifolyólag tökéletes táptalajt nyújtanak egy kis önfeledt farmolásra. Itt fogunk találkozni először más játékosokkal, egyszerre többen is szaladgálhatnak a képernyőn, de most még ne nagyon kössünk bele senkibe ha lehet. Inkább ismerkedjünk meg mindennel ami a bázisépítéshez kell, majd csatlakozzunk egy klánhoz, illetve ha nem vagyunk azok a csatlakozós típusok alapítsuk meg a sajátunkat.

A Durango: Wildlands egy megdöbbentően részletes, kidolgozott és hardcore játékélményt nyújtó játék egy olyan piacon, ami lassan már magától csinál mindent, nekünk csak annyi a dolgunk hogy fizessünk mint a katonatiszt és felügyeljük azt ahogyan az iPadünk magától játszik. A játék egyébként kifogástalanul játszható ráköltés nélkül is, pénzért igazából csak kozmetikai dolgokat tudunk vásárolni illetve olyan nyersanyagokat és fizetőeszközöket amikkel gyorsabban és könnyebben tudunk fejlődni, de mindegyiket meg tudjuk szerezni tisztességes, igaz időigényes, munkával is. Aki valódi játékélményre vágyik, tele kihívásokkal és feladatokkal, ráadásul elég kellemes MMO köntösbe bújtatva az tegyen egy próbát a Durangóval, szerintem nem fog csalódni!

4/5

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4