CHASE2019.12.19. 23:32

Az évtized filmjei

25-21.

25. Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Egyetlen film sem volt, amit jobban utáltam volna mint a Force Awakenst, amikor kijöttem róla a moziból. A csalódás nem egy jó kifejezés arra, amit éreztem. Több volna az annál, úgy éreztem, hogy a világom zuhant szét.

Azóta az történt, hogy jött egy Utolsó jedik, és újragondoltam a kapcsolatom az egésszel. Ha a Star Wars világ ilyen megbonyolítása ilyen felemás eredményekre vezet, akkor lehet nincs is szükség másra, mint a negyedik rész újrájára új szereplőkkel.

Azért az Utolsó jedik kellett ahhoz, hogy helyére kerüljön minden; de utólag már azt mondom, a Force Awakens egy magasan szórakoztatóbb darab, és bár az új részt még nem láttam (KÉRLEK ne spoilerezz!), hajlok arra, hogy az egyetlen izgalmas és újszerű mozzanat a Star Wars univerzumában a 7. rész volt, az új szereplőkkel, és Han tragédiájával.

Tényleg élvezetes és egy percig nem veszi komolyan magát - talán ezért jobb ez, és ezért maradt meg jobban minden kiforratlansága ellenére, mint az először komolyabbnak ható 8. rész.

Örökké emlékezetes pillanat, amikor Kylo Ren megérkezik, Han összes jelenete (nyugodtan mondhatjuk, hogy a klasszikus trilógia óta a legjobb pillanatok), és Rey bemutatkozása is megér egy misét.

24. Edge of Tomorrow

Egy játékosnak biztos nem kell kétszer mondani, hogy csináld újra, mert úgyis megcsinálja. A vérében van.

Mindezt átélni, és újra és újra felkészülni a halálra az életben valami egészen más, szürreális élmény.

Az Edge of Tomorrow tulajdonképpen addig szórakoztató, amíg ezt a játékot játssza, és ha egészen őszinte akarok lenni, a végén már nem hatott annyira izgalmasnak.

Tom Cruise kicsit túl idősnek tűnt ehhez a szerephez, Emily Blunt viszont ebben a filmben tetszett meg, elképesztően izgalmasnak tartom ezt az amazon karaktert, és a kettejük kapcsolatát, ahogy egyre többet tudnak a másikról, és az előttük álló veszélyekről.

Minden egyes halál örökké emlékezetes pillanat, nem is érdemes válogatni.

23. Eighth Grade

Bo Burnham már régóta csillagnak számít a stand-up világában, de a bemutatkozó filmje sem okozott csalódást.

A felnövéssel foglalkozó filmeknél kb nulla jelentősége van, hogy a főszereplő fiú vagy lány, annyira univerzális az élmény, ami az első pillanatokkal együtt jár.

Fura, hogy ezt a filmet emelem ide, amikor annyi jó film akadt az évtizedben ebben a témában. A Lady Byrd szintén megér egy misét, csakúgy mint a Good Boys vagy a The Edge of Seventeen, de lehetne beszélni akár a Scott Pilgrimről is, illetve a kiselejtezett Booksmart is ide tartozik.

Mégis ezt érzem a legkerekebbnek és legőszintébbnek. Egy ilyen filmnél semmi más nem számít mint az őszinteség, és az Eighth Grade ezt zsigerből hozza, és ezzel nálam a MÁSODIK legjobb felnövéssel foglalkozó film az évtizedből.

22. Lucy

Kezdem a végével: két film után éreztem hasonlóan magam mint a Lucy végén, az egyik az Akira, a másik a Ghost in the Shell.

Még véletlenül sem akarom egy lapon említeni őket a Lucyvel, de egy biztos: eszméletlenül tudom értékelni, hogy a Lucy koncepcióját végigvitték. Szinte minden (hasonló) filmnek van egy "cop-out" pillanata, amikor a film meggondolja magát, és amivel egész végig hiteget, az mégse történik meg.

A Lucy bevállalja: bevállalja, hogy hülyének nézik, hogy teljesen nonszensz amiket mond, csakhogy én jól érezzem magam.

Számos más filmmel ellentétben, ami a főszereplő képesség ugrásáról szól a Lucy alatt ténylegesen úgy is érzem magam, mint aki maga is képességet ugrott, és minden egyes újabb fázis csodálattal tölt el.

A film Lucy képességeivel együtt gyorsul, és végül olyan helyre jut el, ami teljesen fantazmagória és science-fiction, de nem pont ezért szeretjük ez a műfajt?

Scarlett Johansson szinte minden egyes szerepével ezt a karaktert kerülgette, de itt vált ténylegesen 100%-ig (mint ahogy Lucy) azzá.

Nagyon szeretem a Lucyt, mert minden egyes pillanata intenzív és bátor. A végén pedig láthatjuk Lucy szemével, hogy kik vagyunk, és hogy hova juthatunk.

A vége örökké emlékezetes pillanat, ahogy minden alkalom, amikor Lucy szintet lép, valamint amikor Morgan Freeman megszólal.

Click!

21. Captain America: The Winter Soldier

"I'm with you until the end of the line.”

Ez a mondat megcsinálta nekem a filmet. Háromszor kellett újranéznem a Winter Soldiert, és minden alkalommal egyre epikusabb lett.

Ma azt mondom, hogy körülbelül ez volt a MCU legfénylőbb pillanata, ami nem azt jelenti, hogy nem lesz még MCU film a listán, de körülbelül ez az, amire még évek múltán is emlékezni fogok.

A Civil War annyiban csúszott ki, hogy a Civil War legjobb pillanatait mind ellopták máshol (Black Panther, Infinity War, Spiderman), a Winter Soldier azonban a maga lezárt egészében is kerek történet: nincs szüksége másra, nincs szüksége előzetes tudásra, hogy élvezhető legyen..

Örökké emlékezetes pillanatnak a már említett film végén kívül ott van a liftes jelenet (tiszta Metal Gear Solid), vagy amikor megtámadják Furyt fényes nappal, illetve minden alkalom amikor Bucky felbukkan.

Lehet ezt még fokozni? Mármint tudok még írni róla valamit, ami párja lehetne a filmnek? Aligha, úgyhogy azt gondolom ideje is befejezni.

folyt köv...

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

11 órája
4

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2 napja
1

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

2 napja
10

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

4 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

6 napja
6

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
13

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4